We zijn op vakantie in Noord Griekenland. Vanuit de auto naar Meteora zien we hele hoge rotsen oprijzen. WOW, wat een uitzicht! “Bovenop die rotsen staan de Meteora kloosters” vertelt onze gids Panajoti. We komen dichterbij en zien de indrukwekkende bouwwerken uit de 14e eeuw bovenop de rotsen staan. Dit is echt heel bijzonder.

Tussen hemel en aarde

Meteora kloosters

Meteora betekent ’tussen hemel en aarde’ en het is de naam voor het gebied waarin de Meteora kloosters zich letterlijk tussen hemel en aarde bevinden. De Meteora kloosters zijn één van de hoogtepunten van Griekenland en zijn het meer dan waard om een bezoek aan te brengen.

Meteora rotsen met kloosters 161d

Hoe Meteora in Griekenland is ontstaan

Hier was heel vroeger een binnenzee. Door eeuwenlange wind- en watererosie is het gesteente uitgesleten en bleven alleen de torenhoge pilaren over. Monniken die destijds de vele oorlogen ontvluchtten en in eenzaamheid met God wilden leven, zochten eerst hun toevluchtsoord in de grotten onderaan de rotsen en bouwden daarna 24 kloosters bovenop de rotspilaren.

Grot in Meteora M231
Eén van de grotten waarin een monnik heeft geleefd.

We volgen het pad naar boven toe en zien onderweg allemaal landschildpadden op de stenen paadjes.

Landschildpadden in Meteora M237

Ook staat er hier en daar een kapelletje. Als we omhoog kijken, dan zien we de kloosters van Meteora boven ons uit torenen.

Het Varlaäm klooster

Alle kloosters zijn in principe de moeite van het bezoeken waard, maar wij kiezen voor het Varlaäm klooster, het één na grootste klooster van Meteora dat vernoemd is naar de monnik Varlaäm.

Varlaam klooster Meteora M253

We wandelen verder naar het klooster. Het pad gaat over in een trappetje en we komen aan bij het klooster Varlaäm. De charme gaat er een klein beetje vanaf als we bovenop de berg veel toeristenbussen zien staan en mensen zien lopen die gewoon via een bruggetje zijn overgestoken naar Varlaäm, maar dat is dus ook een optie om er te komen, als je niet zo goed ter been bent.

Stairway to heaven M243

Bij de ingang moeten we 3 euro entree betalen en krijgen we een lendendoek om onze benen af te dekken. Hier wonen namelijk nog steeds monniken en je moet dus gepast gekleed gaan.

Varlaam klooster met Bregje

Binnenin het Varlaäm klooster is een museum met allerlei relikwieën en geschriften uit vroegere tijden. Bovenop is een klein kerkje, gedecoreerd met kleurrijke schilderingen, bladgoud en boeken vol met Orthodoxe liederen.

Schilderingen Varlaam klooster M245

Bregje krijgt het nog voor elkaar om met één van de Orthodoxe monniken op de foto te gaan.

Bregje met monnik

Ook het uitzicht op de andere kloosters is fenomenaal, vooral wanneer de zon ondergaat. Er is bij Meteora een speciaal uitkijkpunt voor zonsondergangen. Een rots waarvandaan je het beste uitzicht hebt op de kloosters van Meteora. ’s Avonds staat het er vol met mensen, maar het is erg de moeite waard om hiernaartoe te gaan!

Zonsondergang in Meteora met Mirre M175

James Bond bij de Meteora kloosters

De James Bond film “For your eyes only” werd opgenomen in Meteora. De scéne speelt zich af in het klooster van de heilige drie-eenheid (Monastery of the Holy Trinity), waarin hij met de schurk Aristotle Kristatos vecht.

Meteora klooster James Bond
Meteora James Bond klooster M155
Dit klooster is gebruikt in de James-Bond film “For Your Eyes Only”.

Overnachten in Kalambaka, met uitzicht op Meteora

We overnachten in Kalambaka, een dorpje dat tussen de rotsen van de Meteora kloosters ingeklemd ligt. Het hotel Archontiko Mesohori is een houten herenhuis en mijn appartement met woon- slaap- en badkamer heeft aan twee kanten ramen met uitzicht op de rotsen. Wat was het fijn om hier ’s ochtends wakker te worden..!

Hotel Kalambaka bij Meteora M189

Video van Meteora

https://www.youtube.com/embed/fw3K1YZJhrg

Boek een reis:

Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids van Noord-Griekenland
Paklijst – voor alle reisbenodigdheden
Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar Thessaloniki of Ioánnina
Booking – vind de leukste hotels voor jouw vakantie
SunnyCars – boek een huurauto

Lees ook de andere blogs over een vakantie in Noord Griekenland.
Wil je meer weten over Meteora? Lees dan ook de Meteora Reisgids op het blog van Yvonne.

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

12 Comments

 1. Ik vind meteora zo’n bijzondere plek. Het heeft haast iets buitenaards. En nog vrij onbekend. Ten minste een paar jaar geleden kwamen wij er in de winter geen andere toeristen tegen. Ik begreep dat die film van James Bond ook de enige film is die er ooit opgenomen mocht worden.

  • Oh dat wist ik niet, dat het de enige film was die er ooit is opgenomen. Ik kan het me echter wel voorstellen. Ze proberen er rust te bewaren voor de monniken die er vandaag de dag nog steeds wonen.

 2. Wauw, wat een gave foto van jou bij de zonsondergang.. heel mooi. Wij waren hier ook en ik vond Meteora echt super. Blij dat we er alle tijd voor hadden, we bleven 3 volle dagen. Ik wist trouwens niet dat het “tussen hemel en aarde” betekent, maar vind het een passende naam.

 3. Voor onze wereldreis moesten wij kiezen tussen Andalusië of dit deel van Griekenland, uiteindelijk werd het Andalusië, maar ik wil Griekenland ook nog steeds graag ontdekken. Meteora staat dan enorm hoog op mijn lijstje, het lijkt me zo mooi daar! De video is ook prachtig en geeft een goede indruk

 4. Ja prachtige omgeving! Ik ben eerlijk gezegd helemaal nog niet in Griekenland geweest. Niet op de Griekse eilanden en ook niet het vaste land. Maar zo’n natuur plek met zoveel cultuur vind ik geweldig. Gaaf filmpje ook!

 5. Een bestemming met een bijzondere geschiedenis. Extra bijzonder dat er nog steeds monniken in het klooster wonen. Die foto met jou met het uitzicht is wel prachtig hoor. Zeker de moeite om er naartoe te gaan, ondanks de drukte.

 6. Bij Griekenland denk ik altijd aan mythes, helden en tempels, oftewel de oudheid. De Griekse Middeleeuwen zijn voor mij een onbekend fenomeen, maar wat ziet het er geweldig uit. Die monniken hebben een prachtige plek voor hun klooster gekozen!

 7. Ik heb echt nog niets van Griekenland gezien (slechts één dag op één eiland vanuit Turkije) en eigenlijk denk ik alleen aan zon, zee en strand bij Griekenland. Mereora lijkt mij dus wel echt heel tof. Dat is meer mijn ding. Ga ik zeker onthouden want ik wil veel meer van Europa zien.

 8. Dit is echt zo’n geweldig gebied om te wandelen! Ik was er een aantal nachten en dat voelde echt te kort – ik zou hier wel een week kunnen zitten.

  Tof dat je in een van de grotten bent geweest. Dat heb ik niet gedaan.

Write A Comment