Deze fietsroute door de beemster brengt je langs de leukste dorpjes in Noord Holland. We beginnen in Purmerend, komen dan langs Graft en De Rijp en we verzamelen onderweg ingrediënten voor onze kookworkshop in de avond.


“Zie je die flat daar in de verte?” zegt Theo, “Dat is Purmerend. Ik ben een initiatief gestart om een koe op die flat te krijgen, van 6 meter hoog.”

De koeien van Purmerend

purmerend-221 Koeienmarkt purmerend-216

Wat hééft Purmerend toch met koeien? Het antwoord op die vraag gaat verder terug dan de Beemster kaas die vanmorgen op mijn brood lag. In Biercafé de Bonte Koe, gelegen aan de Koeienmarkt, spreek ik eigenaar Huub: “Purmerend is al meer dan 600 jaar een marktstad” vertelt hij “Dit was de koeienmarkt, maar we hadden ook een kaasmarkt, een vismarkt en de grootste schapenmarkt van Europa.” Voor een stadje als Purmerend, met 3000 inwoners, was dit een goede inkomstenbron.

Mensen kwamen van heinde en verre hiernaartoe om op dinsdag hun spullen te kopen of verkopen. “Op maandagavond kwamen de mensen uit Texel hier al slapen” vertelt Huub “en op dinsdagavond was het boerenzondag. Dan zaten alle 50 cafés hier in Purmerend vol.” Als aandenken verkoopt Huub tot op de dag van vandaag het speciaalbier ‘Kalverliefde’.

Fort Beemster

Aan bier ben ik nog lang niet toe, dus we fietsen verder naar Fort Beemster dat onderdeel was van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie. Tegenwoordig hebben ze hier een sauna, een hotel en een fietsenverhuur. Het ligt middenin de Beemster en dat is een boeiend verhaal. De Beemster is namelijk een oud meer dat drooggelegd werd. Door verkaveling ontstond een bijzonder patroon en dat patroon zorgt er nu voor dat dit werelderfgoed is. Op die graslandjes vind je nu ontzettend veel koeien.

fietsen Purmerend - koeien weiland beemster-009
Het is niet zulk mooi weer vandaag, maar toch stappen we op de fiets. In dit gebied kun je ver over de weilanden heen kijken. Als je lekker wil ‘uitwaaien’, dan moet je hier gaan fietsen!

Vanaf Fort Beemster fietsen we met een grote groep verder. Samen gaan we op weg om iets van de omgeving te zien en om ingrediënten te verzamelen voor onze kookworkshop vanavond.

kaas - fietsen Purmerend laag-holland-013 koe - fietsroute Purmerend laag-holland-006
Bij deze boerin halen we ons eerste ingrediënt. Kaas!

De Rijp

Als je door De Rijp fietst, dan is het net alsof je door de Gouden Eeuw rijdt. Bij de kerk staat een groot standbeeld. “Hij was zeeman en voer naar het Oosten. Omdat ze water en eten nodig hadden, zette de zeeman voet aan land in Korea.” Dat had hij niet moeten doen, want eenmaal binnen, mocht hij het land niet meer uit. In plaats van terug te keren, trouwde hij met een Koreaanse vrouw en werd hij een soort onderkoning van Korea. “Dat is nog steeds de reden dat er een band is tussen Korea en De Rijp. De Koreaanse ambassadeur komt hier jaarlijks naartoe om dit feit te vieren.”

Raadhuis de rijp raathuys Gracht De Rijp
Meneer Leeghwater was de architect van dit ‘Raathuys’ uit 1630. Hij noemde De Rijp ‘Het beste dorp van Holland’.

Graft

Even verderop ligt het dorpje Graft. In Graft woonden de rijke ridders uit de tijd van Michiel de Ruyter. Ze bouwden hier kleine dorpjes met prachtige gebouwen en mooie raadhuizen. Ze legden grachten aan zodat de vissers hier haring naartoe te konden brengen, een luxegoed in die tijd. Er was veel handel in Graft en er werd veel geld verdiend.

Onze rondleider Jaap is de eigenaar van het snoepwinkeltje tegenover het Raadhuis, het kleinste (snoep)winkeltje van Nederland. Je kunt er met slechts drie mensen tegelijk naar binnen en dan sta je er opgepropt tussen de wanden vol met snoep. “Mensen die het oude holland willen ervaren, die komen deze kant op.” zegt Jaap.

kleinste winkeltje van nederland raadhuis Graft
Vanuit het kleinste winkeltje van Nederland kun je het raadhuis zien. Binnenin het raadhuis zie je nog houtwerk uit 1613.

Kookworkshop

Onderweg hebben we allerlei etenswaren verzameld, van kaas bij de boer in Midden-Beemster tot groente uit de moestuin in Graft. Dit alles nemen we mee naar Naomi, die vanavond met ons een kookworkshop gaat doen.

fietsen door de regen kookworkshop bij Country Home Cooking

Het regent pijpestelen als we aankomen bij Naomi. Gelukkig geeft ze ons droge kleren en stopt ze die van ons in de droger. We warmen op met een heerlijk glas wijn en wat borrelhapjes. Daarna wordt onze groep onderverdeeld in kleinere groepjes. Wij zijn ‘groep Pesto’ en we mogen onze kruiden zelf in de tuin gaan plukken. Alles begint bij de juiste ingrediënten. We mengen de kruiden met olie, knoflook en brengen het op smaak met een beetje zout. Mmm!

country-home-cooking-naomi
Het resultaat is een tafel vol met lekkere, zelfgemaakte hapjes

Overnachting

Moe en voldaan keren we huiswaarts. Iedereen slaapt in een ander hotel / B&B / pipowagen en ik logeer vanavond in de Bed&Breakfast van Theo in Purmerend. Het duurt niet lang voordat ik lig te dromen over koeien en kaas.

bb-purmerend-001

Meer weten over Laag Holland? Lees dan ook: Fietsroute Volendam of ga naar de pagina over Fietsen.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

10 Comments

  1. Wat een toffe fietstocht, ondanks de regen… In de Rijp was ik ook al eens, vond het zo mooi! Sowieso een prachtige regio. 🙂

  2. Ik ben volgens mij nog nooit in Purmerend geweest haha! Maar mooie omgeving en er is in Holland dus nog genoeg te ontdekken!

  3. Ik ben wel eens in Purmerend geweest, maar verder niet in de Beemster. Dat zou eigenlijk andersom moeten zijn. 😉 De hapjes zien er ook heerlijk uit trouwens.

  4. Het is een onbekend gebied voor mij, maar het klinkt als een toffe bestemming. En een kookworkshop is nooit verkeerd. De Rijp heb ik op mijn lijstje gezet.

  5. Wat een leuke kookworkshop heb je gedaan! Koken en fietsen is een geweldige combi – weet ik uit Sevilla.

  6. Wat een schattig raadhuis zeg. Ik ben eerlijk gezegd nog nooit in Purmerend geweest maar je bent er erg enthousiast over dus dat is een goed teken! 😀

  7. Ondanks de regen ziet het er wel echt uit als een leuke fietstocht! Ik heb komend jaar nog heel wat kilometers te maken, dus misschien ga ik deze tocht ook eens maken. 🙂

  8. Wat een tof gebied! Ik weet echt niks van Laag Holland, dus ben er juist erg benieuwd naar geworden. Wie weet organiseren ze nog eens zo’n tof tripje!

Write A Comment