Gisteren zijn we aangekomen op Lukla Airport en daarna naar Phakding (±2700m) gewandeld. Vandaag zetten we onze trektocht naar Mount Everest BaseCamp voort naar onze volgende verblijfplaats: Namche Bazaar.

Volgeladen yaks lopen traag over het stenen paadje dwars door het dorpje Phakding. Ze worden gevolgd door fluitende hoeders en door toeristen met dagrugzakjes op hun rug, die opgewekt aan de dagtocht beginnen.

Nepal-156-yaks-in-phakding-2
De yak karavaan trekt door Phakding.

We tappen water bij de kraan en zuiveren dit met een Steripen. Dat was een flinke aanschaf, maar het is uiteindelijk goedkoper en milieuvriendelijker dan het kopen van plastic flessen. Het water is hier overigens heerlijk want het komt rechtstreeks uit de bergen.

Pure schoonheid

Het eerste deel is relatief vlak en we lopen flink door. Dat heeft mede te maken met onze gids, die veel harder loopt dan wij. Op dit punt proberen we hem nog bij te houden, maar dat zal later wel anders zijn…

We lopen voornamelijk langs de Dudh Koshi rivier en zijn onder de indruk van de schoonheid van het ijsblauwe water en van de besneeuwde bergtoppen in de verte.

Nepal-182-EBC-waterval
Nepal-181-EBC-rivier

Onderweg komen we over allerlei hangbruggen, langs watervallen en word ik gezegend door een Boeddhistisch meisje, in ruil voor een kleine donatie. De kinderen zijn hier ongelofelijk schattig, met die rode blosjes op hun wangen. Ze spelen de hele dag buiten en lachen bijna de hele tijd.

Nepal-191-EBC-gezegend
Ik word gezegend door een Boeddhistisch meisje.
Nepal-790-kindje
Kindje voor een Mani (heilige steen) in Phakding.

We wandelen over bruggetjes en langs landbouwgronden. Hier mag dat nog. Zometeen gaan we het Nationaal Park binnen en dan zijn de regels veel strikter. We zien veel wandelaars van de berg afkomen met zakjes vol met afval. Het lijkt erop dat toeristen hier steeds bewuster worden en nu meer proberen om hun ecologische voetafdruk te beperken. Hopelijk merken we nog maar weinig van de bergen afval op de berg, waar sommigen over gesproken hebben.

Nepal-194-EBC-kleine-waterval
Nepal-185-EBC-vrouw-werkt

Sagarmāthā National Park

Even verderop komen we weer bij een checkpoint. Dit is de ingang van Sagarmāthā National Park, het oudste nationale park van Nepal. Hier moeten we entree betalen en worden we geregistreerd.

Nepal-199-EBC-entree-Sagarmatha-National-Park
Nepal-200-Entree-Sagarmatha-National-Park-SM
Gezegend en wel; klaar voor het tweede deel van de dagtocht!
Nepal-203-Bordje-Sagarmatha

Lunchpauze

We lunchen op een mooie plek aan het water. Het standaard gerecht in deze regio is dal bhat, een verzameling van gerechtjes bestaande uit rijst en groente. Het voordeel van dal bhat is dat het aangevuld wordt, net zolang totdat je vol zit. Daarom is het het ultieme gerecht om lekker lang op te lopen!

Nepal-215-Lunchplek-bij-rivier
Nepal-219-hangbrug
Eén van de vele stalen hangbruggen waar we onderweg overheen lopen.

De hoogste hangbrug

Een steile trap leidt omhoog naar twee stalen hangbruggen. De lagere brug wordt niet meer gebruikt, maar de hogere draait overuren. Karavanen van yaks en groepjes dragers lopen af en aan over de brug die behangen is met gebedsvlaggetjes. Het is de hoogste brug van allemaal en zodra we er een voet op zetten, moeten we toch echt even recht naar beneden kijken.

Nepal-225-dubbele-hangbrug
De Larja Dobhan brug over de Dudh Kosi rivier in Sagarmatha National Park.
Nepal-S-Hangbrug-topdown
Zicht vanaf de hangbrug, recht naar beneden.
Nepal-231-Larja-Dobhan-bridge
Aan de overkant begint de steile klim naar Namche Bazaar.
Nepal-244-Larja-Dobhan-brug-uitzicht
Het uitzicht vanaf de brug.

Pittige tocht

We hadden gehoord dat de klim van Phakding naar Namche Bazaar het zwaarste deel van de hele reis zou zijn, dus hier hadden we ons goed op voorbereid. Het eerste deel viel echter ontzettend mee. Alhoewel wij onze gids ervan hadden verzekerd dat wij de langzaamsten zouden zijn, vindt hij dat wij een goed tempo hebben. We hebben een goede basisconditie en we lopen niet heel snel, maar we nemen weinig pauzes en daarom schiet het behoorlijk op.

De steilste klim

Vanaf hier is het nog anderhalf uur flink klimmen, via een pad dat steil omhoog slingert. We zweten ervan, maar het gaat vooralsnog prima met ons. Ik heb echter te doen met al die dragers die hier zware spullen omhoog sjouwen en soms hijgend en zwetend langs de route een pauze nemen. Hoe meer ze dragen, hoe meer ze betaald krijgen. Zo mochten wij onze drager maximaal 15 kilo meegeven (7,5 per persoon) en hij rent er fluitend mee de berg op, maar hier komen mensen voorbij lopen die wel 70 of 80 kilo op hun rug hebben. Dit mag dan wel de meest welvarende regio van Nepal zijn, maar alles komt met een prijs…

Nepal-768-klim-Namche
Het steile pad naar Namche Bazaar.
Nepal-802-drager
Een drager in Phakding met 480 rollen wc-papier op zijn rug.

Eerste keer zicht op Mount Everest!

Halverwege de berg houden we een pauze. Op een klein platform verkoopt een mevrouw wat snacks. Onze gids heeft echter haast om ons iets aan te wijzen. Tussen de bomen door zien we de wolken optrekken en komt er een schitterende bergtop tevoorschijn.

Hier was het om te doen. Als het weer de komende dagen betrekt, dan hebben we hem tenminste gezien: De Berg der Bergen. De kop van de wereld. De piek die bijna tot vliegtuighoogte de hemel in rijkt. De berg die bij vele mensen tot de verbeelding spreekt en tot sommigen een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft: Mount Everest.

Nepal-246-Mount-Everest
Ademloos staan we te kijken naar MOUNT EVEREST!!!

Namche Bazaar (3440m)

Het is nog een eind klimmen, maar we hebben kracht gekregen van de adrenaline die zonet door ons lijf heen ging. We lopen in de Zevende Hemel en op de herinnering aan onze eerste blik op Mount Everest klimmen we schijnbaar moeiteloos naar boven. Een derde checkpoint op de steile helling houdt bij of alle mensen die uit Lukla vertrokken zijn, hier veilig zijn aangekomen en ook of iedereen weer veilig vanaf de berg is teruggekomen. Daarna staat de figuurlijke poort naar Namche Bazaar wagenwijd voor ons open.

Nepal-256-Namche-Bazaar

Namche Bazaar is de hoofdstad van de Khumbu regio. Het is een heel bijzonder stadje om te zien, zo opeengepakt temidden van die ruige natuur. De huizen staan tegen de helling gedrukt en ik vraag me af welke van die gebouwen ons hotel zal zijn. We slapen in Hotel Snow Land, van waaruit we uitzicht hebben op de berg Thamserku. De hoge, besneeuwde pieken maken indruk.

Onze gids vertelt dat op één van die bergen de hoogstgelegen golfbaan ter wereld ligt. Hij lijkt er zelf ook nogal verwonderd over. Terwijl we omhoog klimmen naar het hotel zien we tussen de spelende kinderen door winkelstraatjes vol met outdoor-spullen, een Ierse pub en dragers die dobbelspelletjes spelen op straat. Het is een apart sfeertje, echt een hub waar niemand lang verblijft, maar waar verder alle benodigdheden zijn voor de reiziger die nog iets vergeten is. Het is gek om te realiseren dat werkelijk àlles hier naar boven gedragen is. Hoe zit dat bijvoorbeeld met de tafels en stoelen, of dat enorme koffiezetapparaat?

Nepal-269-Namche-Bazaar
De winkelstraat van Namche Bazaar.
Nepal-268-Namche-Bazaar
Dragers vermaken zich aan het einde van de dag met allerlei spelletjes.
Nepal-758-Thamserku
Uitzicht op de berg Thamserku.

Acclimatiseren

Morgen blijven we een dag extra in Namche Bazaar. Dat is nodig omdat we eigenlijk te snel gestegen zijn en onze lichamen moeten wennen aan de hoogte. We maken van daaruit een dagwandeling naar Hotel Everest View.

Boek deze reis

Alle blogs:Hoofdpagina Nepal
Vliegtickets vergelijken:Skyscanner.nl
Reisorganisatie:SNP Natuurreize n
Reisgidsen:Nepal reisgids op Bol.com
Hotels zoeken:Trivago
Geheime tip:Geheime tip!
Paklijst:Paklijst Nepal / Mount Everest BaseCamp
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment