Wan bun nyun yari!
Oftewel: Gelukkig nieuwjaar!

Het verschil van oud en nieuw vieren in Suriname of in Nederland is dat in Nederland het feest losbarst om 12 uur, en dat hier het feest voornamelijk op oudjaarsdag gevierd wordt. En dan niet eens alleen op oudjaarsdag zelf, maar het feest begint in Suriname al wéken van tevoren!

Vuurwerkwinkels

Zo’n twee weken geleden schoten de vuurwerkwinkels ineens als paddestoelen uit de grond; ook naast ons werd er één geopend en vanaf dat moment werd een flink op los geknald bij ons in de buurt. Ook tijdens ons kerstdiner moest er natuurlijk even ruimte ingelast worden om wat felle kleuren de lucht in te vuren.

De week vóór oud&nieuw was er iedere avond feest in de stad. De dag vóór oudjaar zijn we nog naar een straatfeest geweest waarbij ze een breakdance wedstrijd hielden en een populaire Surinaamse DJ kwam optreden.

Oudjaarsdag in Paramaribo

Op oudjaarsdag konden natuurlijk helemáál alle remmen los en die Surinamers kunnen er wat van..! Al om tien uur ’s ochtends was het smoordruk in de stad. Het feest vond vooral in de Domineestraat plaats, waar twee podia waren waar een aantal leuke lokale bands optraden. De toon was letterlijk en figuurlijk al vroeg gezet!

Suriname Oud&Nieuw 2007 895 03

Om twaalf uur (nog steeds ‘s middags) leek ineens de oorlog uit te breken: óveral werden pagara’s (duizendklappers maar dan nog veel langer!) afgestoken: ze lagen op de grond, hingen aan electriciteitsdraden en aan daken van gebouwen. Je moest echt uitkijken waar je stond en bovendien oordoppen in hebben en een lap voor je mond want van de rook die eraf kwam kon je haast niet meer ademen!

Ik dacht in die menigte weinig bekenden tegen te komen, maar vreemd genoeg ontmoette ik zo’n beetje iedereen die ik ooit hier in Suriname heb ontmoet. Dat schijnt er ook een beetje bij te horen hier: dat je alle oude bekenden weer tegen komt. Er kwam zelfs een man naar me toe die me die ochtend live op tv had gezien! Dankzij mijn eigen cameramannen nog wel, want de STVS (de televisiezender waar ik stage loop) was natuurlijk ook van de partij!

Bands en vuurwerk

Suriname oud&nieuw 2007 895 08

De hele middag speelden bands op de podia en op straat, werd er bier gedronken en gefeest. Toen ik om vier uur even thuis kwam meldden mijn huisgenoten me dat we om half vijf richting een straatfeest zouden vertrekken. Dat gaf dus precies genoeg tijd om de rode kleurstof van me af te douchen die van de pagara’s kwam (dit keer eens níet van de bauxiet! Zie het artikel: Niet alle Indianen zijn geel).

Even later konden we dankzij het tijdsverschil al naar Nederland bellen om ouders, oma’s, broer, vriendje en vriendin gelukkig nieuwjaar te wensen. Bij ons werd ook al genoeg vuurwerk afgestoken dus met het idee dat het nu bij jullie oud en nieuw was, vierden wij daarna eigenlijk voor de tweede keer oud en nieuw!

Surinamers vieren thuis de jaarwisseling

Rond elf uur gingen alle Surinamers naar huis toe (daar waren we al voor gewaarschuwd) om dáár oud en nieuw te vieren. Dat is traditie. Bovendien komt daar nog bij dat de meesten thuis vuurwerk hebben liggen dat afgestoken moet worden om de boze geesten te verjagen.

Toeristen gaan naar het toeristencafé

Wij gingen naar Zus&Zo, een café dat gepromoot had dat ze rond de jaarwisseling oliebollen en champagne zouden serveren. De hele bakra-gemeenschap (bakra is een ander woord voor ‘blanke’ in het Surinaams) wist er vanaf en daarom ontmoetten we weer een heleboel bekenden om samen de jaarwisseling mee te vieren. Iedereen ging uit z’n dak en er werd ook vuurwerk afgestoken, maar het grootste feest (het vuurwerk-festijn) hadden we die middag al gehad!

Nu nog steeds wordt in onze buurt van alles afgestoken en gaat er om de haverklap een auto-alarm af. Het feest kan mij allemaal niet lang genoeg duren! Iemand zei eens tegen me: “Als jij één keer oud en nieuw hebt meegemaakt in Suriname, dan kom je ieder jaar terug!”

We zullen zien..

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment