Geisers zijn in IJsland allemaal bij elkaar te vinden in het geothermische gebied Haukadalur. Eigenlijk alle geisers in dit gebied zijn ontstaan door aardbevingen. Haukaladur is in anderhalf uur te bereiken vanuit de IJslandse hoofdstad Reykjavik.

Geiser “Geysir”

Geiser IJsland 001

De beroemdste geiser van IJsland is Geysir, een geiser die zo’n 50 meter hoog kan uitbarsten. Hij barst echter nog maar zelden uit, dus wij hebben deze geiser niet in werking gezien. Geysir is al meer dan 10,000 jaar actief en werd beroemd in het jaar 2000 toen hij na een aardbeving wel 120 meter de lucht in ging!

Geiser “Strokkur”

Geysir IJsland 004

De geiser Strokkur, vlak naast Geysir, barst elke 6 tot 10 minuten uit. Je moet even wachten totdat de geiser is volgelopen met water. Daarna wordt het water heter en heter, ontstaat een bubbel en dan wordt het wachten beloond: De geiser barst met grof geweld uit! Meestal haalt hij 15 tot 20 meter, maar soms kan Strokkur wel 40 meter hoog uitbarsten! Echt een natuurspektakel dat je gezien moet hebben.

Geisers IJsland 003
Geiser IJsland 002

Het gebied Haukaladur

Niet alleen de geisers zelf zijn een lust voor het oog. Het gebied om de IJslandse geisers heen is ook spectaculair. Met de rode aarde lijkt het er wel een maanlandschap. Overal zijn gaten met daarin kokend water. Over steigertjes kun je van de ene naar de andere dampende poel lopen. Het water is soms zo helder dat je vanaf de zijkant in het ondergrondse grottenstelsel kunt kijken. Wat zou daaronder nog meer verborgen liggen?

Geysir IJsland 009
Geiser IJsland 010
Geisers IJsland 005
Geiser IJsland 006

Haetta!

Haetta, heet! Hier moet je goed op de paden blijven, want ook de grond om de geisers heen is warm. Het leuke is dat er bij accommodaties in de buurt alleen maar warm water uit de grond komt. Je wast dus je handen met heet water en je spoelt er zelfs de wc mee door!

Geiser IJsland 007
Geiser IJsland 008

Een natuurspektakel van jewelste op video

Ik maakte een video van mijn reis door IJsland. Van alle natuurspektakels die je in dit bijzondere land kunt zien, zoals de Vidgelmir Cave die bestaat uit lava en ijs. Lees er meer over op IkReis.net. Hier is een klein fragmentje van geisers in IJsland:

Heb je plannen om een rondreis door IJsland te gaan maken? Saskia van KidsEropUit maakte met haar gezin een rondreis door IJsland, lees verder in haar blog!

Ben jij al eens naar de geisers IJsland geweest of wil je er graag naartoe? Laat hieronder een reactie achter!

(Visited 150 times, 19 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

14 Comments

 1. Hoi Mirre, we zijn net terug van IJsland, dank voor deze tips en inspiratie, hebben er een fantatische IJsland reis van gemaakt, blogs online zijn echt de inspiratiebron voor ons.

 2. Hoi Mirre, IJsland is mijn favoriete destinatie! De werkwijze van een geiser is echter iets anders als jij het beschrijft: Het water staat altijd in de geiser. In de ondergrond ontstaat er druk waardoor het water naar boven wordt gekatapulteerd. De grote geiser is al lang inaktief. Met één uitzondering eerder dit jaar : ) Groetjes, Jutta

 3. Jaaa…The Golden Circle vond ik geweldig. Ik was een beetje bang voor een typisch ‘toeristenrondje’ maat het was zo ontzettend mooi en gaaf. Wat een een geweld zijn die geisers Super tof om te zien en ik wil zeker een keer terug.

 4. Erg mooi!

  Wij hebben in februari in IJsland een aantal geisers bezocht. Het blijft bijzonder om water met zo veel kracht naar buiten te zien spuiten.

 5. Ja Ijsland staat nog steeds op de lijst. Mijn ouders waren er vorig jaar en ik heb zulke mooie foto’s gezien!

 6. Wauw, super mooie foto’s! Ik zou heel graag een keer IJsland willen bezoeken.

 7. Jeetje ja wat spectaculair zeg! Ik ben nog nooit op Ijsland geweest, maar dit ziet er zo gaaf uit!

 8. Heel gaaf gebied! Ik kreeg geen genoeg van Strokkur, hij bleef maar spuiten. Dat warme water uit de kraan zorgde er wel voor dat sieraden nogal verkleurden…

  • @Marcella: Oh echt? Dat zal dan wel een mineraal zijn geweest dat in het water zat! Ik hoop dat je er snel achter bent gekomen zodat je je andere sieraden nog hebt kunnen redden. 🙂 Wel een bijzonder aandenken in ieder geval, haha!

 9. Spijtig dat men er vroeger zo slordig met omgesprongen is … maar Geysers zijn echt een speciaal fenomeen, prachtig om te zien.

Laat een reactie achter