Fietsen

Fietsen is heerlijk en daarom doe ik het vaak en met veel plezier. Ik ben een toerfietser en ik leg ongeveer 50 kilometer per fietsdag af. Hier vind je tips voor leuke fietsroutes, blogs over mijn ervaringen en over activiteiten die je onderweg kunt doen. In Nederland én in het buitenland.

Fietsen in Nederland

In Nederland zijn eindeloos veel mooie fietspaden. Nadat ik 5000 kilometer door Gelderland fietste, heb ik nog steeds het gevoel dat ik er niet alles gezien heb. Er valt zóveel te ontdekken in Nederland en fietsen geeft je immens veel vrijheid.

Paklijst fietsvakantie

Hier vind je een handige paklijst voor je fietsvakantie:

Fietsen in Gelderland

Voor een campagne om Gelderland als dé fietsprovincie van Nederland te promoten, fietste ik 5000km door de Gelderse Streken en daarover schreef ik 100 blogs op DeNederlandseToerist.nl:
Fietsen in Gelderland

Fietsen in het buitenland

Vervoer

Een internationaal fietsticket voor de trein kost 12 euro, dus je kunt gemakkelijk je eigen fiets meenemen op reis. Ga je met het vliegtuig, dan wordt het wat lastiger want dan moet je de pedalen en het zadel eraf halen, alvorens je de fiets in een stevige doos verpakt.

Citytrips: Een fiets huren

In alle grote steden kun je bij het station een fiets huren. Ook hebben sommige steden Citybikes, waarbij je een fiets op een (onbemande) lokatie kunt ophalen en op een andere plek weer kunt inleveren. Citybikes vind je in onder andere Stockholm, Parijs en Barcelona. Een overzicht van publieke fietssystemen vind je op Wikipedia.

Fietsen in Stockholm

Mountainbiken

Met een gids gaan mountainbiken is natuurlijk helemáál spectaculair. Suis bijvoorbeeld van de Death Road in Bolivia af, mountainbike de Sella Ronda in Italië of ga – dichter bij huis – mountainbiken in het Duitse Harz gebergte.

MTB tour Sella Ronda

MTB tour Death Road

MTB tour Duitsland

In 2016 zette ik samen met een vriendin de fiets in de trein en tourden we twee weken op de fiets door Slovenië. We fietsten rondom het indrukwekkende Triglav-gebergte, kampeerden op spectaculaire plekken en gingen ook nog eens raften en kajakken.

Fietsen in Slovenië

Praktische fietstips

Hier kun je een paklijst vinden voor een meerdaagse fietsvakantie en een artikel over de ongemakken van het fietsen (met oplossingen!):

Zadelpijn fietsen

Fietsknooppunten

Het fietsknooppunten netwerk van Nederland en België is de handigste manier om mooie routes uit te stippelen. Als je via fietsknooppunten fietst, ben je vrijwel verzekerd van spannende paadjes door de natuur, waar geen auto te vinden is.
Lees verder over fietsknooppunten.

Fietsknooppunten-uitgelicht

Overnachten tijdens je fietstocht

Als je een lange fietstocht maakt kun je natuurlijk overnachten in een hotel of op een camping, maar je kunt ook overnachten bij andere fietsers thuis. Via Vrienden op de fiets of Warm Showers kun je aanbieders vinden van een (gratis) douche en bed!