Het fietsknooppunten netwerk van Nederland is de handigste manier om mooie routes uit te stippelen. Als je via fietsknooppunten fietst, ben je vrijwel verzekerd van spannende paadjes door de natuur, waar geen auto te vinden is.

Fietsknooppunten: Hoe werkt het eigenlijk?

De naam zegt het al: Het netwerk bestaat uit knooppunten. Elk kruispunt heeft een nummer en zo kun je globaal van kruispunt naar kruispunt fietsen. Het idee om elk kruispunt een nummer te geven komt uit België en inmiddels is heel Nederland bezaaid met fietsknooppunten en kun je zelfs in Duitsland fietsknooppunten vinden.

Mooie fietspaden

Fietsen via fietsknooppunten maakt het vinden van de weg dus een stuk makkelijker. Als je gebruik maakt van dit netwerk, dan fiets je vrijwel altijd over mooie fietspaden. Sommige fietspaden zie je vanaf de weg bijna niet en deze geheime pareltjes had ik zeker niet ontdekt zonder dit netwerk!

Fietsknooppunten: Navigatie

Deze bordjes staan langs de fietspaden die aangesloten zijn bij het netwerk. Ze staan bij elk kruispunt en wijzen naar het volgende fietsknooppunt. Wil je bijvoorbeeld naar knooppunt nummer 96? Ga dan bij dit paaltje rechtdoor.

Fietsknooppunten Dag 33_102

Fietsroute plannen

Je kunt thuis van achter de computer alvast je route plannen, of dit onderweg doen bij één van de plattegronden voor fietsknooppunten.

Plattegrond fietsknooppunten

Bij de grotere fietsknooppunten staat een grote plattegrond met daarop alle routenummers. Hierop kun je zien waar je bent en bepalen waar je naartoe wilt. Noteer de nummers die je wilt volgen en volg de bordjes of de route-app op je mobiele telefoon.

Fietsknooppunten 099 Fietsknooppunten 101

Route plannen op de computer

Je kunt routes uitstippelen via online routeplanners en deze vervolgens inladen in de bijbehorende app op je mobiele telefoon. Voor de minder technische mensen onder ons: Je kunt de nummers natuurlijk ook gewoon op een briefje schrijven.
Hier vind je de de routeplanners voor Nederland, België en Duitsland.

Fietsknooppunten 5000km

Mirre op de fiets Harderwijk Fietsknooppunten Mirre op de fiets t Jagersnest

Pin dit blog op Pinterest!

Klik op het rode Pinterest-logo linksboven op de foto.

Meer fietsroutes en blogs over fietsen vind je hier.

(Visited 43 times, 22 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

Write A Comment