Tsja, daar sta je dan met je fietssleuteltje in je hand. Eerst die paniek en dan dringt het ineens tot je door: Dikke pech, fiets weg! Na uitgebreid navraag doen bij de gemeente, blijkt ook deze hem niet meegenomen te hebben. Wat nu? En wanneer je dan besluit om weer zo’n dure nieuwe (race-, stads-, tour-)fiets te kopen, sluit je dan een fietsverzekering af?

Wel of geen fietsverzekering afsluiten?

Ik had er nooit bij stilgestaan dat het misschien weleens handig kon zijn om een fietsverzekering af te sluiten. Natuurlijk – Dieven vind je overal, maar zoiets overkomt mij toch niet? Bovendien had ik hem met een kettingslot vastgemaakt.


Op de fiets over de Veluwe.

Van mijn reisverzekering krijg ik geen geld terug. Die vergoedt alleen maar gestolen of verloren goederen wanneer ik ergens een overnachting heb geboekt en dit geval was ik gewoon een fietsknooppunten-route in de omgeving aan het volgen. Moet ik dan toch maar een speciale fietsverzekering afsluiten voor mijn nieuwe fiets? Voor het geval dat ik wéér zoveel pech heb?


Zo’n grote fiets zou ik ook wel willen!

Dat is afhankelijk van de waarde van de fiets en van de gebruiksduur. Kijk, als ik verwacht om vijf jaar lang met mijn fiets te doen totdat hij helemaal versleten is (na 5.000 kilometer door de Gelderse Streken bijvoorbeeld..) en hij kost een paar duizend euro, dan kun je uitrekenen of het bedrag van de fietsverzekering per maand uit kan. En stel dat hij in het eerste jaar wordt gestolen (de grootste kans, want dan is hij nog glimmend nieuw en veel waard), dan ben ik mooi die paar duizend euro kwijt.


Fietstrein in Gelderland.

Het verzekeren van een stadsfiets is een stuk goedkoper. Wellicht ook het overwegen waard, vooral als je in een studentenstad woont (yep, helaas had ik ook daar ervaring met het verdwijnen van fietsen). De exacte tarieven en dekking van een fietsverzekering kun je vinden op de website van Centraal Beheer.

Conclusie

Ik zou zelf mijn fiets alleen verzekeren als die heel duur is òf als ik in een (studenten)stad woon waar vaak fietsen gestolen worden. Wat voor fiets bezit jij en zou jij hiervoor een verzekering nemen? Laat het me weten in de comments hieronder!


Op de fiets door de Gelderse Streken.

Wil jij je fiets verzekeren?

Dat kan bij verschillende partijen zoals de speciale fietsverzekering van Centraal Beheer.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Centraal Beheer Fietsverzekeringen.

Boek een actieve vakantie!

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment