Gozo is het groene zusje van Malta in de Middellandse Zee. De leukste manier om het eiland te verkennen is wandelend of op de fiets. Zo vind je er heuvels met prachtige bouwwerken erop, spectaculaire kliffen, een rood zandstrand, zoutpannen en een helderblauwe zee. ’s Avonds kun je aanschuiven in één van de vele lokale restaurants, waar heerlijke verse gerechten worden klaargemaakt.

Fietsen op Gozo

Kevin van Gozo Adventures deelt de e-mountainbikes uit en dan gaan we op weg. We fietsen het dorp uit en daarna over landwegen met stenen muurtjes erlangs. Er is weinig verkeer en het asfalt is vrij breed. Dankzij het heuvelachtige landschap krijgen we steeds weer een ander uitzicht te zien. Op sommige heuvels staan prachtige basilieken, en we staan dan ook om de haverklap stil om foto’s te maken. Wat is dit een mooie manier om Gozo te ontdekken!

Indrukwekkende kliffen

Even verderop komen we bij de kust, zo groot is het eiland met 67 km2 niet. Het eiland heeft weinig zandstranden en juist heel veel kliffen. Vanaf het uitkijkpunt bij Sannat hebben we spectaculair uitzicht over de kliffen van Ta’ Ċenċ.

Tot slot fietsen we langs een mooie baai – waar kajaks verhuurd worden –  en door de heuvels weer terug naar ons beginpunt.

Citadella de Victoria

Op één van de heuvels van Gozo is een prachtige cittadella (vestingstad) gebouwd met bovenop een kathedraal. De vesting was hard nodig, want vanwege de strategische ligging is er heel wat getouwtrek geweest om Malta en Gozo. Onder andere de Arabieren, Sicilianen, Spanjaarden, de Orde van Malta (een ridderorde), en de Britten hebben hebben de eilanden om beurten in handen gehad. Zij hebben elk hun stempel op Malta en Gozo gedrukt. Zo zie je er Engelse telefooncellen, spreekt iedereen Engels, maar is de lokale taal een mix van Arabisch, Engels en Italiaans. Het schrift lijkt meer op het Engels, maar de plaatsnamen klinken Arabisch, zoals de voorsteden die ‘Rabat’ worden genoemd.

Duiken voor de kust van Gozo

Dankzij al dat getouwtrek is Gozo een goede locatie voor wrakduiken. De Engelsen hadden hier namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog een enorme vloot liggen en dat stond de Duitsers niet aan. Op Malta (en Gozo) zijn in die periode meer bommen gevallen dan op Londen! Dat is de reden dat je hier veel wrakken vindt, die inmiddels bedekt zijn met koraal. De beste maanden om te duiken zijn de zomermaanden (mei t/m september). Er zijn meer dan 50 duikscholen verspreid over de twee eilanden en op beide eilanden.

Hiken op Gozo

Wij gaan niet duiken tijdens deze reis, maar wel maken we een hele mooie wandeling langs de noordkust van het eiland. Onze begeleider is Stevie Haston van Gozo Adventures, hij is een beroemdheid in de klimwereld! Stevie probeert het klimmen op Gozo te bevorderen en heeft al verschillende (uitdagende) klimroutes aangelegd.

We volgen een deel van de Gozo Coastal Walk, een route die helemaal rond het eiland loopt. Omdat het heeft gestormd spatten de golven hoog op tegen de kliffen. Het ziet er spectaculair uit en Stevie is helemaal in zijn element: Moeiteloos rent hij over kleine randjes langs steile afgronden. Als er een golf in aantocht is, strekt hij zijn armen uit en geeft zich over aan het water. Het is fantastisch en inspirerend om naar te kijken, ook al heb ik misschien niet zoveel moed als hij, om met zulke harde wind zó dicht bij de kliffen te komen.

Ramla Beach

Bij Ramla Beach bezoeken we Mixta Cave, waarvandaan we prachtig uitzicht hebben op het mooiste strand van Gozo. Onderweg naar beneden bewonderen we de bloemen van kappertjes. De vruchten kun je helaas niet rauw eten, je moet ze fermenteren om ze een beetje lekker te maken.

Ramla Beach is het enige strand met rood zand en bovendien het grootste strand van Gozo. In de zomer ligt het hier vól met mensen! Een bord waarschuwt voor schildpadden, deze worden beschermd door Nature Trust Malta. Luide muziek en zaklantaarns kunnen de nesten verstoren, dus toeristen worden verzocht om respectvol met de natuur om te gaan.

Zoutpannen

Verderop zijn adembenemende zoutpannen in alle kleuren, temidden van het gele zandsteen. De golven spatten over de randen heen en vullen de bassins. Zodra het water verdampt, kan het zout bij elkaar geveegd worden en wordt het opgeslagen in de grotten. Sommige families voeren dit beroep al generaties lang uit en we kunnen het niet laten om een zakje zout bij ze te kopen. Heerlijk, op de één of andere manier smaakt het beter dan het zout uit de winkel.

Het eten op Gozo

Bij terugkomst in onze ‘Farm House’ krijgen we een kookcursus in onze eigen keuken. Anthony legt uit welke lokale specialiteiten we gaan maken, en dan gaan we aan de slag. Het eten is Mediterraans, maar met Arabische invloeden. Gelukkig staat de heerlijke bruschetta al klaar, zodat we niet alvast de maaltijd opeten tijdens het koken.

Bruschetta maak je door broodjes te roosteren en dan in te smeren met knoflook, tomaat, en dan verse basilicum en zout erop. Ook de olijven en de geiten- en schapenkaas (die hier op het eiland worden geproduceerd) zijn niet te versmaden. Konijn is de lokale specialiteit, maar dat is aan mij als vegetariër niet besteed. Ik houd me dus bezig met de rijkgevulde groentensoep, en we koken ook aardappelen en maken koekjes van amandelmeel. Een geslaagde maaltijd is het resultaat, en we hebben zelfs nog genoeg voor het avondeten!

Praktische tips voor Gozo

De beste reistijd voor Gozo

Het hele jaar door kun je goed hiken en mountainbiken op Gozo want het klimaat is mild, maar er zijn natuurlijk wel verschillen. In februari is het eiland erg groen en daarna wordt het droger. In het voorjaar heb je vaak harde wind (en spectaculaire golven!) en in de zomer is het lekker weer om een strand te bezoeken. Oktober en november zijn fijne maanden om hikes te maken, en zelfs in de winter kun je er goed terecht want de temperatuur is zacht.

Georganiseerde reizen naar Gozo en Malta

Hotel

Wij verbleven in Djar ta Menzja 2 Holiday Home, een huis met drie slaapkamers en gezamenlijke keuken, zwembad en jacuzzi.

E-bikes huren op Gozo

Onze e-bike tour werd georganiseerd door Gozo Adventures. Aan het begin van de tour vroeg Kevin of we de fietsen willen uitproberen. Het is belangrijk om dit goed te testen, want ze verschillen erg in kwaliteit. De weg is er het algemeen goed, maar er zitten wat ruigere stukjes tussen, dus het is van belang om een goede, comfortabele fiets uit te kiezen. Er zijn 12 e-bikes dus je kunt bij het beginpunt nog ruilen. Wil je langs de hele kust van Gozo fietsen, volg dan de Gozo Coastal Route, die is 42 kilometer lang.

Meer weten?

Bekijk dan ook deze pagina over Gozo van Visit Malta.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Visit Malta en Aviareps.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren