Hoe meer ik reis, hoe meer ik erachter kom hoe mooi Nederland eigenlijk is. In 2018 was ik 135 dagen van huis, waarvan 33 dagen voor werk en 58 dagen in Nederland. Ik raakte zelfs zó geïnspireerd door ons mooie kikkerlandje, dat ik zelfs een website oprichtte over Nederland: deNederlandseToerist.nl. Dit is het jaaroverzicht van mijn reizen en leuke uitjes in binnen- en buitenland in 2018.

Reizen jaaroverzicht 2018

135 Vakantiedagen? Wat veel!
De gemiddelde Nederlander heeft 20 vakantiedagen en 8 vrije feestdagen per jaar, plus wekelijks 2 weekend-dagen. Dat komt neer op 132 vrije dagen. Mijn voordeel als freelancer is echter dat ik mijn tijd vrij kan indelen. Ik kan daarom voor langere aaneengesloten periodes weg. Daarnaast heb ik als cameravrouw en blogger gewoon heel erg leuk werk. Een aantal evenementen en bestemmingen die in dit lijstje staan, heb ik voor mijn werk bezocht.

Januari / Februari: Een mooie start in Colombia (48)

Ik vierde oud&nieuw met wat vrienden op de stadsmuren van Cartagena, aan de Colombiaanse kust. Middenin het kleine koloniale stadje werd groots vuurwerk afgestoken en in de straten klonk overal muziek en werd gegeten, gedronken en gedanst. Het was een bijzonder leuk begin van een nieuw (reis)jaar.

Ik verbleef daarna nog zes weken in Colombia en bezocht nationaal park Tayrona, ik ging raften in San Gil, surfen in Nuquí, relaxen op het tropische eiland Providencia en carnaval vieren in Barranquilla.

Juli: Festivalseizoen (7)

In de zomer zijn overal in het land leuke festivals te vinden. Ik ging naar PalMundo Outdoor, Fiesta Macumba Festival, het De Leuke Festival en Summer Breeze. Ook ging ik naar een concert van Daddy Yankee en een cabaretshow van Wim Helsen. Op De Parade (Uitmarkt) in Utrecht zagen we een hilarische show van Wëreldbänd, genaamd Släpstick.

Festivals collage

Juli: Vakantie in Drenthe (11)

Mijn ouders wonen in Drenthe en toen zij op vakantie waren, kon ik mooi vakantie houden in hun huis. Nou ja, vakantie.. Overdag was ik gewoon aan het werk op mijn laptop en in de namiddag ging ik meestal naar buiten voor een wandeling.

Het fijne is, dat je hier één voet buiten de deur zet en je staat in het bos. Ik vind dat het toppunt van genieten. Meestal ging ik alléén wandelen en dan kwam ik onderweg niemand tegen, zó rustig is het hier in Drenthe! Soms kwam een familielid of vriendin op bezoek en dan gingen we samen. Lekker uitwaaien en genieten van de natuur.

Juli: Drone vliegen op Landgoed Gooilust (1)

Samen met collage-drone vlieger Wiebe van Show Me Holland maakte ik een video van landgoed Gooilust in het Corversbos bij Hilversum. Ik heb er ook nog even in geacteerd, maar vooral camerawerk gedaan. Het kostte ons maar een dagje werk en we vinden hem zelf erg leuk geworden:

Augustus: Het Sziget Festival in Boedapest (12)

In augustus was het weer tijd voor het jaarlijkse Sziget-festival in Boedapest, Hongarije. Het was mijn 6e keer op Sziget en het is altijd genieten. We zagen optredens van de Gorillaz, España Circo Este, Shawn Mendez, La Brassbanda, Dua Lipa, Hora de Joglar, Lana del Rey, Gogol Bordello, La Sra Tomasa, Milky Chance, Nothing but Thieves, het Giant Street Theatre en nog veel meer. Daarna kwamen we bij in de badhuizen van Boedapest en brachten we een bezoek aan het indrukwekkende Parlementsgebouw.

Sziget festival in Boedapest
Lees ook de Blogs over Boedapest.

Augustus: Formule 1 in België (2)

Met een paar vrienden ging ik naar de Formule 1 in België, want ze zijn groot fan van Max Verstappen. We plakten er gelijk een weekendje aan vast waarin we gingen klimmen en rodelen in Klimpark Landgraaf. We bleven slapen op de Verstappen-camping en hadden een hele gezellige avond met biertjes bij het kampvuur.

De volgende ochtend zaten we al vroeg naast de track, ons te vermaken met andere fans, koffie en broodjes en het werd alweer een hele gezellige dag.

Collage Max Verstappen Spa

Bommenberend in Groningen (1)

In mijn geboortestad Groningen vieren we ieder jaar dat onze voorouders zich in de 17e eeuw verzet hebben tegen de aanval van Bisschop Berend uit Münster. Hij schoot bommen naar de stad, maar de Groningers vuurden ze net zo hard weer terug. De Groningers waren voorbereid op zijn komst, dus de bisschop had geen schijn van kans. Na een beleg van amper een maand gaf de bisschop zijn troepen opdracht om zich weer terug te trekken. Tot op de dag van vandaag vieren we nog steeds dat het ‘ons’ gelukt is om ze weg te jagen en dat doen we op 28 augustus, de dag vóór mijn verjaardag.

Bommenberend Groningen

Mijn ouders zeiden vroeger als grapje dat het vuurwerk werd afgestoken voor mijn verjaardag. Ik zie het nog steeds als een verjaardagscadeau dus als het even kan, dan ben ik ieder jaar op 28 augustus in ‘mijn’ Groningen en zing ik met volle borst mee met het Grönnens Laid (Gronings volkslied).

Shakespeare-theater in Diever (1)

Dit is ook alweer een jaarlijkse traditie geworden: Een bezoek aan het Shakespeare-theater in Diever. Hier worden in de openlucht, middenin het bos, met veel humor stukken van Shakespeare opgevoerd.

Augustus: Camerawerk voor First Dates

Ik tel het niet mee als vakantiedagen, maar mijn werk is soms zó leuk..! In augustus mocht ik camerawerk doen voor het televisieprogramma First Dates. Het is één van mijn favoriete programma’s om naar te kijken en ik vond het dan ook een hele eer en een groot plezier om dit te doen.

September: Blogtrip Medemblik (2)

Visit Medemblik nodigde ons (OutdoorBloggers) uit om naar Medemblik te komen voor een actief weekendje en daar blogs over te schrijven. Ik ging onder andere kitesurfen en ik ging naar de Open Monumentendag in Medemblik.

Kitesurfen Medemblik KiteFEEL 002

September: Familieweek in Holten (7)

Ik heb een hele leuke familie. Daarom gaan we jaarlijks met ooms, tantes, neefjes en nichtjes naar een huisjespark. Dit keer gingen we een week naar Holten en hebben we veel gewandeld en gefietst op de Sallandse Heuvelrug. Ook maakten we een boottocht over de rivier de Regge.

September: Azoren (4)

In september werd ik meegenomen op verrassingsweekend naar… De Azoren!! Een geweldige bestemming en ik wilde dat ik meer tijd had voor al het moois dat hier te zien is. We gingen zwemmen met dolfijnen, naar een theeplantage, de jungle in, een canyoning tour en zwemmen in (door de vulkaan verwarmd) zeewater. Ook de grote hoeveelheid bloemen op het eiland hebben veel indruk gemaakt. Het was een rollercoaster van ervaringen.

Azoren collage 002

Oktober: Kampeer- en caravan Jaarbeurs (1)

Door de Jaarbeurs werd ik als blogger uitgenodigd voor de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs. Ik bleef een nachtje slapen in een vouwwagen en deed inspiratie op voor het kopen van een camper(van). Ik zou er dolgraag ééntje willen hebben, want dat lijkt me de ultieme vrijheid. Helaas heb ik daar nu niet voldoende budget voor, maar er moet natuurlijk altijd iets overblijven om van te dromen 🙂

camperreis jaarbeurs Utrecht
Blog over het aanschaffen van een camperbusje.

