Vol is vol, zou je denken, maar in een Guatemalteecse kippenbus passen er altijd méér mensen bij. De bus heet zo, omdat je er als kippen op elkaar zit, maar soms krijgt de naam ook een letterlijke betekenis, zoals die ene keer in Antigua…

kippenbus

“Atrás! Más atrás!” zegt de aanduwer, terwijl steeds meer mensen zich in de overvolle bus proppen. Een vrouw met twee kinderen komt naast me zitten en ik krijg ongevraagd een kind op schoot. Gezellig! Het is een meisje en in haar hand heeft ze een papieren zakje dat driftig heen en weer beweegt. Ik denk: “Die mensen stoppen hier ook daadwerkelijk àlles in zakjes!” maar ik heb geen idee wat erin zit.

De bus zet zich luid ronkend in beweging en schudt over de hobbelige weg. Reggaetton knalt uit de speakers. Wat een heerlijk land is dit toch. De mensen met hun mooie glimlach en kleurrijke kleding; de groene bergen, vulkanen en de waanzinnig mooie tempels die vroeger gebouwd zijn door de Maya’s. Vanaf dag één voelde ik me hier thuis en nu wil ik nooit meer weg.

Het zakje in de hand van het meisje stopt met bewegen. Ze wendt zich vol paniek tot haar moeder. Die opent het zakje en haalt er het levenloze lichaam van een kuikentje uit. Gestikt. Toen gebeurde er iets wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet kan geloven: De moeder pakt het kuikentje vast en geeft het mond-op-snavel-beademing!!

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Write A Comment