We zijn op vakantie in Noord Griekenland. Vanuit de auto naar Meteora zien we hele hoge rotsen oprijzen. WOW, wat een uitzicht! “Bovenop die rotsen staan de Meteora kloosters” vertelt onze gids Panajoti. We komen dichterbij en zien de indrukwekkende bouwwerken uit de 14e eeuw bovenop de rotsen staan. Dit is echt heel bijzonder.

Tussen hemel en aarde

Meteora kloosters

Meteora betekent ‘tussen hemel en aarde’ en het is de naam voor het gebied waarin de Meteora kloosters zich letterlijk tussen hemel en aarde bevinden. De Meteora kloosters zijn één van de hoogtepunten van Griekenland en zijn het meer dan waard om een bezoek aan te brengen.

Meteora rotsen met kloosters 161d

Hoe Meteora in Griekenland is ontstaan

Hier was heel vroeger een binnenzee. Door eeuwenlange wind- en watererosie is het gesteente uitgesleten en bleven alleen de torenhoge pilaren over. Monniken die destijds de vele oorlogen ontvluchtten en in eenzaamheid met God wilden leven, zochten eerst hun toevluchtsoord in de grotten onderaan de rotsen en bouwden daarna 24 kloosters bovenop de rotspilaren.

Grot in Meteora M231
Eén van de grotten waarin een monnik heeft geleefd.

We volgen het pad naar boven toe en zien onderweg allemaal landschildpadden op de stenen paadjes.

Landschildpadden in Meteora M237

Ook staat er hier en daar een kapelletje. Als we omhoog kijken, dan zien we de kloosters van Meteora boven ons uit torenen.

Het Varlaäm klooster

Alle kloosters zijn in principe de moeite van het bezoeken waard, maar wij kiezen voor het Varlaäm klooster, het één na grootste klooster van Meteora dat vernoemd is naar de monnik Varlaäm.

Varlaam klooster Meteora M253

We wandelen verder naar het klooster. Het pad gaat over in een trappetje en we komen aan bij het klooster Varlaäm. De charme gaat er een klein beetje vanaf als we bovenop de berg veel toeristenbussen zien staan en mensen zien lopen die gewoon via een bruggetje zijn overgestoken naar Varlaäm, maar dat is dus ook een optie om er te komen, als je niet zo goed ter been bent.

Stairway to heaven M243

Bij de ingang moeten we 3 euro entree betalen en krijgen we een lendendoek om onze benen af te dekken. Hier wonen namelijk nog steeds monniken en je moet dus gepast gekleed gaan.

Varlaam klooster met Bregje

Binnenin het Varlaäm klooster is een museum met allerlei relikwieën en geschriften uit vroegere tijden. Bovenop is een klein kerkje, gedecoreerd met kleurrijke schilderingen, bladgoud en boeken vol met Orthodoxe liederen.

Schilderingen Varlaam klooster M245

Bregje krijgt het nog voor elkaar om met één van de Orthodoxe monniken op de foto te gaan.

Bregje met monnik

Ook het uitzicht op de andere kloosters is fenomenaal, vooral wanneer de zon ondergaat. Er is bij Meteora een speciaal uitkijkpunt voor zonsondergangen. Een rots waarvandaan je het beste uitzicht hebt op de kloosters van Meteora. ’s Avonds staat het er vol met mensen, maar het is erg de moeite waard om hiernaartoe te gaan!

Zonsondergang in Meteora met Mirre M175

James Bond bij de Meteora kloosters

De James Bond film “For your eyes only” werd opgenomen in Meteora. De scène speelt zich af in het klooster van de heilige drie-eenheid (Monastery of the Holy Trinity), waarin hij met de schurk Aristotle Kristatos vecht.

Meteora klooster James Bond
Meteora James Bond klooster M155
Dit klooster is gebruikt in de James-Bond film “For Your Eyes Only”.

Overnachten in Kalambaka, met uitzicht op Meteora

We overnachten in Kalambaka, een dorpje dat tussen de rotsen van de Meteora kloosters ingeklemd ligt. Het hotel Archontiko Mesohori is een houten herenhuis en mijn appartement met woon- slaap- en badkamer heeft aan twee kanten ramen met uitzicht op de rotsen. Wat was het fijn om hier ’s ochtends wakker te worden..!

Hotel Kalambaka bij Meteora M189

Video van Meteora

Lees ook de andere blogs over een vakantie in Noord Griekenland.
Wil je meer weten over Meteora? Lees dan ook de Meteora Reisgids op het blog van Yvonne.

(Visited 6 times, 7 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laat een reactie achter