Zwanen drijven op het water. Een reiger vliegt luid roepend weg. Ik stel me voor hoe deze wateren eruitzien in de winter, wanneer alles bevroren is. Ik fiets over één van de vroegere legakkers langs de mooie plassen van Loosdrecht. Alleen het geruis van de draaiende molens doorbreekt de stilte en geeft me een idee van hoe het hier vroeger was. Dit is mijn verslag van de fietsroute Utrecht langs molens en legakkers.

Fietsroute Utrecht: wipwatermolen en achtkantige bovenkruier

Het is hier allemaal veengrond. Tussen de lange legakkers waren petgaten, waar mensen in de Middeleeuwen vanaf lange platte boten turf staken. De turf werd te drogen gelegd op de legakkers, waarna het gebruikt kon worden als brandstof. Er was in het Westen veel vraag naar, vandaar dat de Loosdrechtse-, Vinkeveense- en Ankeveense plassen zo groot in afmeting zijn geworden.

Nu is het een razend populair recreatiegebied waar in de zomer honderden, zo niet duizenden bootjes rondvaren. Het is een plek waar mensen zwemmen op één van de strandjes op de eilanden of kanoën door de stille petgaten waar je, als je geluk hebt, een ijsvogel kunt tegenkomen.

In de winter vriest alles dicht. Een paar jaar geleden hadden we nog het geluk dat het ijs zó dik was dat we erop konden schaatsen! Eindeloos veel kilometers kun je hier dan maken en daarna sluit je natuurlijk af met een kopje warme chocolademelk met slagroom.

Fietsroute Utrecht: legakkers

Zo ver is het (helaas) nog niet en daarom zit ik vandaag op de fiets. Mijn handen en voeten beginnen koud te worden en ik vraag me af hoe lang het nog duurt voordat ik aan de andere kant van de plas ben.

Dan zie ik in de verte ineens twee molens opdoemen. Het zijn een wipwatermolen en een achtkantige bovenkruier, beide bedoeld om water te verplaatsen. Ernaast staat een grote bunker en daarmee is gelijk duidelijk waar deze molens voor waren bestemd: Ze behoren tot de Hollandse Waterlinie en als er gevaar dreigde, dan zorgden deze twee molens ervoor dat dit stuk land onder een laag van 40 centimeter diep water kwam te staan, zodat niemand er meer te voet of met een voertuig overheen kon.

Fietsroute Utrecht: Molenroute Fietsroute Utrecht: Brieven van Belle leiden je rond door het landschap

Ik vervolg mijn weg naar Utrecht en kom langzaamaan weer in de bewoonde wereld. Het was een mooie fietstocht, maar nu is het tijd voor een warme chocolademelk. Jawel, mèt slagroom!

Fietsroute Utrecht: De Molenroute

Fietsroute Molenroute Utrecht

Wil je de molenroute fietsen? Je vindt hem hier.
Meer fietsroutes en blogs over fietsen vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

Write A Comment