09
nov-2015

Gladiatoren header2

We lopen over de fundamenten van de eerste Belgisch-Romeinse stad. Wat zou hier allemaal onder de grond zitten? Een amfitheater? Een badhuis misschien? Ter ere van deze rijke geschiedenis heeft het Gallo-Romeins museum nu een tentoonstelling over de gladiatoren; stoere mannen die met elkaar vochten als vermaak voor het volk. Soms met een dramatische afloop… Een verhaal over helden, krachtpatsers en doorzetters.

Gladiatoren in België

Zo’n gladiatorengevecht is vergelijkbaar met een voetbalwedstrijd. Tienduizenden bezoekers komen erop af, een complete volksverhuizing! Nancy leidt ons rond door de tentoonstelling die bomvol staat met voorwerpen waarop gladiatoren staan afgebeeld. “Een gladiatorengevecht bestaat uit drie stadia.” begint ze “In het eerste stadium is er een optocht en wordt gevochten met dieren. In het tweede stadium worden ter dood veroordeelden aan de beesten gevoerd en de dag eindigt met de spannende gladiatorengevechten, het hoogtepunt.”

Je kon vrijwillig gladiator worden, of verplicht wanneer je slaaf of krijgsgevangene was. Je ging dan eerst naar de gladiatorenschool waar je opgeleid werd tot één van de 16 types gladiator. De uitrusting die je zou krijgen werd al vrij snel bepaald, net als de vraag of je tegen mensen of tegen dieren zou vechten. Tegen wie je ook moest vechten, de Romeinen waren van mening dat het altijd een gelijkwaardige strijd was. Het is overigens een mythe dat alleen mannen gladiator konden worden, want er waren ook vrouwelijke gladiatoren!

Het is zover – De spelen gaan beginnen. Een retiarius (gladiator met een net) vecht tegen een secutor met een langwerpig schild en een steekzwaard. Het is een lange, heftige strijd en uiteindelijk staat de secutor met zijn steekzwaard boven de retiarius. “Iugula, iugula, iugula!” roept het publiek, “Keel hem!” Iedereen kijk gespannen naar de keizer, die zijn duim langzaam naar zijn keel beweegt…

Gladiatoren 009 Gladiatoren 014 Gladiatoren 015

Die Romeinen waren maar bloeddorstige mensen. Ze waren dan ook gewend aan het zien van bloed en vonden de gladiatorenspelen een vertoon van mannelijkheid. Hiermee lieten ze zien dat ze meester waren van natuur en geweld. Vrouwen vonden die gladiatoren woest aantrekkelijk en als een vrouw het bed had gedeeld met een gladiator, dan steeg haar aanzien!

In de stad Tongeren vind je nog veel restanten van de Romeinse aanwezigheid, zoals een oude stadsmuur. Met de kennis van het Gallo-Romeins museum heb je nog maar weinig fantasie nodig om deze oude tijd om je heen tot leven te zien komen.

Gladiatoren 018 Gladiatoren 017 Gladiatoren 005

Het Gallo-Romeins museum herbergt tot en met april 2016 een tentoonstelling over de Gladiatoren.
Meer weten? www.galloromeinsmuseum.be/

Gladiatoren 002 Gladiatoren 010

Gladiatoren 003

OMG He's real!!

Gladiatoren 004

Gladiatoren 006

Gladiatoren 007

Gladiatoren 008

1

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec