Mulu National Park ligt middenin de jungle van Borneo. Er loopt niet eens een weg naartoe. Je zou er met de boot heen kunnen, maar dat duurt een paar dagen. Of je kunt vliegen en wij kozen voor deze optie. Het werd een reis om nooit weer te vergeten…

Borneo 502

De dieren die in de jungle van Borneo leven hebben zich bijzonder goed aangepast aan hun omgeving, zoals een mottensoort die oren heeft zodat hij een vleermuis al van verre kan horen aankomen. Op dit eiland kom je de vreemdste diersoorten tegen en dat is precies waar wij naar op zoek zijn!

Van Miri naar Mulu National Park

De vlucht vanuit Miri zou ongeveer drie kwartier duren en al na een half uur cirkelden we boven het landingsterrein dat midden in de jungle lag. Dikke wolken hingen boven de jungle. De piloot riep om: “Dames en heren, het regent te hard om veilig te kunnen landen. We blijven hier nog even rondcirkelen en dan gaan we nogmaals proberen om te landen.” Een half uur later riep hij om dat het niet meer ging lukken en dat we terug moesten keren naar de plek waar we vandaan kwamen. Het was namelijk vier uur ’s middags en ze wilden de vleermuizen, die op dat moment uit hun grot kwamen, niet storen door alsnog de landing te maken. Fantastisch om te zien hoe ze hier ruimte geven aan de natuur.

De volgende dag vlogen we alsnog naar Mulu National Park.

Mulu National Park Borneo 515

Deer Cave, Mulu National Park

Deer Cave is immense grot van 175 meter hoog en 2 kilometer diep en is tot de nok toe gevuld met… 3 miljoen vleermuizen! Je ziet ze eigenlijk niet, want ze hangen heel hoog, maar je hoort en ruikt ze wel. Het stinkt er verschrikkelijk en als je niet oppast, dan krijg je poep op je hoofd.
Elke avond vliegen de vleermuizen massaal uit om fruit en insecten te vangen. Maar vóórdat ze uitvliegen gaan een paar vleermuizen alvast de grot uit om zich op te offeren aan de haviken. (welke vleermuizen zouden dat zijn?) Zo kan de rest van de groep ongestoord uitvliegen, zonder bang te zijn om opgegeten te worden. Enkele momenten later zag de hele lucht zwart van de vleermuizen.

Mulu National Park Borneo 509

Insecten in Mulu National Park

In Mulu National Park zagen we eerst niet zoveel dieren. Er was een houten steiger door het park aangelegd en als toerist mocht je alleen maar daarop lopen. Het lopen op het hout maakte veel lawaai en de dieren keken wel uit: Die bleven er liever uit de buurt.
We waren een beetje verwend geraakt in het onderzoekscentrum, waar we elke vijf meter een ander dier zagen. Totdat we ontdekten dat op de leuning van de houten steiger héél veel kleine beestjes rondliepen. We waren eigenlijk op weg naar een waterval, maar die hebben we nooit bereikt omdat we alleen nog maar oog hadden voor de insecten. Neushoornkevers, lantaarnvliegen, er was een insect die kleine takjes op zijn rug leek te hebben, we vonden zelfs een wandelende kerstboom (rups) en ook een wandelende sneeuwvlok! We lagen echt krom van het lachen: Wie heeft DIT nou weer bedacht?! De natuur is echt wonderbaarlijk!

Mulu National Park Borneo 505 Mulu National Park Borneo 514

De pinnacles van Mulu National Park

Tot slot maken we een driedaagse trekkingstocht naar de Pinnacles. Op dag 1 en 3 lopen we over vrij vlak, modderig terrein en steken we rivieren over met kleine wiebelige bruggetjes. Een avontuur op zich! We slapen in een junglekamp en op dag 2 klimmen we van 1200 meter naar 4000 meter om de indrukwekkende 45 meter hoge pinnacles te zien. De klim is extreem zwaar, maar toen ik de pinnacles zag had ik het gevoel dat ik de loterij gewonnen had!

Pinnacles Mulu National Park, Borneo 490

Meer informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur op Borneo vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Write A Comment