Guatapé is het mooiste dorp van Colombia. Het staat vol met kleurrijke huizen en ieder perspectief is fotogeniek. Het centrum zit vol met creatieve winkeltjes en het dorp heeft een gezellig dorpsplein met cafétjes. Vlakbij Guatapé staat de rots El Peñón, een hoge alleenstaande rots waar je bovenop kunt klimmen en waarvandaan je geweldig uitzicht hebt over de omgeving van Guatapé.

Guatape aankomst

Veel toeristen bezoeken Guatapé als dagtripje vanuit de nabijgelegen stad Medellín, maar wij verblijven er vier dagen en dat is méér dan de moeite waard. Wat is het hier móói..!!!

Guatape foto straat

Accommodatie in het centrum van Guatapé

Ik stap uit de bus en voel me gelijk thuis in Guatapé. Het mooie, kleurrijk dorp straalt heel veel gezelligheid uit. Een mevrouw vraagt ons of we een accommodatie zoeken en we volgen haar naar een huis in het centrum waar ik voor een prikkie een eigen kamer krijg. De kamer heeft een prachtig glas-in-loodraam en een balkon met uitzicht op de straat.

Guatape uitzicht accommodatie

We kijk onze ogen uit. De huizen rondom het gezellige dorpsplein van Guatapé zijn in allerlei kleuren geschilderd en schitteren in de felle Colombiaanse zon. Het is net een openluchtmuseum – en dat is misschien wel precies wat Guatapé wil zijn. Overal zie je schilders die bezig zijn om nieuwe muurschilderingen aan te brengen of om het schilderwerk nog nèt een beetje mooier te maken dan het al is.

Guatapé: Pueblo de Zócalos

Guatape zocalos

Guatapé wordt ook wel ‘Pueblo de Zócalos’ genoemd, dorp van de sokkels. Met die sokkels bedoelen ze het onderste deel van de muren, waarop prachtige driedimensionale schilderingen zijn aangebracht die passen bij het huis. Zo heeft een bar bijvoorbeeld een afbeelding van een pooltafel en een tafeltje met drank erop als zócalo aan de buitenkant van het gebouw. Ben je schilder, metselaar of heb je een hond? Dan laat je iets vergelijkbaars op je gebouw metselen.

Guatape zocalo hond

Op Plazoleta de los Zocalos, een kleurrijk plein met een standbeeld van een vis erop, schenken ze heerlijke espresso. Verderop zit een restaurantje waar je voor weinig geld een dagmenu krijgt. Gevulde groentensoep met rijst en salade en heel veel koriander.

Guatape plazoleta de los zocalos

Stuwmeer

Het gebied om Guatapé heen is eigenlijk een stuwmeer met allerlei eilanden ertussen. Vanwege de aanleg van een waterkrachtcentrale in 1960 is het hele gebied blank komen te staan. Het ziet er surreëel uit.

Guatapé El Peñón

De hoogste rots die boven het water uitsteekt is El Peñon. Van grote afstand kun je de rots al zien staan.

El Peñón de Guatapé

Na een ontbijt van rijst en bonen gaan we met de tuktuk naar de beroemde rots El Peñón. Het is heel warm vandaag, maar gelukkig staat de uitgehouwen trap in de schaduw van de rots. De trap is 700 traptreden hoog en steeds als je om je heen ijkt, wordt het uitzicht op de omringende meren mooier.

El Peñón de Gutapé

699… 700! Eénmaal boven hangt onze tong op onze knieën. We hebben dorst, maar gelukkig is iemand zo gek geweest om hierboven een cafétje te beginnen en drank te schenken aan bezoekers (hoe krijgen ze het boven? Per helikopter ofzo?!). We nemen een Michelada, een lokaal drankje dat gemaakt is van bier, onrijpe mango en zout. Op het eerste gezicht een vreemde combinatie, maar toch erg smakelijk en dorstlessend.

We klimmen verder naar boven. Op de top zit een bandje te spelen voor geld en gaan verliefde stelletjes met elkaar op de foto. In de verte kunnen we Guatapé zien liggen.

Avond in Guatapé

Na de lange afdaling laten we ons met de tuktuk terugbrengen naar Guatapé. Er is ontzettend veel te doen in Guatapé. Aan de boulevard is een markt met allerlei hapjes en struinen mensen langs het water. Je kunt er jetski’s huren, ziplinen boven het water, boottochten maken met een disco-boot en varen naar een verdronken stad en naar de vroegere mansion van drugsbaron Pablo Escobar, waar hij schijnbaar allerlei exotische dieren gehouden heeft.

Guatape watersport

Dorpsfeest op het plein

We hebben mazzel, want precies deze avond (14 december) is hier het jaarlijkse dorpsfeest met een prachtige musical, opgevoerd door de lokale basisschool. Alle kinderen zijn verkleed en het centrale park staat vol met trotse ouders.

Guatape schoolfeest

Kersthapjes en -borrel

Na het toneelstuk gaan op diverse plekken de vuurtjes aan zodat er lekkere hapjes gemaakt kunnen worden. In verband met kerst worden de typische Colombiaanse hapjes buñuelos en natilla gratis uitgedeeld en ik kan er geen genoeg van krijgen, zo lekker is het.

Guatape kersthapjes

De cafés rond het dorpsplein hebben balkons en we claimen een tafeltje om van daaruit te genieten van alle verschillende mensen die voorbij lopen. Wat een heerlijk dorp is dit. Zó relaxed en zó mooi met al die gekleurde huizen en vriendelijke mensen, de marktkraampjes aan de waterkant en de straatmuzikanten waarbij voorbijgangers gewoon staan te dansen. Het is echt hartverwarmend.

Wil je ook naar Guatapé?

Neem de bus vanuit Medellín rechtstreeks naar Guatapé. Mijn accommodatie zat op de hoek van Calle 31 en Carrera 29. Ik weet niet of het een naam heeft, maar als je in het winkeltje beneden vraagt, dan halen ze de eigenaresse erbij.

Guatape doorkijkje

De bar waar ik koffie dronk, heet KAFFA en zit op Plazoleta de los Zocalos. Houd het plein en de koffiebar aan je linkerhand en loop de trap op. Halverwege de trap zit aan de linkerkant het simpele lunchrestaurantje met heerlijk vers-bereid eten. Je kunt er eten aan één van de tafeltjes naast de trap.

Een tuktuk voor de tour naar El Peñón regel je heel gemakkelijk in Parque Central.

Zoek je meer leuke plekjes om in Colombia te bezoeken, kijk dan op de pagina met Highlights van Colombia en backpacken in Colombia.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Colombia
Bol.com – bestel een reisgids voor Colombia
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – wat neem je mee?
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
SunnyCars – boek een huurauto
Baja Bikes – een fiets huren of een fietstour in Bogotá
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar Colombia

Lees verder over colombia
Lees al onze tips voor reizen in Colombia
(Visited 337 times, 4 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment