30
okt-2015

Een bierflesje worden in de Heineken Experience

Print

Bokbier, lentebier, radler, dubbel, triple. Ik lust wel een biertje. Tijd om een bezoek te brengen aan de Heineken Experience en te ervaren hoe het is om een bierflesje te zijn (ja, je leest het goed!) en om professioneel te leren biertappen en bierproeven. Ga je mee op avontuur?

Een bierflesje worden in de Heineken Experience

In een mooi oud gebouw worden we welkom geheten door de bierproducent. Er is zoveel te zien dat ik bijna niet weet waar ik moet kijken, ik voel me net als in de Efteling! Via een slingerende route worden we door de “fabriek” heen geleid en we komen onderweg meer te weten over het maakproces en de geschiedenis van het bedrijf. Overal zijn doorkijkjes, hangen grappige posters en kunnen we ergens mee op de foto of krijgen we extra uitleg van een bierbrouwer.

“Hop groeit wel 30 centimeter per dag” vertelt de bierbrouwer terwijl hij in een grote bak met gerst en water staat te roeren, “het kan uiteindelijk 8 meter hoog worden.” Ik kan me moeilijk voorstellen dat er een plant is die zo hoog wordt.

Heineken experience 034 Heineken experience 021

“Eerst wordt gerst gedroogd en geroosterd. Dan komt er water bij en dan heet het wort. Hierbij komt suiker vrij en dat is essentieel voor voor het maken van alcohol. We voegen hop toe, koelen het geheel onder de 8 graden, vervoeren het naar gisttanks en daar moet het 28 dagen blijven. Tijdens het gistproces worden suikers omgezet in alcohol en koolzuur, waardoor het gaat schuimen.”

Dat klinkt simpel! Verderop mogen we de wort proeven. We spugen het bijna weer uit want de eerste slok is helemaal niet lekker! We zijn dan ook pas halverwege het brouwproces… De nasmaak is overigens best herkenbaar: Het smaakt gewoon naar graan met water.

Dan krijgen we het hele brouwproces nog één keer te zien, maar dan vanuit de blik van een bierflesje. Zes rijen van 4 mensen worden uitgelijnd in het kratje. Vóór ons gaat het scherm aan en reizen we door de fabriek heen. Het plateau beweegt mee en we worden natgespetterd met ‘bier’.

Uitgelaten verlaten we het kratje. We kunnen nog op de foto met een bierketel, we zingen karaoke op een bierfiets en kunnen een balletje trappen op het WK. Daarna is het tijd om bier te proeven! Na een spoedcursus zijn we volleerd en kunnen we zelf aan de slag met tappen – danwel drinken. Een mooie afsluiting van de middag!

Wil je ook een bierflesje worden?

Kijk voor meer informatie op www.heinekenexperience.com/

Heineken experience 044 Heineken experience 047
Proost!

Heineken experience 024
In de ketels kom je meer te weten over het maakproces

Heineken experience 048
Cursus bier proeven

Heineken experience 067
Interactieve spellen

Heineken experience 084
Zelf leren biertappen

Meer informatie en tips voor stedentrips vind je hier.

Heineken experience 001

Heineken experience 007

Heineken experience 015

Heineken experience 019

Heineken experience 027

Heineken experience 035

Heineken experience 041

Heineken experience 052

Heineken experience 056

Heineken experience 082

0

 likes / 2 Comments
Share this post:
  1. Ard Mouwen /

    Graag, wanneer zullen we afspreken ?

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec