Vier dagen lang vermaak ik me met buitensporten in de Harz, een gebergte niet ver van de Nederlandse grens. Ik ga klimmen, gemotoriseerd paragliden, rodelen en vandaag ga ik downhill mountainbiken op de berg de Brocken, de hoogste berg van het Harzgebergte.

Hammerharz

Een oud busje komt aangereden. Het draagt de tekst ‘Hammerharz’ en binnenin bevinden zich mijn mountainbike-instructeur Stefan en twee fietsen. Dit busje is duidelijk al op veel plekken geweest. Een globetrotter dus, dat is mooi want dan hebben we onderweg lekker veel te bespreken! Vandaag gaan we mountainbiken in de Harz.

mountainbike-harz-duitsland

Stefan geeft me een fatbike en een helm en we vertrekken naar de top van de berg. Op een fiets met zulke brede banden is het best zwaar om over een onverharde weg omhoog te mountainbiken en ik werk me dan ook volledig in het zweet. Op dit soort momenten moet ik mezelf altijd even een worteltje voorhouden: “Klimmen loont” zeg ik tegen mezelf en ik denk alvast aan de aankomende afdaling.

Het IJzeren Gordijn

Bovenop de top van de Achtermannshöhe kijken we uit over het omliggende Harzgebergte. De straffe wind koelt ons verhitte voorhoofd in rap tempo af. “Zie je die berg daar in de verte?” vraagt Stefan “Dat is de Brocken, de hoogste berg van de Harz. In het dal tussen deze twee bergen lag vroeger de Muur.” Ik vraag me hardop af of je in zo’n dicht bos niet toch kans zou hebben om over dat zogeheten ‘IJzeren Gordijn’ heen te klimmen, maar er waren destijds helaas genoeg soldaten, mijnen en honden om je tegen te houden.

Die muur is nog geen 30 jaar geleden gevallen. Het is best een raar idee dat hier in de Harz zó kort geleden een compleet andere sfeer hing. Je kon praktisch zwaaien naar je familieleden op de andere bergtop, maar je kon ze niet spreken.

harz-hoogste-berg2
Uitzicht op de hoogste berg van de Harz. Tussen hier en de volgende top lag het IJzeren Gordijn.

Overigens heeft het IJzeren Gordijn ervoor gezorgd dat de natuur hier op z’n beloop is gelaten. De ‘European Green Belt’ die hierdoor ontstond, is met 12.500km lengte de langste biotoop ter wereld. Hierin wonen wilde katten, wolven, beren en lynxen.

Downhill mountainbiken

“Zullen we gaan?” onderbreekt Stefan mijn gedachten. We klimmen van de top af om onze mountainbikes te pakken. Nu wordt het leuk: We gaan downhill mountainbiken over een zeer rotsachtig pad. Het zadel gaat omlaag en er kan nog een beetje lucht uit mijn voorband, zodat ik extra grip heb op de ondergrond. We zorgen voor snelheid en gaan dan op de trappers staan om optimaal over de rotsen heen te ‘bouncen’. Het gaat me best wel goed af en zodra Stefan dat in de gaten krijgt, gaat hij er keihard vandoor. Ik probeer hem zo snel mogelijk te volgen zonder te vallen. Gefocust op elke steen voor me vlíeg ik eroverheen. Hoe harder ik ga, hoe makkelijker het wordt..

Als ik compleet buiten adem bij Stefan aankom, is hij apetrots. “Is this really your first time?” vraagt hij. Yup… En een aantal technieken die ik vandaag leerde had ik bij de Merida City Mountainbike een half jaar geleden goed kunnen gebruiken…

Keihard naar beneden

fietsen-duitsland

“Stefan, wat betekent ‘hammerharz’?” vraag ik. “Het is een intern grapje.” vertelt hij “Als we met een groep gaan mountainbiken, dan zeggen we dat aan het einde van een rit die helemaal te gek was.”
We hebben veel plezier samen. We fietsen over rotsachtige paden, door bossen, langs een stuwmeer… De zon gaat langzaam onder en veroorzaakt mooie schaduwen op het pad vóór ons. Via een doorkijkje zien we de bergen om ons heen. Dit is puur genieten.

“Ready?” vraagt Stefan. “Yes!” Hij scheurt ervandoor en ik volg hem op de voet. Over enorme rotsblokken en door bospaadjes met de wind in onze haren. Als we beneden aankomen glunderen we allebei van oor tot oor. “Hammerharz!” zegt Stefan, “a tough and cool ride.”


Bekijk ook andere mooie plaatsen in de Harz op het blog van Antonette.

Wil je ook op avontuur? De mountainbike tour Harz doe je met TrailTech.Dit blog kwam mede tot stand dankzij Tourismus Niedersachsen.
Lees meer over: Duitsland.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Write A Comment