Het Portugees Oorlogsschip is één van de gevaarlijkste kwallensoorten ter wereld. Wij kwamen er een heleboel tegen op het strand van Australië, maar je kunt ze tegenwoordig ook tegenkomen in de Noordzee. Wat is dat Portugees Oorlogsschip precies? En wat kun je doen als je zo’n kwal aangeraakt hebt?

Fraser Island 009

Deze schoonheid vonden wij op het strand van Fraser Island in Australië. Het hele lange, verlaten strand lag er vol mee. “Don’t step on them!” waarschuwde onze gids “Het zijn bluebottles. Ik heb er ooit één aangeraakt. Mijn klieren zwollen op en ik had er een week lang pijn van.”

Vroeger werd ons altijd geleerd dat kwallen die op het strand liggen dood zijn en dus niet meer kunnen steken, maar deze bluebottles kunnen dat blijkbaar nog wel. Ze zijn namelijk niet dood en zwemmen de volgende dag vrolijk weer verder. Hoe kan dit?

Bluebottle blijkt een bijnaam te zijn voor het gevreesde Portugees Oorlogsschip. Het is eigenlijk geen echte kwal, maar een opeenhoping van honderden (giftige) poliepen. Het lichaam kan 35 centimeter groot worden en de tentakels wel 40 meter lang! Geen wonder dat argeloze zwemmers verstrikt kunnen raken in deze ellenlange spaghettislierten. Sommige zwemmers zijn er zelfs door verdronken.

De mensen zijn niet het doelwit van het Portugees Oorlogsschip. Hij gebruikt zijn lange tentakels voor het verlammen en opeten van vissen. Het zeil, de gasblaas bovenop, kan hij leeg laten lopen als er gevaar dreigt en opblazen als hij ergens naartoe wil “varen”. Zo kan hij zelfs schuin tegen de wind in zeilen!

Met een grote boog lopen wij voortaan om de blauwe strandversieringen heen. Zolang iedereen in z’n eigen territorium blijft, is er niets aan de hand! En mocht je toch per ongeluk een Portugees Oorlogsschip aanraken, dan kun je jezelf het best afspoelen met zeewater. En daarna ga je zo snel mogelijk naar de EHBO.

Fraser Island 008

Boek een reis naar Australië:

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Australië
Bol.com – bestel een reisgids voor Australië
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – wat neem je mee?
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
SunnyCars – boek een huurauto
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar Australië

Lees ook de andere artikelen over Australie
Lees al onze tips voor backpacken in Australië.
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

7 Comments

Write A Comment