Het Inle Meer bezoeken we tijdens een driedaagse trektocht door een heuvelachtig landschap. Tijdens de tocht leer ik de cultuur van Myanmar een beetje beter kennen. Ik slaap samen met de gids en twee andere reizigers bij een familie die van alles verbouwt: Rijst, wortels, kool, tomaten, kruiden.. Het ziet er vredig uit en alhoewel de familie zeven dagen per week werkt, leiden ze schijnbaar een goed bestaan.

Het Inle Meer: Bijzondere ontmoetingen in Myanmar

Rondom het Inle meer is de grond heel vruchtbaar. De bewoners daar houden nog vast aan eeuwenoude tradities. Zo zijn er vrouwen die hun nek verlengen door er iedere keer een nieuwe ring om te doen.

Inle Meer Myanmar 001 Inle Meer Myanmar 002 Inle Meer Myanmar 003

Mannen graven stukken land af van de oever (1 meter diep en soms een kilometer lang) en drijven die naar het midden van het meer om ze daar vast te pinnen aan de bodem en zo drijvende moestuinen te creëren. Als ze gaan vissen, dan roeien ze met hun been om de peddel heen gewikkeld (dit heet voetroeien), zodat ze hun handen vrij hebben om het vissersnet vast te kunnen houden.

Inle Meer Myanmar

De volgende dag pak ik de fiets en trek de wijde wereld in. Het is prachtig. Bovenop een berg vind ik een klooster met uitzicht op het Inle meer. Er is niemand, maar het is een prachtige plek om even mijn dagboek bij te werken.

Boeddhistische standbeelden in een grot

Na een tijdje komen de jonge monniken terug van hun bedelronde. Ze dragen potten vol met rijst en groenten. Nieuwsgierig komen ze om mij heen staan en kijken mee naar een boekje over de omgeving. Ik besluit ze het boekje te geven, waarna ze weglopen en even later terugkomen met een sinaasappel voor mij. Ook hebben ze zaklantaarns meegenomen en ze maken een gebaar dat ik ze moet volgen.

Grot Inle meer monniken in Myanmar

We lopen een stukje de berg af naar een grot toe. Eén voor één gaan we naar binnen. Onze ogen moeten nog aan de duisternis wennen, het is net een spooktocht! Langzaamaan zie ik meer objecten in de grot staan en begrijp ik waarom ze mij hiernaartoe hebben gebracht: In de nissen van de grot staan allemaal Boeddhabeelden. Wat een mooie plek! En wat een eer dat ze mij dit laten zien. Nu zijn we echt vrienden voor het leven 😉

Lees verder over Myanmar.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar de mooiste natuurgebieden

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Write A Comment