Nusa Lembongan is een piepklein eilandje naast Bali en het heeft één enorm groot hoogtepunt: Snorkelen met Manta Rays. Deze dieren kunnen wel 9 meter lang en 7 meter breed worden. Stel je eens voor dat je daar vlak naast zwemt…!!

Een taxi brengt ons van Canggu naar de boot in Sanur. In een half uurtje steken we over naar het eiland Nusa Lembongan, waar we met acht backpackers via airbnb een heel huisjescomplex met zwembad hebben gehuurd.

Nusa Lembongan tips. 011 Nusa Lembongan tips. aankomst

Nusa Lembongan tips. airbnb kamer bed Nusa Lembongan tips. airbnb

De rest van de dag zitten we in het zwembad en we eten ’s avonds in een goedkoop restaurant. Dat hadden we beter niet kunnen doen, want de volgende dag zijn we allemaal aan de diarree. Na een handvol pillen te hebben ingenomen besluiten we alsnog op snorkeltour te gaan en dat is maar goed ook, want deze dag hadden we niet willen missen.

Nusa Lembongan tips. 044 Nusa Lembongan tips. 032

Manta Point, Nusa Lembongan

We varen in een half uur naar Manta Point bij het grotere eiland Nusa Penida. Hier heb je bijna 100% kans om met manta rays te snorkelen. De gids zegt dat we moeten letten op grote zwarte schimmen in het water en binnen no-time is het raak. “Manta!!” roept hij en we springen allemaal met onze snorkels overboord. Met zwemvliezen aan kunnen we best wel hard zwemmen, maar de manta rays zijn sneller dan wij en ze zijn alweer uit het zicht verdwenen. Hè, jammer…

Het is bewolkt vandaag en de zee is ontzettend ruig. Daardoor is het heel vermoeiend om hier te snorkelen en bovendien zijn de manta rays vanuit het water maar moeilijk te spotten. Na een tijdje besluit ik terug te zwemmen naar de boot. Ik zwem al tien minuten tegen de stroming in, als ineens de gids naar me roept: “MANTA! Next to you!!” Ik doe mijn hoofd weer onder water en hap naar adem. De manta ray zwemt maar een paar meter bij me vandaan. Wat is dat beest gróót!

Manta rays bij Nusa Penida

Ik kijk ademloos toe hoe het enorme beest met zijn mond open rondjes om me heen zwemt. Hij moet op z’n minst drie meter breed zijn. Dan maakt hij plotseling een draai en komt recht op me af! Ik zie die open mond steeds dichterbij komen en dan besluit ik zelf maar even uit te wijken. Ik zwem opzij en de manta ray zwemt vlak langs me. Wauw…

Ik heb de zevende hemel bereikt en zwem terug naar de boot. De rest klimt ook aan boord en we praten allemaal door elkaar heen om onze spannende belevenissen aan elkaar te vertellen. We hebben vandaag wel vier (!) manta rays gezien. Het is tijd om te lunchen en daarna gaan we nog snorkelen op een plek met prachtig koraal in alle kleuren en (Nemo-)vissen.

Waar kun je zwemmen met Manta Rays op Nusa Lembongan?

Het is heel simpel. Als je met de boot aankomt op Nusa Lembongan, zie je al meteen diverse tour bureaus die snorkelen of duiken met Manta Rays aanbieden. Ook kun je de eigenaar van je accommodatie vragen om een tour voor je te boeken. Je wordt dan opgehaald met een pick-up truck en alles wordt verder voor je geregeld. Nusa Penida biedt een grote kans om Manta Rays te spotten, maar niets is gegarandeerd want het blijven natuurlijk wilde dieren.

Multicolor zonsondergang

Nusa Lembongan tips. Zonsondergang cocktails Nusa Lembongan tips. Zonsondergang
We sluiten onze dag in stijl af in de Sunset Bar. Hier hebben we uitzicht op de zee, op Bali en een multicolor zonsondergang. Proost!

Morgen gaan we terug naar Bali, het gezelligste eiland van Indonesië.

PS: Vind je zwemmen met dieren net zo leuk als ik, overweeg dan ook eens een dolfijnentour op de Azoren!

Pin deze post!

Snorkelen met Manta Rays op Nusa Lembongan

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

16 Reacties

 1. Dit lijkt me echt een must visit als je op Bali bent. Ik zou zeker de trip naar Nusa Lembogan maken. En wat geweldig dat ineens toch die manta ray zo dicht naast je opdook! Lijkt me zo indrukwekkend!

 2. Toen ik op bali was zijn wij niet naar Nusa Lembogan geweest, na twee weken reizen waren we toe aan rust. We hebben dus vooral op het strand gelegen. Zeker een goede reden om eens terug te gaan en dan wel Nusa Lembogan aan te doen. Gaaf dat je een manta ray hebt gespot, ik zou het wel een beetje eng vinden om eerlijk te zijn.

 3. Gaaf dat je ze tijdens het snorkelen hebt gezien! Ik heb tijdens het duiken heel vaak pech gehad. Uiteindelijk zag ik ze voor het eerst bij nusa Lembongan.

 4. Wat een goed idee om met een groepje zo’n heel plekje te reserveren. Voor snorkelen ben ik altijd te porren, er is zo veel moois te zien onder water.. Gaaf zo’n manta Ray vlakbij. Wij zagen ze in het westen van Australië, maar niet zo dichtbij als jij.

 5. Gaafff!! Wij zagen ze in Australië. Helaas waren we in dieper water en was het niet erg helder dus we hebben niet zo’n mooie foto als jij. Gaaf plaatje hoor ?

 6. Dag dame!

  Morgen is het zover dan gaan we met de boot vanaf bali naar nusa, wil je me alsjeblieft laten weten met welke organisatie jij gegaan bent? En vanaf waar jij geboekt hebt?

  • Hallo Daisy, Wij hebben de taxi geregeld bij ons hostel in Canggu, dus je kunt het beste even informeren bij je huidige hoteleigenaar. Op Bali valt altijd wel wat te regelen. De accommodatie op Nusa Lembongan hebben we geboekt via AirBNB. Goede reis!

 7. Een perfecte plaats om mega mantas te zien is West Papua/ aanvliegveld Sorong. Vandaar 2 uur met een snelferry naar Raja Ampat. 4m onder ons een ballet, het werden er steeds meer, ze zijn nieuwsgierig. De duikers moesten op 25m afstand blijven. Ze komen daar in het voorjaar om hun buik schoon te maken. I

  • Geweldig Peter, wat moet dat een mooie ervaring geweest zijn! Ik zal het noteren voor als we weer eens de buurt zijn. Veel reisplezier nog! Mirre

Reageren