Oktober: Campagne Hof van Twente (8)

8 Dagen lang fietste ik op uitnodiging door Hof van Twente om de toeristische activiteiten in het gebied te beschrijven. Ik deed mee aan de fietsvierdaagse en de Achtkastelentocht, ging wc-borstelwerpen en reed rond door Kunstmoment Diepenheim in een oude eend. Elke dag at en sliep ik ergens anders. Het is me wel duidelijk geworden dat er genoeg te doen is in Hof van Twente! De geschiedenis is hartstikke boeiend en de mensen zijn super aardig.
Blogs: Hof van Twente

November: Nieuwe website

In november besloot ik dat het eindelijk tijd werd om mijn blog-droom waar te maken: De blogs over Nederland kregen een eigen plek op mijn nieuwe website deNederlandseToerist.nl. Hof van Twente, stedentrips, kitesurfen in Medemblik, de Veluwe en de Achterhoek kregen allemaal hun eigen plekje op deze mooie website. Hier ben ik trots op en hier zal ik volgend jaar veel tijd in steken, dus word vooral lid van de Facebook-pagina van de Nederlandse Toerist en mis niets!

Screenshot website De Nederlandse Toerist

Samen met drone-koning Wiebe de Jager van het platform Show Me Holland ging ik op pad om mooie herfstbeelden te maken bij kasteel Groeneveld in Baarn.

December: Promotievideo Levende kerststal

In december maakte ik – naast de reguliere freelance opdrachten – met Sunshine Films opnames voor de levende kerststal van Natuurmonumenten. Dit is het resultaat van een hilarische middag met de boswachter:

Ik hoop in 2019 nog veel meer van dit soort producties te maken en met net zulke leuke, gepassioneerde mensen te werken zoals die te vinden zijn bij Natuurmonumenten, bij tv-producties zoals First Dates en natuurlijk alle ondernemers in de toeristische sector.

Feestdagen in december (6)

Tot slot gingen we in december nog een paar dagen naar Vlieland en omdat het gesneeuwd had konden we van de duinen naar beneden sleeën. Tot slot telden de kerstdagen voor 2 extra vakantiedagen.

Conclusie

In 2018 was ik 48 dagen in Colombia en daarnaast nog 87 dagen op pad, waarvan 33 dagen voor werk en 58 dagen in Nederland. Het jaar heeft vele ups- en ook downs gekend, maar alles bij elkaar opgeteld kijk ik er met veel plezier op terug.

Hoe was jouw jaar? Waar kijk jij met groot plezier op terug?

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

10 Comments

 1. Wauw wat heb je veel tripjes gemaakt zeg. Ook heel gaaf dat je zoveel van Nederland gezien hebt, we vergeten toch vaak dat ons eigen land ook veel moois te bieden heeft. Colombia en de Azoren klinken super, daar zou ik ook graag eens heen willen 🙂 Ik ben benieuwd naar de reizen die je in 2019 gaat maken!

 2. Gelukkig heb ik ook met mijn fulltime baan meer dan genoeg vakantiedagen, maar toch niet zoveel als jij. Ik denk dat ik je eerste reis van dit jaar wel het meest gaaf vind!

 3. Jeetje, wat heb je veel gedaan zeg! Ik heb helaas die mogelijkheid niet, maar ben al blij met de tripjes die ik kan ondernemen 🙂 De Azoren staan ook hoog op mijn wishlist. Lijkt me zo ontzettend mooi!

 4. Jeetje, wat had je een geweldig jaar vól leuke uitjes en reizen! Is een lang weekend Azoren wel lang genoeg? Daar is toch onwijs veel moois te zien! Heerlijk ook om zo de tijd te hebben voor Colombia!

  • Hi Marcella, Nee, als je naar de Azoren gaat dan is een lang weekend zéker niet lang genoeg. Ik zou minimaal een week doen, mocht je de tijd ervoor hebben!

 5. Wat een heerlijk reisjaar! Ik ben het helemaal met je eens dat Nederland veel moois te bieden heeft. Met als voordeel: je bent zo op je bestemming en niet veel tijd kwijt aan reizen.

  • Precies! Dat is het mooie van Nederland: Het land is super gevarieerd en alles is vlakbij!

 6. Wat leuk dat je ook naar zoveel festivals bent geweest! En in Nederland is zeker veel te ontdekken!

 7. Wat heb je lekker veel van Nederland ontdekt en hoe tof dat je je certificaat voor de drone hebt behaald! Supergaaf ook van je website. Klinkt als een mooi jaar!

Write A Comment