Vier dagen lang vermaak ik me met buitensporten in de Harz, een gebergte niet ver van de Nederlandse grens. Ik ga mountainbiken, gemotoriseerd paragliden, rodelen en vandaag ga ik klimmen op een granieten rotswand.

harzgebergte-Klimmen in Duitsland-003

De granieten rotsblokken van het Harzgebergte lenen zich uitstekend als klimwand. Gezekerd door Ralf Gentsch ga ik klimmen in de Harz, op de Marienwand in Okertal. Het is voor mij de eerste keer dat ik buiten een klimhal omhoog ga (en ik vind het best wel spannend..).

“In de natuur klimmen is anders dan in een klimhal.” vertelt Ralf. Hier komt het veel meer op techniek aan. De grepen hebben geen kleurtjes en ze zitten niet op dezelfde afstand van elkaar. Je moet goed kijken waar je je voeten neerzet “maar met deze schoenen is veel mogelijk.” zegt Ralf. Ik krijg speciale klimschoenen aan en die hebben zóveel grip, dat ik zelfs op het kleinste uitstekende puntje kan blijven staan. Tenminste, dat zegt hij. Ik moet er zelf eerst nog vertrouwen in krijgen.

harzgebergte-Klimmen in Duitsland-004

Het eerste stuk is makkelijk. Alsof het een trap is, klim ik behendig omhoog. Bij de lastige stukjes coacht Ralf me. Hij kan vanaf de zijkant natuurlijk precies zien wat de handigste route is om omhoog te komen, bovendien heeft hij hier al honderden mensen omhoog geholpen.

harzgebergte-Klimmen in Duitsland-002 harzgebergte-Klimmen in Duitsland-001
Over de helft | Op zoek naar de volgende grip.

Dan kom ik bij een moeilijk stuk. Wat ik ook probeer, het lukt me niet om hogerop te komen. “Morgen sta ik hier nóg” denk ik bij mezelf. “Nog twintig centimeter en dan heb je weer een goede grip.” Dat klinkt goed, maar hoe kom ik daar in vredesnaam? Ik weet gewoon écht niet meer hoe ik verder moet. Mijn handen zweten en ik sta te trillen op mijn benen. Met een excuus probeer eronderuit te komen, in de hoop dat Ralf me weer laat zakken, maar daar trapt hij niet in. “Angst en pijn moet je gewoon negeren.” zegt hij. Makkelijker gezegd dan gedaan. De beste stuurlui staan zeker aan wal. Geërgerd en bijna wanhopig zoek ik naar een oplossing. Ik zet mijn rechtervoet vijf centimeter hoger, waardoor ik met mijn linkervoet nét bij de volgende grip kan, een héél klein uitstekend puntje aan de granieten muur.

Daarna wordt het makkelijker. Ik realiseer me namelijk twee dingen: Dat ik met deze schoenen ècht heel veel grip heb, zelfs op piepkleine stukjes rots en dat je gewoon de tijd moet nemen om na te denken over je volgende move. Nu ik meer rust in mijn hoofd heb, klim ik rustig door en haal ik het tot aan de top. Eigenlijk is dit een soort meditatie-oefening. Daar kan ik met mijn ongeduldige persoonlijkheid nog wel wat van leren.

harzgebergte-Klimmen in Duitsland-008 harzgebergte-Klimmen in Duitsland-011
Ralf maakt het touw vast aan de rots | Naderhand kan ik gelukkig nog lachen 😉

Langzaam laat Ralf me zakken en zodra ik beneden ben geeft hij me een high five. Nog steeds trillen mijn benen en handen, maar ik voel ook wel een klein beetje trots. Uiteindelijk wist Ralf mij wel drie keer naar boven te ‘praten’ en de laatste paar meter had ik zijn advies niet eens meer nodig. Door geduldig en gefocust te zijn en vertrouwen te hebben, is het me gelukt. Ook dít is onderdeel van de Harz!


To turn on English subtitles, please click ‘Subtitles’ in the bottom right corner.

Relexa hotel Braunlage

Ik verblijf vanavond in het Relexa hotel in Braunlage en dat kan niet beter, want het hotel heeft een zwembad en sauna’s! Het is ideaal om hier bij te komen van een inspannende dag.

Relexa hotel Harz-Wald, Braunlage, Harzgebergte

Wil je ook klimmen in Duitsland? Check de website van Harz Kletter Action.
Dit blog kwam mede tot stand dankzij Tourismus Niedersachsen.
Lees meer over: Duitsland.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment