Met de Jungle Adventure Tour gaan we in vier dagen tijd naar Machu Picchu. Onderweg gaan we hiken, mountainbiken, raften en ziplinen. Met als hoogtepunt een bezoek aan de oude Inca-stad Machu Picchu. Een avontuur om nooit weer te vergeten!

De koele lucht strijkt over mijn verhitte gezicht. Een adembenemend uitzicht over de verborgen stad maakt de zware klim via de steile Inca-trappen in één klap goed. Machu Picchu. De Stad der Steden. De verlaten, vergeten en hervonden Inca-stad hoog in het Andes-gebergte. Een stad die velen kennen van foto´s, maar die weinigen echt hebben ervaren.

Mist drijft in vlagen over de stad en op een enkel fluitend vogeltje na is het stil. Ik kan me levendig voorstellen hoe het hier een drukte van belang en een rumoer van geluiden is geweest. Handel op straat, Inca-jongeren die lachend over de richels rennen op weg naar de universiteit. Een oude man die op basis van de sterren aan de koning adviseert om op 21 juni, zonnewende, een offer te brengen aan de moeder van het heelal: Pachamama.

MachuPicchu 007 Machu picchu 008

Harde werkers

Deze stad bruiste van de hardwerkende Inca´s. Inca betekent letterlijk ´machtig´, dus een beetje arrogant waren ze wel. Niet geheel onterecht trouwens, want na vele oorlogen en overnames bestuurden ze vanuit Cusco een groot deel van Zuid Amerika. Grote steden werden gebouwd in de vorm van een machtig dier en zo lijkt Machu Picchu van boven op een condor en Cusco op een poema. Om de intelligentie op peil te houden werd in elke stad een universiteit gebouwd en belastingen werden betaald door een paar uur per week te werken voor de koning. Als je niets illegaals deed, dan had je hier een goed leven.

Machu Picchu 004 Machu Picchu 005 Machu Picchu 006

.

Ik kan wel uren staren naar de bouwwerken die aardbevingen en andere natuurrampen hebben overleefd, terwijl gebouwen in het hedendaagse Cusco instortten. Hebben we dan helemaal niets van deze cultuur geleerd? Blijkbaar niet, want we hebben ze tot op de laatste Inca in Cusco uitgeroeid.
Wie is hier nu arrogant?

Header blog machu picchu

De Inca-geschiedenis begint in Titicaca, een meer iets ten oosten van Cusco. Titicaca betekent letterlijk ´rots van de poema´ en als je de rots middenin het meer goed bekijkt en een beetje veel fantasie gebruikt, dan kun je er daadwerkelijk een poema in zien. Het was op die plek dat volgens de Inca’s de zonnegod Viracocha ontstond en de eerste mens maakte (uiteraard Inca´s).

Jungle Adventure Tour

Vanaf dit meer start ik met 7 Nederlanders een avontuurlijke pelgrimstocht naar Machu Picchu. Het wordt een opeenvolging van adrenaline-kicks tijdens het downhill-mountainbiken van besneeuwde pieken tot aan de jungle, wild-waterraften en ziplinen boven diepe kloven. Ook wandelen we een stuk over de oude Inca-trail, een verhard pad dat er na al die jaren nog prima uitziet.

Machu Picchu 001 Machu Picchu 002 Machu Picchu 003

Via de steile Inca-trappen lopen we het laatste stuk naar boven en wat ik daar zie, is adembenemend. De stad heeft me in haar greep en dat komt voornamelijk door de ligging; hoog tussen vier bergen. Eén van die bergen (de beroemde berg die je altijd op de foto’s ziet) lijkt op de neus van een Inca: Als je je hoofd 90 graden naar rechts kantelt, dan zie je ook een voorhoofd met een oog en lippen en een kin. Het is dus niet voor niets dat de rijke Inca´s deze plek hebben uitgekozen om een stad te bouwen!

De adrenaline van het raften en ziplinen begint te zakken en maakt plaats voor overweldigende rust. Ik kan wel uren door deze stad ronddwalen en de geesten van de Inca´s voor me zien. Beschaving. Het is maar net hoe je het bekijkt. De zon zakt wen we dalen af via de lange, steile trappen. Terug naar onze eigen beschaafde wereld.

Machu Picchu

Lees hier verder: Reistips Machu Picchu.
Meer informatie en tips over Backpacken in Zuid Amerika.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

5 Comments

  1. Ziet er geweldig uit! Met welke organisatie ben je gegaan met de jungle tour?
    We gaan ook naar peru in november.

    • Dat weet ik niet meer, Aniek. In Cusco zijn veel bureautjes die dit soort tours regelen. Je hoeft in principe niets van tevoren vast te leggen.

Write A Comment