Harzgebergte-paragliding klimmen Duitsland
Het Harzgebergte is op slechts vijf uur rijden vanaf Utrecht de ideale plek voor het uitoefenen van buitensporten zoals paragliding, mountainbiken of klimmen in Duitsland. Vandaag ging ik (gemotoriseerd) paragliden en klimmen.

Harzgebergte: Paragliding Duitsland

Al vroeg sta ik naast mijn bed. Zo vroeg in de ochtend zijn de weersomstandigheden ideaal voor een paragliding vlucht over het Duitse Harzgebergte. Bij airfield Stapelburg staan Tom Went en zijn gemotoriseerde paraglider al klaar voor take-off. Ik hoef alleen nog maar een warme overall aan te trekken en we kunnen gáán! “Are you ready?” vraagt Tom. “I’m more than ready!” glunder ik. Hij zet de motor aan en binnen no-time hangen we in de lucht.

Harz-paragliden-025 copy Harz-paragliden-021 copy

In de verte zien we ‘Brocken’, met 1141 meter de hoogste berg van de Harz. Via de intercom vertelt Tom dat we niet lager dan 300 meter boven het land mogen vliegen. Dat betekent dat we boven het Harzgebergte al best wel hoog zitten. Vooral zodra we door de wolken vliegen, merk ik dat het koud wordt en ben ik blij met mijn overall.

Paragliden-overall copy

Onder ons trekt Wernigerode aan ons voorbij en ik kijk mijn ogen uit naar al die kleurrijke gebouwen en de akkers daaromheen. Op de heuvel ligt een middeleeuwse burcht, die door vroeger door de keizer werd gebruikt om in het Harzgebergte te kunnen jagen. Vanuit de lucht lijkt het net een sprookjeskasteel!

Harz-paragliden-019 copy Harz-paragliden-015 copy

We blijven ongeveer een half uur in de lucht en dan vliegen we terug naar ons startterrein. Onder ons vliegt een grote roofvogel. We cirkelen eromheen totdat hij uiteindelijk wegvliegt en wij de landing inzetten op het hobbelige terrein. Geweldig, wat is de Harz mooi vanuit de lucht!

Harzgebergte: Klimmen in Duitsland

Na mijn avontuur in de lucht ga ik ook nog klimmen in Duitsland. De granieten rotsblokken van het Harzgebergte lenen zich namelijk uitermate als klimwand. Gezekerd door Ralf Gentsch ga ik klimmen op de Marienwand in Okertal. Het is voor mij de eerste keer dat ik buiten een klimhal omhoog ga (en ik vond het binnen al best wel spannend…).

“In de natuur klimmen is anders dan in een klimhal.” vertelt Ralf. Hier komt het veel meer op techniek aan. De grepen hebben geen kleurtjes en ze zitten niet op dezelfde afstand van elkaar. Je moet goed kijken waar je je voeten neerzet “maar met deze schoenen is veel mogelijk.” zegt Ralf. Ik krijg speciale klimschoenen aan en die hebben zóveel grip, dat ik zelfs op het kleinste uitstekende puntje kan blijven staan. Tenminste, dat zegt hij. Ik moet er zelf eerst nog vertrouwen in krijgen.

harzgebergte-Klimmen in Duitsland-003 harzgebergte-Klimmen in Duitsland-004

Het eerste stuk is makkelijk. Alsof het een trap is, klim ik behendig omhoog. Bij de lastige stukjes coacht Ralf me. Hij kan vanaf de zijkant natuurlijk precies zien wat de handigste route is om omhoog te komen, bovendien heeft hij hier al honderden mensen omhoog geholpen.

harzgebergte-Klimmen in Duitsland-002 harzgebergte-Klimmen in Duitsland-001
Over de helft | Op zoek naar de volgende grip.

Dan kom ik bij een moeilijk stuk. Wat ik ook probeer, het lukt me niet om hogerop te komen. “Morgen sta ik hier nóg” denk ik bij mezelf. “Nog twintig centimeter en dan heb je weer een goede grip.” Dat klinkt goed, maar hoe kom ik daar in vredesnaam? Ik weet gewoon écht niet meer hoe ik verder moet. Mijn handen zweten en ik sta te trillen op mijn benen. Met een excuus probeer eronderuit te komen, in de hoop dat Ralf me weer laat zakken, maar daar trapt hij niet in. “Angst en pijn moet je gewoon negeren.” zegt hij. Makkelijker gezegd dan gedaan. De beste stuurlui staan zeker aan wal. Geërgerd en bijna wanhopig zoek ik naar een oplossing. Ik zet mijn rechtervoet vijf centimeter hoger, waardoor ik met mijn linkervoet nét bij de volgende grip kan, een héél klein uitstekend puntje aan de granieten muur.

Daarna wordt het makkelijker. Ik realiseer me namelijk twee dingen: Dat ik met deze schoenen ècht heel veel grip heb, zelfs op piepkleine stukjes rots en dat je gewoon de tijd moet nemen om na te denken over je volgende move. Nu ik meer rust in mijn hoofd heb, klim ik rustig door en haal ik het tot aan de top. Eigenlijk is dit een soort meditatie-oefening. Daar kan ik met mijn ongeduldige persoonlijkheid nog wel wat van leren.

harzgebergte-Klimmen in Duitsland-008 harzgebergte-Klimmen in Duitsland-011
Ralf maakt het touw vast aan de rots | Naderhand kan ik gelukkig nog lachen 😉

Langzaam laat Ralf me zakken en zodra ik beneden ben geeft hij me een high five. Nog steeds trillen mijn benen en handen, maar ik voel ook wel een klein beetje trots. Uiteindelijk wist Ralf mij wel drie keer naar boven te ‘praten’ en de laatste paar meter had ik zijn advies niet eens meer nodig. Door geduldig en gefocust te zijn en vertrouwen te hebben, is het me gelukt. Ook dít is onderdeel van de Harz!


To turn on English subtitles, please click ‘Subtitles’ in the bottom right corner.

Relexa hotel Braunlage

Ik verblijf vanavond in het Relexa hotel in Braunlage en dat kan niet beter, want het hotel heeft een zwembad en sauna’s! Het is ideaal om hier bij te komen van een inspannende dag.

Relexa hotel Harz-Wald, Braunlage, Harzgebergte

Wil je ook klimmen in Duitsland? Check de website van Harz Kletter Action. Paragliden kan bij ParaCenter Harz.
Dit blog kwam mede tot stand dankzij Tourismus Niedersachsen.
Lees meer over: Duitsland.

1

 likes / 15 Comments
Share this post:
 1. Mein Niedersachsen /

  Harz: Magische Gebirgswelt

 2. Jitske Roos /

  Ja hoor; jij wel! Vet!!

 3. Marcel Bregman /

  wat een mooie belevenis

 4. Ab Ramshorst /

  prachtig Mirre

 5. Ab Ramshorst /

  zonder strijd geen overwinning Mirre prachtig

 6. Jenny /

  Dat vliegen ziet er echt gaaf uit! Geweldig lijkt me dat. Qua klimmen ben ik niet zo’n held, knap hoe je daar naar boven gaat.

 7. Kirsten Schonewille /

  Alweer zo’n stoere activiteit! Ik had eerlijk gezegd nog nooit van het gebied gehoord.. Gaaf dat je zoiets moois zo dichtbij huis vindt. En wat een fijn hotel. Heerlijk om bij te kunnen komen na al die actieve dingen.

 8. Jenny Smit /

  Dat paragliden lijkt me echt zo leuk!

 9. Sanne /

  Gaaf avontuur weer Mirre!

 10. Sanne /

  Ik heb goede dingen over de Harz gehoord! Lekker buiten en veel activiteiten

 11. Kelly Baetsen /

  Wat gaaf!

 12. Carolien /

  Oh wat cool. Ik zou het ook erg eng vinden, vooral dat vliegen. Ik heb ook alleen nog maar op een klimwand geklommen, vond ik al pittig genoeg 😉

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec