Kinabatangan is een regio in noord-west Borneo waar je neusapen kunt spotten. Wij logeerden drie dagen bij Maria, die ons per boot meenam op spannende ontdekkingstochten.

De Kinabatangan rivier is omsloten door palmolie-plantages en daardoor leven hier veel diersoorten dicht bij elkaar. Het is geen een positief verhaal, maar de Kinabatangan is daardoor wèl een hele goede plek om dieren te spotten! Het gebied staat bekend om de grote hoeveelheid neusapen en ook kun je hier een orang oetan tegenkomen. Wij logeren in de Bangkatan Homestay van Maria, een huis aan het water. Ze neemt ons per boot mee de jungle in en vertelt veel over de natuur en over de lokale cultuur.

Kinabatangan Borneo 431
De homestay van Maria

Dieren zijn minder bang voor het geronk van een boot dan voor naderende voetstappen en daarom kunnen we vaak héél dichtbij komen. We zien gelijk al een groep neusapen die ons vanuit een hoge boom zit te bekijken. Deze dieren worden door de lokale bevolking ook wel ‘Orang Belanda’ genoemd: de Nederlander. Dat komt omdat er lang geleden eens een Nederlander was met een grote rode neus (van de alcohol) en toen vonden ze deze aap op de Nederlander lijken!

Neusaap Borneo-420

Onderweg zien we nog veel meer bijzondere dieren zoals mooie vogeltjes en felgekleurde slangen.

Borneo 384

Kinabatangan Borneo 428

Orang oetans in Kinabatangan

We hebben mazzel! Op de weg terug zien we niet één, maar vijf orang oetans in de boom hangen!
Dit is natuurlijk geen natuurlijk gedrag, omdat orang oetans solitaire dieren zijn en hooguit met z’n tweeën leven (moeder en kind), maar omdat de palmolieplantages het gebied zo klein hebben gemaakt en er toevallig vruchten aan deze boom hangen, zitten er nu vijf.

Borneo 406

(We hoorden later dat er inmiddels een speciale orang-oetan brug is gemaakt waardoor ze de rivier kunnen oversteken en daardoor nu een veel groter leefgebied hebben.)

Ons volgende Borneo-avontuur is een bezoek aan de pinnacles van Mulu national park.
Meer informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur op Borneo vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Write A Comment