16
feb-2016

PortugeesOorlogsschip-header
Het Portugees Oorlogsschip is één van de gevaarlijkste kwallensoorten ter wereld. Wij kwamen er een heleboel tegen op het strand van Australië.

Het Portugees Oorlogsschip

Fraser Island 009

Deze schoonheid vonden wij op het strand in Australië. Het hele lange, verlaten strand lag er vol mee. “Don’t step on them!” waarschuwde onze gids “Het zijn bluebottles. Ik heb er ooit één aangeraakt. Mijn klieren zwollen op en ik had er een week lang pijn van.”

Vroeger werd ons altijd geleerd dat kwallen die op het strand liggen dood zijn en dus niet meer kunnen steken, maar deze bluebottles kunnen dat blijkbaar nog wel. Ze zijn namelijk niet dood en zwemmen de volgende dag vrolijk weer verder. Hoe kan dit?

Bluebottle blijkt een bijnaam te zijn voor het gevreesde Portugees Oorlogsschip. Het is eigenlijk geen echte kwal, maar een opeenhoping van honderden (giftige) poliepen. Het lichaam kan 35 centimeter groot worden en de tentakels wel 40 meter lang! Geen wonder dat argeloze zwemmers verstrikt kunnen raken in deze ellenlange spaghettislierten. Sommige zwemmers zijn er zelfs door verdronken.

De mensen zijn niet het doelwit van het Portugees Oorlogsschip. Hij gebruikt zijn lange tentakels voor het verlammen en opeten van vissen. Het zeil, de gasblaas bovenop, kan hij leeg laten lopen als er gevaar dreigt en opblazen als hij ergens naartoe wil “varen”. Zo kan hij zelfs schuin tegen de wind in zeilen!

Met een grote boog lopen wij voortaan om de blauwe strandversieringen heen. Zolang iedereen in z’n eigen territorium blijft, is er niets aan de hand!

Fraser Island 008

Informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur in Australië vind je hier.

0

 likes / 7 Comments
Share this post:
 1. Steven Gehner /

  Ja, op het strand van Vlieland een skelet van een bruinvis(een soort dolfijn)

  • Mirre Op Reis /

   Wauw! En, staat hij nu in je ‘museum’?

  • Steven Gehner /

   Nee helaas niet. Hij stonk te erg.

 2. Leo Bronder /

  Van een dergelijke kwal word je echt niet vrolijk, als die “haren” je raken.

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec