Geisers IJsland-header
Geisers zijn in IJsland allemaal bij elkaar te vinden in het geothermische gebied Haukadalur. Eigenlijk alle geisers in dit gebied zijn ontstaan door aardbevingen. Haukaladur is in anderhalf uur te bereiken vanuit de IJslandse hoofdstad Reykjavik.

Geisers IJsland

De beroemdste geiser van IJsland is Geysir, een geiser die zo’n 50 meter hoog kan uitbarsten. Hij barst echter nog maar zelden uit, dus wij hebben deze geiser niet in werking gezien. Geysir is al meer dan 10,000 jaar actief en werd beroemd in het jaar 2000 toen hij na een aardbeving wel 120 meter de lucht in ging!

Geiser IJsland 001 Geysir IJsland 004

De geiser Strokkur, vlak naast Geysir, barst elke 6 tot 10 minuten uit. Je moet even wachten totdat de geiser is volgelopen met water. Daarna wordt het water heter en heter, ontstaat een bubbel en dan wordt het wachten beloond: De geiser barst met grof geweld uit! Meestal haalt hij 15 tot 20 meter, maar soms kan Strokkur wel 40 meter hoog uitbarsten! Echt een natuurspektakel dat je gezien moet hebben.

Geisers IJsland 003 Geiser IJsland 002

Het gebied om de IJslandse geisers heen is ook spectaculair. Met de rode aarde lijkt het wel een maanlandschap. Overal zijn gaten met daarin kokend water. Het water is soms zo helder dat je vanaf de zijkant in het ondergrondse grottenstelsel kunt kijken.

Geysir IJsland 009 Geiser IJsland 010

Geisers IJsland 005 Geiser IJsland 006

Haetta, heet! Hier moet je goed op de paden blijven, want ook de grond om de geisers heen is warm.

Geiser IJsland 007 Geiser IJsland 008

Hier is een klein fragmentje over geisers uit de film die ik maakte over IJsland:

Deze bestemming boeken?

Zoek goedkope vluchten
Hotels en Hostels
Auto huren
Leuke activiteiten
Handige reisgidsen


0

 likes / 6 Comments
Share this post:
 1. Ab Ramshorst /

  prachtig om te zien wat de natuur ons allemaal voortbrengt Mirre

  • Mirre Op Reis /

   Ijsland is wat dat betreft echt een land van uitersten; vanuit een warme bron heb je er uitzicht op ijskappen. Schitterend!

  • Ab Ramshorst /

   fijn Mirre dat ik zo op afstand van je mooie plaatjes mee kan en mag genieten

  • Mirre Op Reis /

   Graag gedaan 😊

 2. Wouter /

  Hoi Mirre, we zijn net terug van IJsland, dank voor deze tips en inspiratie, hebben er een fantatische IJsland reis van gemaakt, blogs online zijn echt de inspiratiebron voor ons.

 3. Jutta /

  Hoi Mirre, IJsland is mijn favoriete destinatie! De werkwijze van een geiser is echter iets anders als jij het beschrijft: Het water staat altijd in de geiser. In de ondergrond ontstaat er druk waardoor het water naar boven wordt gekatapulteerd. De grote geiser is al lang inaktief. Met één uitzondering eerder dit jaar : ) Groetjes, Jutta

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec