Onze reis naar Mt.Everest Base Camp begint in Kathmandu. Een drukke stad met ongeveer een miljoen inwoners. De stad ligt op zo’n 1400 meter hoogte, waardoor wij als Nederlanders alvast even kunnen wennen aan ‘hoogte’ voordat wij de bergen in trekken.
Wij hebben onze reis geboekt via een reisorganisatie. Deze heeft alles voor ons geregeld, van vervoer tot hotels en lokale gidsen. We werden opgehaald van het vliegveld in Kathmandu en naar ons hotel gebracht. Tijdens de twee dagen daarna hebben we op eigen houtje Kathmandu verkend, alvorens weer opgehaald te worden voor onze voettocht naar Mt. Everest.
Vervoer in Kathmandu
Luid klinken de toeters van de vele auto’s en brommertjes die zich op de wegen van Kathmandu begeven. Een toeter betekent doorgaans: “Ik neem voorrang, dus pas op.” Het is een wonder dag dat doorgaans goed gaat.

We hebben geprobeerd om te wandelen op het trottoir. Dàt gaat in principe nog wel, maar oversteken is voor waaghalzen. Je werpt jezelf dus gewoon voor het voortrazende verkeer en je hoopt daarbij dat ze stoppen. Daarom hebben we het bij één wandeling gelaten en kiezen we voortaan voor een taxi. De taxichauffeur heeft precies dezelfde tactiek als de voetganger: Hij rijdt al toeterend de weg op en hoopt dat de mensen stoppen. Ik kijk met argusogen naar het aanstormende verkeer rechts van mij, maar het verkeer stopt op een meter afstand en laat ons erlangs.
We zijn onderweg naar de beroemde tempel Swayambhunath, ook wel ‘de Apentempel’ genoemd.
Bezienswaardigheden in Kathmandu
Er zijn heel veel mooie bezienswaardigheden in Kathmandu, zoals de Boeddhistische en Hindoeïstische tempels Swayambhunath, Boudhanath en Pashupatinath. Ook is er het koningsplein Durbar Square, met paleizen en tempels. Verder vind je centraal in Kathmandu de wijk Thamel, waar je in de smalle straatjes als shop-liefhebber je hart kunt ophalen bij de vele winkeltjes die – al dan niet nep – outdoorspullen en souvenirs verkopen.
Swayambhunath Tempel
We worden door de taxichauffeur aan de voet van Swayambhunath afgezet. Vanaf hier loopt een lange trap de hemel in. We klimmen omhoog en zien onderweg talloze apen (makaken) spelen op de trappen van de beroemde Apentempel. De stoepa (tempel) torent hoog boven de stad uit en vanaf het bladgoud kijken de ogen van de Boeddha op ons neer. Het is een indrukwekkend gezicht en dat is terecht, want dit is één van de belangrijkste pelgrimsoorden van de (Tibetaanse) Boeddhisten.
Boudhanath Tempel
Buiten het centrum van Kathmandu staat de stoepa Boudhanath. Dit is de grootste ronde stoepa van Nepal. Veel (ooit gevluchte) Tibetaanse boeddhisten wonen nu in de omgeving van Boudhanath en dat is ook de reden dat in de wijk eromheen 50 (!) kloosters staan. De Boeddhisten die hiernaartoe komen lopen met de klok mee om de stoepa, terwijl ze gebeden zingen en aan gebedswielen draaien.


Durbar Square
Aan het Durbar plein vind je het paleis en diverse tempels met indrukwekkende architectuur.

In één van de gebouwen woont de levende godin Kumari, een jong meisje die de vrouwelijke energie representeert. Zij woont tot haar ±13e levensjaar in het paleis en daarna wordt een nieuwe Kumari geselecteerd. De Kumari komt een paar keer per dag op het balkon, dus als je geluk hebt dan kun je haar zien. Wij hebben haar per toeval gezien, maar we mochten helaas geen foto’s maken.
Shoppen in Thamel
Thamel is het toeristische shoppingscentrum van Kathmandu. Als je nog spullen nodig hebt voor je trektocht, dan is dit de place to be. Van alles kun je hier krijgen, van rugzakken tot regenjassen en van geborduurde t-shirts tot klankschalen. Veel outdoor-spullen dragen de naam “The North Face”, een naam die door veel Nepalezen verbasterd wordt tot “The North Fake”, omdat bijna alles nagemaakt is. Het is er dan ook spotgoedkoop. Een echte nep-jas koop je al voor 10 tot 15 euro.


Het Tihar festival
Toevallig zijn wij in Nepal tijdens het Tihar festival in oktober, het is één van de grootste Hindu-feesten ter wereld. Tijdens Tihar wordt de godin Laxmi geëerd, die zorgt voor welvaart. Mensen zegenen elkaar en bepaalde dieren (kraaien, honden, koeien) voor meer welvaart en ze maken een rangoli voor de deur om de godin Laxmi uit te nodigen om hun huis te bezoeken. Huizen en winkels worden tijdens het festival ook vaak versierd met slingers van de oranje goudsbloem.

Het Traditional Comfort Hotel
Het Traditional Comfort hotel is een fijne plek om thuis te komen na een dag in de drukke stad Kathmandu. Het ziet er stijlvol uit, het personeel is vriendelijk, de kamers zijn luxe (met regendouche!) en ze kunnen er heerlijk koken. Als alternatief is het Vastu Boutique Hotel ook een fantastische optie.



Het hotel is een prima plek voor ons om op te laden voor onze reis naar Mt. Everest! Lees verder over de trektocht naar Mt. Everest Base Camp deel 1: Van Lukla naar Phakding.
Boek deze reis
Vliegtickets vergelijken: | Skyscanner.nl |
Reisorganisatie: | SNP Natuurreize n |
Reisgidsen: | Handige reisgids Nepal |
Hotel: | Wij sliepen in het comfortabele Traditional Comfort hotel in Kathmandu, maar Vastu Boutique Hotel is ook een fantastische optie. |
Geheime tip: | Geheime tip! |
Paklijst: | Paklijst Nepal |
Alle blogs: | Hoofdpagina Nepal |
Lees ook de tips van Wereldreizigers.nl over Nepal en Tibet.
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Lech Radweg in Zuid-Duitsland [244km] - 6 oktober 2023
- 11x Watersport in Waterland van Friesland - 4 juli 2023
- De leukste plekken van Turkije ontdekken - 8 februari 2023