De wegen in Noord-Finland zijn bedekt met een dikke laag ijzel, maar dat weerhoudt de chauffeur er niet van om op volle vaart slippend door de bochten te gaan. We zijn in Lapland en op weg naar Hotel Inari. Onderweg kijken we driftig uit het raam om te zien of we een glimp van het Noorderlicht kunnen opvangen.

Onderaan dit artikel lees je hoe je deze reis zelf kunt boeken.

Aankomst in Ivalo, Finland

Als je in het koudste seizoen naar Ivalo vliegt, dan kan dat maar één ding betekenen: We willen het Noorderlicht zien! In maart is de zonnekracht het hevigst en daarnaast worden de dagen steeds langer, waardoor je niet de hele dag in het donker zit. Het is dus de perfecte tijd voor een vakantie naar het Noorderlicht.

Tip voor op je paklijst: hoge Sorel snowboots, een warme winterparka jas en veel laagjes!

De chauffeur lijkt wat nerveus. Hij houdt regelmatig zijn mobiel in de gaten en doet af en toe het licht in de bus uit om naar buiten te kunnen gluren. Na een tijdje krijgen we door waarom hij dat doet: Er komt een hevige zonnestorm aan, wat betekent dat het Noorderlicht in Lapland vanavond een piek zal bereiken!

Noorderlicht in Fins Lapland

Uitgelaten kijken we met de chauffeur mee naar de donkere avondlucht boven ons. Na een krappe drie kwartier parkeert hij de bus langs de kant van de weg. Wij zien niets, dus we vragen ons af waarom hij ons hier zo in de kou zet. Maar na enkele minuten begint het: Eerst zwak, groen licht aan de horizon en daarna wordt het licht alleen maar feller. Het Noorderlicht begint te dansen boven de horizon en kleurt na een tijdje zelfs paars. Dit is heel bijzonder. We springen op en neer van de kou en het enthousiasme. Wat mooi!!

Noorderlicht Finland 263
Noorderlicht Finland 262

Hier hebben we nog heel lang over nagepraat. Een Finse vertelde dat zij slechts één keer in haar leven paars Noorderlicht had gezien. Iedereen in het hotel was jaloers. Wat een mazzel hebben we weer gehad…

Tip: TUI organiseert winterse reizen naar Fins Lapland.

Per sneeuwscooter of te voet naar het Noorderlicht van Lapland

Iedere avond gaan we bij Hotel Inari naar buiten om het Noorderlicht te bekijken. Soms hebben we geluk, soms niet. De ene keer gaan we te voet, de andere keer met een sneeuwscooter.

Sneeuwscootertocht Finland 034

Vanaf de dag van aankomst hebben we het Noorderlicht van Lapland iedere avond gezien, alhoewel het steeds spannend blijft wannéér het precies zal komen. We houden steeds op onze telefoon de Noorderlicht-app in de gaten om te weten wanneer het licht heviger wordt en we maken lange, ijskoude wandelingen door de winternacht.

Noorderlicht Lapland: Het beste te zien boven Lake Inarijärvi

Het kleine dorpje Inari grenst aan een groot (in de winter bevroren) meer, waar nauwelijks lichtvervuiling is en je de hemel boven je -bezaaid met sterren- goed kunt zien. De ene avond zien we het licht dansen; de volgende avond is er een grote brede streep en weer een andere avond hangt het Noorderlicht als sluiers boven ons. ‘Het licht’ verveelt nooit.

Deze Finse mannen maakten een schitterende film over hun zoektocht naar het Noorderlicht:

Psst! In het blog van Reislegende lees je hoe je zelf het Noorderlicht kunt fotograferen!

Koud hè?

Wij hadden ons goed voorbereid op de kou in noord-Finland. Tenminste, dat dachten we. We hebben Sorel schoenen mee die onze voeten warm houden tot -25 graden. Maar helaas, het is hier -27 graden en als we niet blijven lopen, dan voelen we na een tijdje onze tenen niet meer.

Tijdens de wandeltocht vandaag kwamen we een Fin tegen. We zagen dat zijn wimpers óók bevroren waren. “Koud hè?” zeiden we samenzwerend tegen hem, maar tot onze verbazing antwoordde hij: “Nee joh, het is net lente!”.

Fins Lapland ijsmeer
Bevroren wimpers in Finland 170

Een andere Fin vertelde ons nog een verhaal waar wij het onmiddellijk koud van kregen: “Ik kom uit het zuiden van Finland. Twintig jaar geleden vertrok ik naar noord-Finland om te jagen en ik vond mijn vrouw. Toen ben ik maar gebleven. Ik heb naast ons huis een sauna gebouwd en heb nu een bedrijf om sledehonden tochten te organiseren voor toeristen. Op een dag liep ik naar buiten en ik dacht ‘Hmm, best fris vandaag.’ Ik pakte mijn sneeuwscooter om naar mijn vriend te gaan, want ik zou hem helpen klussen. De sneeuwscooter wilde echter niet starten. Ik belde mijn vriend op om te zeggen dat ik helaas niet kon komen en mijn vriend antwoordde ‘Ik had je al niet meer verwacht, want kijk eens op de thermometer?’. Ik liep naar de thermometer en zag dat het buiten inderdaad fris was: -57 graden. Geen wonder dat die sneeuwscooter het niet meer deed!”

Husky-sleeën

Toen er nog geen sneeuwscooters waren, werd door de Sami (de oorspronkelijke bewoners van Lapland) vooral sledehonden gebruikt om van de ene plek naar de andere te komen. Nu worden sledehonden vooral gebruikt voor toeristen en om races te houden.

Sledehonden zijn hele slimme dieren. Het ras is een kruising tussen de wolf en de hond. Het beste van twee werelden, want de sledehond is zo loyaal als een hond en zo slim als een wolf. Dat is wel nodig, want als je een groep honden voor je slede zet en ze komen een wak tegen, dan is de kans groot dat ze erin lopen. Met die snelheid heb je dan nauwelijks meer de kans om uit te wijken. Een wolf alleen zou te eigenwijs zijn om voor een slee te zetten.

Het Sami-museum in Inari

Er is niet zo heel veel te doen in Inari, maar toch genoeg om je er vijf dagen te vermaken. In het Sami-museum kun je meer te weten komen over de lokale cultuur, zoals die vroeger was. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat de Sami vroeger bang waren voor het Noorderlicht, omdat ze dachten dat het geesten van de overledenen waren.

Met een hoofd vol verhalen en ervaringen gaan we weer naar huis. Wat is reizen toch mooi…

Beste reistijd: Noorderlicht in Fins Lapland

Je kunt het Noorderlicht het best zien wanneer er verder zo min mogelijk licht is en geen bewolking. Bovendien is het Noorderlicht sterker wanneer er een zonnestorm is.

Het beste weer voor het Noorderlicht is er meestal rond eind februari / begin maart met nieuwe maan. Dan is de kans op bewolking het kleinst en zonder maan is het erg donker. Bovendien zijn de nachten in februari/maart nog lekker lang en heb je dus veel tijd om het Noorderlicht te bekijken.

Accommodatie in Inari, Finland

Wij sliepen in Hotel Inari. Niet goedkoop, maar alles is duur in Finland en het hotel is wel van alle gemakken voorzien. Aan de achterkant is een groot ijsmeer (lake Inarijärvi). Loop het meer op, zo ver mogelijk bij alle lichtvervuiling uit het dorp vandaan en het is er donker genoeg om het Noorderlicht te kunnen bekijken.

Accommodatie in Inari, Fins Lapland 023

Wij verbleven vier nachten in dit hotel en we zagen het Noorderlicht elke avond/nacht. De mensen die tijdens de week ervoor in het hotel verbleven, hebben niet één keer het Noorderlicht gezien, dus het blijft een kwestie van geluk. Gelukkig kun je er ook nog allerlei andere leuke activiteiten doen, zoals een sneeuwschoenwandeling naar de Pielpajärvi wilderness church, een scootertocht over lake Inarijärvi of een bezoekje aan het Sami Cultural Centre

Boek een georganiseerde reis

Hotels in Inari

Paklijst

Zorg voor warme kleding! Warmte creëer je door lagen te dragen. Een warme, water- en winddichte jas is een must.

Fins Lapland, Inari ijsmeer 051

In de zomer ziet Fins Lapland er héél anders uit. Lees meer op het blog van Carolien over een nazomer in Fins lapland. Lees ook verder over Wintersport.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

3 Reacties

  1. How lovely to see pictures of my home country! Lapland is truly magical. the northern Lights are something one needs to experience, they’re so spectacular!
    Thanks for the lovely blogpost 🙂

    • Mirre Beantwoorden

      Thanks, and you’re welcome 🙂 It was lovely meeting you last weekend. See you again soon!

Reageren