De Death Road in Bolivia is de gevaarlijkste weg ter wereld. Tegenwoordig kun je erop downhill mountainbiken en daar ben ik natuurlijk wel voor in! Dit is mijn reisverslag.

Om half 7 worden we opgehaald bij het hotel. Tijdens de daaropvolgende tocht van twee uur over slingerende bergwegen hebben we tijd om een beetje wakker te worden. We rijden de grote stad uit en daarna alleen nog maar omhoog. Overal waar we komen worden we aangestaard door lama’s.
Plotseling staat de bus stil. We staan midden tussen de besneeuwde bergtoppen de mountainbikes worden afgeladen. Wauw, at een omgeving! We staan op het punt om een nieuw avontuur te beginnen en ik heb nu al de tijd van mijn leven.

Death Road 002 Death Road 001

We krijgen veiligheidshesjes, een helm en handschoenen. Daarna kunnen we gaan. Ondanks de toch duidelijke instructies om voorzichtig te rijden, sjezen we als malloten de berg af. Nu we nog op het geasfalteerde gedeelte zijn kennen we geen angst en gaan we extra hard de scherpe haarspeldbochten door.

Vorig jaar zag ik de Death Road op tv. Twee mannen vonden het een avontuurlijk idee om over deze weg van het hooggebergte naar de jungle te rijden. Ik vond ze knettergek. Je komt namelijk langs afgronden van ten minste 600 meter diep en het grootste probleem zijn de tegenliggers. Als jij in een autootje zit en er komt van de andere kant een vrachtwagen aan, dan ben jij degene die opzij moet.
De weg is nauwelijks breed genoeg voor twee auto’s, laat staan breed genoeg voor een auto en een vrachtwagen. Je gaat dus nèt wel òf nèt niet over het randje! Op deze manier kwamen er jaarlijks 200 tot 300 mensen om. Heftig!

Death Road 009 Death Road 003

Toen ik in La Paz aankwam, hoorde ik dat de oude Death Road al een paar jaar niet meer in gebruik is. Er is namelijk een nieuwe weg gebouwd. Op de oude weg worden nu avontuurlijke mountainbike-tochten georganiseerd. Ik was meteen verkocht. Het is namelijk een ontzettend mooie tocht en als er verder geen verkeer is, dan kan het toch niet zo gevaarlijk zijn?

Death Road 007 Death Road 006

In de groep zitten drie Fransen, twee Israëli’s, twee Denen, een Australiër en drie Boliviaanse gidsen. Het is super gezellig onderweg en we genieten enorm van elkaars aanwezigheid en van het adembenemende uitzicht. We zijn omgeven door hoge, groene bergen die aan Noorwegen doen denken, we fietsen onder watervallen door en langs diepe ravijnen. Wàt een landschap!

Death Road 004

Na een uurtje fietsen over het asfalt gaan we over op de originele Death Road. Bij een kantoortje moeten we ons melden en een formulier ondertekenen. Nu gaat het pas echt gebeuren. Het landschap begint te veranderen. De temperatuur gaat omhoog en de vegetatie wordt rijker. Langzaamaan komen we van de besneeuwde toppen in de jungle terecht. Over de grindweg hangt een mysterieuze sfeer. Deze weg vereist oplettendheid. Een stuurfout kan je je leven kosten.

De echte ‘Death Road’

Ik heb gehoord van een stel dat over de Death Road fietste. De jongen nam al rijdend een foto van zijn vriendin en lette niet goed op. Zijn vriendin zag hem met camera en al van de berg af storten. Dat is de reden dat de gids voor ons filmt en wij onze handen aan het stuur moeten houden.
Toch rijden we veel te hard en als ik langs het randje rijd, dan kan ik het niet laten om even naar beneden te kijken. “WHOA!! Wat hoog!!” en ik wend mijn fiets snel weer richting de berg.

Death Road 008 Death Road 004

In vier uur tijd dalen we 3300 meter in hoogte. De kick, de wind door mijn haren, modder in mijn gezicht, slippen over steentjes, racen door watervallen, een hartverzakking van de duizelingwekkende afgrond vlak naast me, de bergen bedekt met sneeuw èn met jungle… Alles is perfect nu.
Met een remix van Michael Jackson’s “Speed Demon” in mijn hoofd race ik ervandoor.

Informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur in Bolivia vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Write A Comment