Het Daintree regenwoud, in het noorden van Australië, is het oudste regenwoud ter wereld en huisvest plant- en diersoorten die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Vergelijk het oppervlak met de grootte van de VS. Daarvan is 100% woestijn en langs de kust vind je bergen die in het zuiden bedekt zijn met sneeuw en in het noorden met regenwoud. Vandaag gaan we krokodillen spotten, maar niet voordat we eerst een aantal adembenemende stranden hebben gezien en een rondje door het regenwoud hebben gemaakt.

Cape Tribulation

Het gezoem van krekels en de luide roep van vogels klinken schel door de klamme lucht. Ademloos kijken we naar de horizon. Aan het einde van het lange, lege strand van Cape Tribulation zien we de verschillende tinten zwart en groen van de bergen die de baai omringen.

Daintree 003

Kwallen in zee

We mogen hier niet zwemmen, want er zitten kwallen en krokodillen in het water. Australië staat bekend om de dodelijke beesten. Een Kubuskwal (box jellyfish) wil je bijvoorbeeld liever niet in het wild tegenkomen. “Zie je dat eiland daar in de verte?” vraagt gids Martin “Daar vlak achter werd tv-presentator Steve Irwin doodgestoken door een pijlstaartrog.” Het voorval is inmiddels alweer tien jaar geleden, maar het blijft een goede waarschuwing: Vrijwel alle dieren in Australië hebben stekels, scherpe tanden of ze zijn giftig.

Daintree 001 Daintree 004
Lees hier meer over in het artikel over de kwal het Portugees Oorlogsschip in Australië.

Tijdens onze wandeling door de jungle komen we een Boyd’s forest dragon (hagedis) tegen. De veelgezochte kasuaris zien we helaas niet en dat is jammer maar logisch, want er zijn nog maar 1000 kasuarissen in de wereld. Deze grote loopvogel met een soort hoorn op zijn snavel ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit de prehistorie komt. Alhoewel de soort in de afgelopen millennia al veel heeft overleefd, is hij helaas niet opgewassen tegen mensen die het leefgebied verkleinen en het vlees lekker vinden.

Daintree 011

IJs in de jungle

We maken een tussenstop bij een ijssalon. Ijs! Midden in de jungle! Hoe verzin je het…
Het is ambachtelijk gemaakt ijs en dat proef je. Heerlijk. De ijssalon staat overigens te koop voor een schamele twee miljoen. Iemand interesse? We hebben uitgerekend dat je met het huidige aantal bezoekers toch wel duizend euro omzet per dag moet kunnen halen. Dat is een flink bedrag, maar dan moet je er wel tegen kunnen om elke dag op een relatief geïsoleerde plek in deze klamme hitte te werken.

Krokodillen in Daintree national park

Met een ijsje in de hand wandelen we traag naar de boot. Het zweet breekt ons uit bij elke stap die we zetten. We gaan op krokodillentocht. De gids vertelt dat ze op dit tijdstip van de dag op de bodem van de rivier liggen om af te koelen en dat ze dus lastig te spotten zijn. Toch moeten we onze armen binnenboord houden, want zo’n vijf meter lange ‘croc’ kan een mens in één hap door midden bijten!

“Ja! Daar zit er één!” roept de gids en hij vaart de boot tot op twee meter afstand van de krokodil. Onder de overhangende tak is het beest moeilijk te spotten. Alleen zijn neusgaten en ogen steken boven het water uit, maar als we goed kijken zien we het dreigende silhouet van zijn meterslange lichaam onder het wateroppervlak. Wow! Wat een indrukwekkend beest!

Onze missie is geslaagd. We hebben al een stuk of twintig dieren kunnen afstrepen in ons boekje “Animals of the wet tropics”, maar we moeten natuurlijk nog wel een keer terugkomen voor die zeldzame kasuaris!

Boek deze reis!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Australië
Bol.com – bestel een reisgids voor Australië
Trivago – vind de leukste hotels
Paklijst – wat neem je mee?
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
SunnyCars – boek een huurauto
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar Australië

Lees ook de andere artikelen over Australie
Lees al onze tips voor backpacken in Australië.
(Visited 206 times, 6 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

18 Comments

 1. Fantastische foto’s Mirre! En ook nog een leuk verhaal! Hier winter, alles spekglad geijzeld! En je begrijpt dat we onze botten nog even heel willen houden!

 2. Zou graag eens kaketoes in het wild willen zien of lorie’s 😀 Lijkt me echt gaaf om een grote groep kaketoes bij elkaar te zien in het wild 😀

  • Kom naar Australie! Ze vliegen hier gewoon door de woonwijken ? Desalniettemin was ik onder de indruk. Het zijn supermooie beesten!

  • Hoe lang zijn jullie er precies geweest? En er ook geslapen? Wij waren er maar 1 dag maar denken erover om terug te gaan..

  • We zijn er 2 dagen geweest, op verschillende plastsen..niet geslapen.
   1 dag met gids, op safari, incl. boottocht tussen de slangen en krokodillen en een bbq bij de theeplantages,
   1 dag alleen !!
   Al daintree thee gedronken? Hebben we zelfs mee naar huis genomen … echt lekker!
   Zuig het allemaal maar op en geniet van alles !!

 3. Net terug uit Australië, een fantastische reis met Sydney en blue mountains en daarna van Brisbane noordwaarts naar Cairns, daarna de outback met o.a Uluru, Kings valley en Kata Tjuta en de prachtige sterrenhemel, verder de westkust met Pert, Busselton en Magaret river alwaar vrienden bezocht. Wat we door omstandigheden en tijdgebrek niet meer konden doen is het krokodillen spotten, het zou leuk zijn aan de hand van foto’s, filmpjes te zien hoe dit er uit ziet. We hebben onderweg wel een grote krokodil in een rivierbedding gezien, maar wanneer je nog foto’s hebt zou dat leuk zijn.
  Groetjes Lena

Write A Comment