La Paz in Bolivia is één van de hoogste steden ter wereld. La Paz is ook een drukke en bruisende stad. Er is heel veel te beleven en de echte Boliviaanse cultuur is er fascinerend. Sommigen houden ervan, anderen haten de stad. Hoe het ook zij: La Paz is de ideale uitvalsbasis voor een aantal adrenalineverhogende avonturen. Welkom in La Paz!

La Paz, één van de hoogste steden ter wereld

Onze entree in La Paz was spectaculair. Tijdens een krankzinnige half uur durende vlucht heb ik doodsangsten uitgestaan. Het vliegtuig schudde heen en weer, de punt hing 45 graden naar beneden en een meisje gaf over in het gangpad. “Dit zijn mijn laatste seconden” dacht ik, maar godzijdank heb ik dit overleefd. Ik heb nog zeker een half uur lang trillend op mijn benen gestaan.

Buiten adem

Mijn Israëlische mede-backpacker is al eens eerder in La Paz geweest en hij weet de weg. We nemen een minibus richting het centrum en lopen van daaruit een stukje naar het hostel. Het is niet ver, maar vanwege de hoogte van 3600 meter ben ik al snel buiten adem. Ik voel me high, duizelig en uitgeput. In La Paz lopen alle straten schuin en als ik naar boven wil lopen dan gaat dat alleen maar héél langzaam, stapje voor stapje.

De charme van La Paz

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is La Paz niet de hoofdstad van Bolivia, want dat is Sucre. Het is met 1 miljoen inwoners wel één van de grootste steden van Bolivia.

La Paz ligt in een dal tussen twee besneeuwde bergtoppen in. Vanaf de hoofdweg in het midden, lopen alle straten schuin omhoog de berg op. In La Paz zie je het èchte Bolivia: Cholitas met bolhoedjes, zwarte vlechten, rokken en kleedjes om hun schouders wandelen door de straten en tijdens een Free Walking Tour kom je alles te weten over historie en bijgeloof van de mensen in La Paz.

Bijgeloof in La Paz

In het hartje van de Boliviaanse hoofdstad La Paz vind je de Heksenmarkt. Je kunt daar je toekomst laten voorspellen, goede wil vragen aan de geesten of een gedroogde lama-baby of een zakje poeder met ik-weet-niet-wat kopen.

La Paz Heksenmarkt 002

De gedroogde lama’s gebruik je om een huis op te bouwen; in elke hoek van het nieuw te bouwen gebouw begraaf je er één. Doe je dit niet, of geef je geen feest-met-gratis-alcohol-voor-iedereen, dan brengt dat hoe dan ook ongeluk en zal je huis instorten of zal er iets anders ergs gebeuren. Iets wat je koste wat het kost moet voorkomen, natuurlijk.

La Paz Heksenmarkt 001

Het poeder is een heel ander verhaal. Ze zijn er in allerlei kleuren en doosjes. Mijn doosje bevat een paars-achtig poeder en op het doosje staat: “Nieuwe formule!” Dit móet dus wel goed zijn! Het is follow-me follow-me poeder en als je het over iemand heen strooit, niest, of morst, dan zal diegene achter jou aan komen. Handig voor als iemand je nog niet ziet staan, maar je diegene wèl graag wilt versieren!

Cholita wrestling

De taxi brengt me naar El Alto, een stad die op de vlakte ligt, bovenop één van de bergen van La Paz. Het uitzicht over de La Paz is er fenomenaal. Wauw. Ik ga deze stad nog eens waarderen. De mensen zijn aardig en vrolijk en ik voel me er veilig.

Ik heb een kaartje gekocht voor Cholita wrestling, volgens het tourbureau iets dat ik in La Paz zéker niet mag missen. In de arena zie ik een bonte mix van Bolivianen en backpackers. Ik verwachtte een serieuze worstelwedstrijd tussen de Cholitas, maar in werkelijkheid is het één grote, grappige show waar het publiek deel van uitmaakt. We juichen voor de underdog en gooien popcorn naar de slechterik. Het is een hilarische avond en iets wat je nergens anders kunt meemaken.

Cholita Wrestling La Paz

Downhill mountainbiken op de Death Road

Eén van mijn hoogtepunten in La Paz was het downhill mountainbiken op de Death Road. Iets waarvan ik van tevoren had gedacht dat ik het nóóit zou doen. Ik had de Death Road namelijk op tv gezien en gehoord dat er per jaar 300 mensen vanaf donderen. Dat komt omdat de weg heel smal is en er veel verkeer over rijdt. Bij het passeren moet één van de twee auto’s (of vrachtwagens!) aan de kant en soms ging er weleens ééntje over rand en met een hoek van 90 graden de afgrond in.

Nu wordt de oude death road echter nauwelijks meer gebruikt door gemotoriseerd verkeer, want er is een nieuwe, veiligere weg aangelegd en dat biedt mogelijkheden..!! Dagelijks worden er tours georganiseerd waarbij je van de Death Road kunt afdalen met een mountainbike. Je daalt daarbij zo’n 3000 hoogtemeters in één dag en de natuur is spectaculair mooi.

DeathRoad 007

De mountainbike-tour op de Death Road start tussen de besneeuwde bergtoppen en eindigt in de jungle. Je ziet dus allerlei soorten vegetatie, rijdt onder watervallen door en je hebt natuurlijk de spanning van die duizelingwekkende afgrond naast je…

DeathRoad 006

Een afdaling op de Death Road kan ik zéker aanbevelen, maar wees alsjeblieft voorzichtig. Er zijn nog steeds een handjevol mensen (toeristen) die jaarlijks over het randje gaan. Mijn ervaring lees en zie je in mijn blog over mountainbiken op de Death Road.

Paragliden in La Paz

Ik wilde dolgraag paragliden in La Paz en ik had een tourbureautje gevonden die ik voldoende vertrouwde om veilig mee op pad te kunnen. Ze heten Andes Xtremo en het was onwijs de moeite waard. In de ochtend werd ik door de twee broers opgepikt met een 4WD om de bergen in te gaan. Omdat ik de enige klant was die dag, konden we extra lang in de lucht blijven en in plaats van de beloofde drie kwartier zweefden we wel anderhalf uur rond! Op een gegeven moment vloog er zelfs een condor naast ons! Héél gaaf!

Quad rijden in de Maanvallei

Ook een aanrader: Quad rijden in de Maanvallei. Het is een eindje buiten de stad, maar je kunt er vanuit La Paz met de bus komen en er zijn genoeg tourbureautjes waar je een quad en een helm kunt huren. Ze geven je ook een plattegrond mee voor een leuke route, of je kunt je aansluiten bij een tourgroepje om te gaan quad rijden in de Maanvallei. Het is een super leuke ervaring in een prachtige omgeving.

Quad rijden La Paz Maanvallei

Feesten in een party-hostel

Ik heb het advies van mijn mede-reiziger gevolgd, dus ik sliep in La Paz in een party-hostel. Het advies luidde: Feest in de Wild Rover en slaap in het Loki Hostel. Wild Rover is namelijk gezelliger, maar het is er veel te lawaaiig om te slapen. In Loki krijg je gezelligheid én een goed bed. En je moet natuurlijk wel een beetje uitgerust zijn voor al die avontuurlijke activiteiten in La Paz!

Vertrek uit La Paz

Ik ben al een week in La Paz. Van de uitlaatgassen die in het dal blijven hangen, heb ik al dagen last van keelpijn en van droge lippen. Het wordt tijd dat ik deze vieze, stinkende stad verlaat.

Ik maak een uitstapje naar Machu Picchu in Peru. Zodra de bus de bergpas oversteekt, kijk ik nog één keer om naar het fenomenale uitzicht van de stad tussen twee besneeuwde pieken. Ik voel me opgelucht, maar gek genoeg voel ik ook weemoed en verdriet bij het verlaten van La Paz.

Ik hield van La Paz én ik haatte het. Deze vieze, stinkende stad heeft mijn hart gestolen.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
Booking – slapen in de Wild Rover, Loki of een ander hostel
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

Lees verder over onze tour naar Salar de Uyuni, jungle tours in de Boliviaanse Amazone en backpacken in Bolivia.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Een reactie geven is niet mogelijk.