De Ijen vulkaan op het Indonesische eiland Java is een natuurspektakel van formaat. Daal ’s nachts af in de krater en je ziet tussen het gele zwavel metershoge blauwe vlammen oprijzen.

De stank is van de Ijen vulkaan is bijna ondraaglijk. Onze gasmaskers blijken stofmaskers te zijn en dus totaal overbodig. Toch drukken we ze stevig op onze neuzen en wenden ons gezicht af van de hete zwaveldamp die onze kant op waait.

Ijen vulkaan Java Indonesie 029

Nachtelijke wandeling

Om half 12 ’s nachts werd ik in Banyuwangi (Java) opgehaald door een taxibusje. We reden een heel eind door de jungle en liepen het laatste stuk via een steil pad omhoog naar de kraterrand van de Ijen vulkaan. Anderhalf uur later staan we ín de krater, middenin het meest onaardse schouwspel dat ik ooit heb gezien.

Ijen vulkaan Java Indonesie 009

Enorme blauwe vlammen schieten omhoog tussen de knalgele zwavelrotsen. Mannen met zaklampen hakken grote gele blokken uit het zwavel dat vannacht uit de vulkaan omhoog is gekomen. Ik druk mijn gasmasker weer stevig op mijn neus en dan valt me op dat de meeste mannen helemaal geen bescherming dragen.

Ijen vulkaan Java Indonesie 008

Risico

‘Ik heb vast weer een domme beslissing gemaakt door hiernaartoe te komen.’ schiet even door mijn hoofd. We hebben zelfs een formulier moeten ondertekenen dat we dit allemaal op eigen risico doen. Zonder gasmaskers adem je hier al die giftige dampen in. Wie weet wat je daaraan overhoudt? Moet ik hiervoor een project opzetten? Ze gasmaskers cadeau doen? Onze gids heeft 15 jaar in de mijn gewerkt en komt in ieder geval niet helemaal helder meer over.

Ijen vulkaan Java Indonesie 012
Ijen vulkaan Java Indonesie 045

Hoe oud zouden de zwavelwerkers worden die hier elke dag komen? Behalve dat ze elke dag zwaveldampen inademen, verrichten ze fysiek zwaar werk. De mannen dragen twee keer per dag zo’n 70 tot 90 kilo zwavel omhoog in rieten manden die ze aan een stok op de schouder dragen. Elke honderd meter zie je ze even pauze nemen en als er een toerist voorbij loopt, dan proberen ze alvast een deel van het zwavel te verkopen. Hoe sneller ze het gele goud ingeruild hebben voor echt geld, hoe beter.

Ijen vulkaan Java Indonesie 021

Een mijnwerker verdient in de Ijen vulkaan zo’n 300 rupiah per kilo zwavel. Ze dragen zo’n 70 tot 90 kilo per keer naar boven en doen het twee keer per dag, zeven dagen per week. Dat betekent een loon van 48.000 rupiah, oftewel 105 euro, per maand. Het minimum maandloon in Indonesië is 210 euro dus hoe moet ik dit zien? Als vrijwillige slavernij?

Ijen vulkaan Java Indonesie 014

Onze gids vertelt dat hij geen opleiding heeft gehad en daarom begonnen is met zwavel winnen in de Ijen vulkaan. Hij was 14 toen hij begon en nu is hij sinds twee jaar gids. Als gids verdient hij hetzelfde maandloon als de zwavelscheppers, alleen hoeft hij nu het zware werk niet meer te doen.

Gigantische gaspit

Een half uur lang staren we in de blauwe vlammenzee. Het is net alsof ik naar een gaspit kijk maar dan ruwer, aggressiever. Ik wend mijn gezicht weer af om een warme stinkende gaswolk te ontwijken en ik hoor een paar mensen om me heen kuchen.

Ijen vulkaan Java Indonesie 017

De opkomende zon veroorzaakt een bizarre schemering in de krater. Boven ons is de lucht grijs. Door de dikke dampen van de Ijen wordt de lucht hier nooit helemaal helder. Onder ons doemt uit de duisternis een helderblauw meer op. Het meer in de Ijen vulkaan is het zuurste meer ter wereld.

Ijen vulkaan Java Indonesie 035
Ijen vulkaan Java Indonesie 032

We lopen samen met de zwavelwerkers omhoog naar de kraterrand van vulkaan Ijen. Een paar toeristen bieden aan om de zware manden een stukje te dragen en dat aanbod wordt ze in dank afgenomen.

Ijen vulkaan Java Indonesie 042

Bovenop de kraterrand hebben we uitzicht op twee werelden: Die van Ijen en aan de buitenkant het groene woud met verderop nog meer vulkanen en onder de wolken de zee van waaruit een verfrissende wind onze kant op waait.

Ijen vulkaan Java Indonesie 050
Ijen vulkaan Java Indonesie 051

Vulkaan Ijen was misschien wel het meest bizarre wat ik ooit gezien heb en deze ervaring zal ik dan ook nooit weer vergeten. Wil je de Ijen op Java ook beklimmen? Verblijf dan in Banyuwangi en vraag de hoteleigenaar om de tour voor jou te regelen. Ik verbleef zelf in Didu’s Homestay, met huisjes rondom een prachtige binnentuin. Ook worden in elke andere grote stad in Java tourpakketten aangeboden, die je zowel naar vulkaan Ijen als vulkaan Bromo brengen.
Wat is jouw de meest bizarre reisbestemming ooit?

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

Mirre was op reis in Indonesië. Ze bezocht eerder al de Gili eilanden, Lombok, Bali (Ubud en Canggu)

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment