Mulu National Park ligt middenin de jungle van Borneo. Er loopt niet eens een weg naartoe. Je zou er met de boot heen kunnen, maar dat duurt een paar dagen. Of je kunt vliegen en wij kozen voor deze optie. Het werd een reis om nooit weer te vergeten…

Borneo 502

Van Miri naar Mulu National Park

De vlucht vanuit Miri zou ongeveer drie kwartier duren en al na een half uur cirkelen we boven het landingsterrein dat midden in de jungle ligt. Dikke wolken hangen dreigend boven de jungle. De piloot roept om: “Dames en heren, het regent te hard om veilig te kunnen landen. We blijven hier nog even rondcirkelen en dan gaan we nogmaals proberen om te landen.” Een half uur later zegt hij dat het niet meer gaat lukken en dat we terug moeten keren naar de plek waar we vandaan komen: Miri. Het is namelijk al vier uur ’s middags en ze willen de vleermuizen, die op dit moment uit hun grot komen, niet storen door alsnog de landing te maken. Het is fantastisch om te merken hoe ze hier de ruimte geven aan de natuur.

Mulu National Park Borneo 515

Accommodatie in Mulu National Park

De volgende dag vliegen we alsnog naar Mulu National Park. We vinden een accommodatie bij de ingang van het park. De dieren die in de jungle van Borneo leven hebben zich bijzonder goed aangepast aan hun omgeving, zoals een mottensoort die oren heeft zodat hij een vleermuis al van verre kan horen aankomen. Op dit eiland kom je de vreemdste diersoorten tegen en dat is precies waar wij naar op zoek zijn!

Deer Cave, Mulu National Park

Mulu National Park staat bekend vanwege “Deer Cave”. Deer Cave is immense grot van 175 meter hoog en 2 kilometer diep en is tot de nok toe gevuld met… 3 miljoen vleermuizen! Je ziet ze in de grot niet, want ze hangen heel hoog, maar je hoort en ruikt ze wel. Het stinkt er verschrikkelijk en als je niet oppast, dan krijg je poep op je hoofd.

Elke avond vliegen de vleermuizen massaal uit om fruit en insecten te vangen, maar vóórdat ze uitvliegen gaan een paar vleermuizen alvast de grot uit om zich op te offeren aan de haviken (welke van de drie miljoen vleermuizen zouden de uitverkorenen zijn?). Zo kan de rest van de groep ongestoord uitvliegen, zonder bang te zijn om opgegeten te worden. Enkele momenten later zag de hele lucht zwart van de vleermuizen.

Mulu National Park Borneo 509

Ook de andere dieren in de jungle van Borneo hebben zich bijzonder goed aangepast aan hun omgeving, zoals een mot die oren heeft zodat hij een vleermuis al van verre kan horen aankomen. Op dit eiland kom je de vreemdste diersoorten tegen en dat is precies de reden waarom wij naar Mulu National Park gekomen zijn!!

Insecten in Mulu National Park

In Mulu National Park zien we in eerste instantie niet zoveel dieren. Er is een houten steiger door het park aangelegd en als toerist mag je alleen maar daarop lopen. Het lopen op het hout maakte veel lawaai en de dieren kijken wel uit: Die blijven er liever uit de buurt.

We zijn een beetje verwend geraakt in het onderzoekscentrum van Danum Valley, waar we elke vijf meter een ander dier zagen… Tótdat we ontdekten dat op de leuning van de houten steiger héél veel kleine beestjes rondlopen.

We waren eigenlijk op weg naar een waterval, maar die hebben we dus nooit bereikt omdat we alleen nog maar oog hebben voor de insecten. Neushoornkevers, lantaarnvliegen, een insect met kleine takjes op zijn rug… We vinden zelfs een wandelende kerstboom (rups) en ook een wandelende sneeuwvlok! We liggen de hele tijd krom van het lachen: Wie heeft DIT nou weer bedacht?! De natuur is echt wonderlijk!

Mulu National Park Borneo 505
Mulu National Park Borneo 514

De pinnacles van Mulu National Park

Tot slot maken we een driedaagse trekkingstocht naar de Pinnacles van Mulu National Park. De trekkingstocht duurt 3 dagen en op dag 1 en 3 lopen we over vrij vlak, modderig terrein en steken we rivieren over met kleine wiebelige bruggetjes. Een avontuur op zich! We slapen in een junglekamp en op dag 2 klimmen we van 1200 meter naar 4000 meter om de indrukwekkende 45 meter hoge pinnacles te zien. De klim is extreem zwaar omdat het heet is en het pad super steil. Drie uur later komen we aan op de top en wat ik dan zie is onbeschrijfelijk… Het uitzicht op de Pinnacles geeft mij het gevoel dat ik de loterij gewonnen heb!

Pinnacles Mulu National Park, Borneo 490

Meer weten? Lees verder over backpacken op Borneo.

Zin om deze reis te maken? Hier kun je boeken:

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren