Met de Jungle Adventure Tour gaan we in vier dagen tijd naar Machu Picchu. Onderweg gaan we hiken, mountainbiken, raften en ziplinen. Met als hoogtepunt een bezoek aan de oude Inca-stad Machu Picchu. Een avontuur om nooit weer te vergeten!

Het heilige Titicaca meer

De Inca-geschiedenis begint in Titicaca, een meer iets ten oosten van Cusco. Titicaca betekent letterlijk: Rots van de poema en als je de rots middenin het meer goed bekijkt en een beetje veel fantasie gebruikt, dan kun je er daadwerkelijk een poema in zien. Het was op die plek dat volgens de Inca’s de zonnegod Viracocha ontstond en de eerste mens maakte (uiteraard Inca´s).

De Jungle Adventure Tour naar Machu Picchu

Vanaf het Titicaca meer start samen ik met 7 Nederlanders een avontuurlijke pelgrimstocht naar Machu Picchu. Het wordt een opeenvolging van adrenaline-kicks tijdens het downhill-mountainbiken van besneeuwde pieken tot aan de jungle, wild-water raften en ziplinen boven diepe kloven. Ook wandelen we een stuk over de oude Inca-trail, een verhard pad dat er na al die jaren nog prima uitziet.

Machu-Picchu-002
Machu-Picchu-015
Machu-Picchu-034
Machu Picchu 001

Klim naar Machu Picchu

Na vier dagen komen we aan in Aguas Calientes, een dorpje waar het voetpad naar boven begint. We overnachten in het toeristische plaatsje, zodat we de volgende ochtend vroeg naar Machu Picchu kunnen klimmen.

Onze dag begint al om half 5 en de klim is ontzettend steil. Zwijgend lopen we als in een soort optocht omhoog. (Je kunt ook met de bus omhoog, maar voor de echte ervaring ga je natuurlijk lopen).

Machu-Picchu-103
Machu-Picchu-082

Via de steile Inca-trappen lopen we het laatste stuk naar boven en wat ik daar zie, is vrijwel onbeschrijfelijk.

De Inca-stad Machu Picchu

De koele lucht strijkt over mijn verhitte gezicht. Een adembenemend uitzicht over de verborgen stad maakt de zware klim via de steile Inca-trappen in één klap goed. Machu Picchu. De Stad der Steden. De verlaten, vergeten en hervonden Inca-stad hoog in het Andes-gebergte. Een stad die velen kennen van foto´s, maar die weinigen echt hebben ervaren.

Mist drijft in vlagen over de stad en op een enkel fluitend vogeltje na is het stil. Ik kan me levendig voorstellen hoe het hier een drukte van belang en een rumoer van geluiden is geweest. Handel op straat, Inca-jongeren die lachend over de richels rennen op weg naar de universiteit. Een oude man die op basis van de sterren aan de koning adviseert om op 21 juni, zonnewende, een offer te brengen aan de moeder van het heelal: Pachamama.

Machu-Picchu-055

De stad heeft me in haar greep en dat komt voornamelijk door de ligging; hoog tussen vier bergen. Eén van die bergen (de beroemde berg die je altijd op de foto’s ziet) lijkt op de neus van een Inca: Als je je hoofd 90 graden naar rechts kantelt, dan zie je ook een voorhoofd met een oog en lippen en een kin. Het is dus niet voor niets dat de rijke Inca´s deze plek hebben uitgekozen om een stad te bouwen!

De Inca’s waren harde werkers

Deze stad bruiste vroeger van de hardwerkende Inca´s. Inca betekent letterlijk: machtig, dus een beetje arrogant waren ze wel. Niet geheel onterecht trouwens, want na vele oorlogen en overnames bestuurden ze vanuit Cusco een groot deel van Zuid Amerika.

Grote steden die door de Inca’s werden gebouwd, kregen de vorm van een machtig dier en zo lijkt Machu Picchu van boven op een condor en Cusco op een poema.

Universiteiten

Om de het niveau van de inwoners op peil te houden werd in elke stad een universiteit gebouwd en belastingen werden betaald door een paar uur per week te werken voor de koning. Als je niets illegaals deed, dan had je hier een goed leven.

Machu-Picchu-052
Machu-Picchu-060

Ik kan wel uren staren naar de bouwwerken die aardbevingen en vele andere natuurrampen hebben doorstaan. De Inca’s waren onze tijd ver vooruit.

De ondergang van het Inca-rijk

Hebben wij dan helemaal niets van deze cultuur geleerd? Blijkbaar niet, want we hebben ze tot op de laatste Inca uitgeroeid en daarmee hebben we ook hun kennis en kunde vernietigd. We hadden zóveel van ze kunnen leren! De gebouwen die zij in Machu Picchu hebben neergezet, staan er nu gewoon nog terwijl de gebouwen in het hedendaagse Cusco nog regelmatig zijn ingestort.

Machu-Picchu-096b

De adrenaline van het raften en ziplinen begint te zakken en maakt plaats voor overweldigende rust. Ik kan wel uren door deze stad ronddwalen en de geesten van de Inca´s voor me zien. Beschaving. Het is maar net hoe je het bekijkt. De zon zakt en we dalen via de lange, steile trappen af naar onze eigen beschaafde wereld.

Reis verder

Er zijn nog veel meer gave dingen te doen in Peru, zie bijvoorbeeld het artikel over Toffe tours in Peru. Vanuit Cusco kun je ook heel makkelijk doorreizen naar je volgende avontuur: De Colca Canyon! Een pittoreske vallei met pittoreske dorpjes en bijzondere cultuur en tradities. Bovendien is het één van de beste plekken om condors te spotten! Lees er meer over in het artikel van Lifelicious over Colca Canyon.

Meer over Machu Picchu

Of lees verder: Reistips Machu Picchu. en meer informatie en tips over backpacken in Zuid Amerika.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

5 Comments

  1. Ziet er geweldig uit! Met welke organisatie ben je gegaan met de jungle tour?
    We gaan ook naar peru in november.

    • Dat weet ik niet meer, Aniek. In Cusco zijn veel bureautjes die dit soort tours regelen. Je hoeft in principe niets van tevoren vast te leggen.

Write A Comment