Kinabatangan is een regio in noord-west Borneo waar je neusapen kunt spotten. Wij logeerden drie dagen bij Maria, die ons per boot meenam op spannende ontdekkingstochten.

Dit artikel is geschreven in juni 2016 en geupdate in juni 2019.

De Kinabatangan rivier is omsloten door palmolie-plantages en daardoor leven hier veel diersoorten dicht bij elkaar. Het is geen een positief verhaal, maar de Kinabatangan is daardoor wèl een hele goede plek om dieren te spotten! De Kinabatangan rivier staat bekend om de grote hoeveelheid neusapen en ook kun je hier een orang oetan zien. Wij logeren in de Homestay van Maria, in een huis aan het water. Ze neemt ons per boot mee de jungle in en vertelt veel over de natuur en over de lokale cultuur.

Kinabatangan Borneo 431
De homestay van Maria

Boottocht over de Kinabatangan rivier

Dieren zijn minder bang voor het geronk van een boot dan voor naderende voetstappen en daarom kunnen we vaak héél dichtbij komen. We zien gelijk al een groep neusapen die ons vanuit een hoge boom zit te bekijken. Deze dieren worden door de lokale bevolking ook wel ‘Orang Belanda’ genoemd: de Nederlander. Dat komt omdat er lang geleden eens een Nederlander was met een grote rode neus (van de alcohol) en toen vonden ze deze aap op de Nederlander lijken!

Neusaap Borneo Kinabatangan-420

Onderweg zien we nog veel meer bijzondere dieren zoals mooie vogeltjes en felgekleurde slangen.

“Kinabatangan
Kinabatangan Borneo 428

Orang oetans in Kinabatangan

We hebben mazzel! Op de weg terug zien we niet één, maar vijf orang oetans in de boom hangen!
Dit is natuurlijk geen natuurlijk gedrag, omdat orang oetans solitaire dieren zijn en hooguit met z’n tweeën leven (moeder en kind), maar omdat de palmolieplantages het gebied zo klein hebben gemaakt en er toevallig vruchten aan deze boom hangen, zitten er nu vijf.

“Kinabatangan

(We hoorden later dat er inmiddels een speciale orang-oetan brug is gemaakt waardoor ze de rivier kunnen oversteken en daardoor nu een veel groter leefgebied hebben.)

Wil je deze accommodatie boeken?

Voor 2 nachten betaal je 335 MYR (81 euro) en krijg je een bed, 3x per dag eten, 5 riviersafari’s en 2 wandeltochten. Onderweg vertelt Maria je van alles over de dieren die je tegenkomt, zoals orang oetans, neusapen, neushoornvogels, makaken, roofvogels, slangen en uilen.

Zie meer informatie over de Sukau River Homestay op Facebook. Je kunt contact opnemen met Maria via whatsapp: +60 138700908.

Wil je meer apen spotten op Borneo? Breng dan ook een bezoek aan Bako National Park. Ons volgende Borneo-avontuur is een bezoek aan de pinnacles van Mulu National Park.
Ik heb alle tips verzameld op de pagina over backpacken op Borneo.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Borneo
Bol.com – vind de ultieme reisgids 
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – bekijk alvast wat je in kunt pakken

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Reacties

  1. Hey Mirre,

    Ik reis in juli naar Maleisië en zou graag ook een stukje Borneo willen meepikken.
    Heb je enig idee hoe ik de homestay van Maria kan contacteren?

Reageren