De berg Olympus spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Misschien wel omdat er volgens de oude Griekse verhalen Goden op mt Olympus wonen. Of misschien omdat het gewoon een spectaculair mooie berg is. Wat jouw reden van bezoek ook is… Ga je de berg Olympus beklimmen, dan staat je een groot avontuur te wachten!

Bekijk ook vooral de video van onze klim onderaan dit artikel.

Overnachten in Litochoro

Het beklimmen van de berg Olympus staat op ons reisschema als onderdeel van onze rondreis door Noord Griekenland. We verblijven in het dorpje Litochoro, aan de voet van Mount Olympus. De volgende ochtend staan we vroeg op en het eerste wat ik doe is rennen naar het dakterras om te kijken of de top van Mount Olympus vandaag te zien is. En ja hoor… Het uitzicht op het huis van de Olympische goden is spectaculair!!

Zicht op Mt Olympus

Goden op de berg Olympus

Vlakbij het dorp Litochoro ligt Díon. Bij Díon kun je door een bezoek aan de archeologische opgravingen heel veel te weten komen over de mythische historie van deze regio. Er is namelijk een heel groot veld vol met oude Romeinse tempels. Om te begrijpen waarom die er staan, duiken we even de geschiedenis van de Griekse Mythologie in.

De Romeinen hadden ontelbare Goden om onverklaarbare (natuur-)verschijnselen te verklaren, zoals bliksem en liefde. Elke God had een naam en een levensverhaal. Een aantal van die Goden waren de twaalf Olympische Goden op de berg Olympus Griekenland. Deze twaalf goden verbeelden onder andere de twaalf maanden van het jaar en de twaalf sterrenbeelden, die we tot op de dag van vandaag gebruiken.

Opgravingen bij Dion Olympus Griekenland

Bij het dorp Díon, wat letterlijk ‘Berg van Zeus’ betekent, hebben de Romeinen diverse tempels gebouwd om de Goden van de berg Olympus te eren. Er was ook een badhuis, een amfitheater, paleizen, een markt en heel veel woningen.

De start van onze wandeltocht naar de top van Mt. Olympus

We gaan met de auto naar nationaal park Olympos. Op de parkeerplaats in Prionia begint ons wandelpad. We zijn goed uitgerust en voorbereid op deze klim. De bedoeling is om vandaag te klimmen van 1100 meter hoogte naar de berghut op 2100 meter. Een flinke klim, dus we doen het voorlopig nog even rustig aan.

Eerst lopen we door een sprookjesachtig bos en naarmate we hoger komen, wordt het landschap steeds droger en rotsachtiger. We zien onderweg een herder met zijn groep muilezels die de berghut bevoorraden.

Muilezels Mt Olympus

De uitzichten worden steeds mooier als we hoog genoeg komen om zowel de Egeïsche zee als de besneeuwde bergtoppen te zien. Met een beetje verbeelding kun de oppergod Zeus bovenop de bergen zien zitten.

Mirre op de Olympus berg

Na 3,5 uur klimmen (plus veel extra tijd om foto’s te maken) komen we aan in de berghut Spilios Agapithos op 2100 meter. Daar raken we aan de praat met een paar andere bergbeklimmers. Onze gids Panajoti haalt een flesje welverdiende Griekse sterke drank tevoorschijn en we proosten met zijn allen op een mooie (halve) wandeldag.

Proosten bij berghut


Bij de berghut tovert gids Panajoti een heerlijke vernsapering uit zijn tas, die we samen met een paar andere bergbeklimmers opdrinken.

Berghut Spilios Agapithos

De berghut Spilios Agapithos staat bovenop een klif. Je hebt vanaf hier uitzicht over de bergen en in de verte kun je de zee zien. De berghut is eenvoudig maar gemoedelijk, want buiten is het koud en binnen is het behaaglijk warm. Er worden prima maaltijden geserveerd en aan allerlei snacks en drankjes is ook gedacht. We slapen met 10 mensen op een slaapzaal met stapelbedden. In totaal biedt de berghut slaapplek voor 110 bergwandelaars.

Berghut Spilios Agapithos

Onze klim naar de top

We staan voor dag en dauw op en nadat we de zon hebben zien opkomen, ontbijten we vlug met de andere bergbeklimmers en pakken we onze dagrugzak om te beginnen aan de steile klim van zo’n 2,5 uur naar de top van de berg.

De top van de berg Olympus is met 2919 meter één van de hoogste pieken van Europa en de hoogste berg van Griekenland. De berg heeft unieke flora en fauna en ik geniet dan ook enorm van alle bloemen die ik onderweg langs het pad zie.

Still bloemen mt olympus

IJsveld

Daarna slingert het pad naar boven. In het begin waren er nog wel een paar pijnbomen, maar nu zijn er alleen nog maar rotsen. Zo nu en dan komen we een ijsveld tegen en op zo’n moment zijn we blij dat we wandelstokken hebben meegenomen om veilig over te kunnen steken!

Het mooiste uitzicht op de berg Olympus

Het mooiste uitzicht krijgen we vlak onder de top, op de omringende bergen met ijsvelden erop.

Bovenop de berg Olympus

De laatste zware meters

We waren bij de berghut al gewaarschuwd dat er onweer zou komen. We zien een groot ijsveld en hebben helder zicht op de top, maar als we aan de laatste steile klim beginnen, trekt het ineens heel snel dicht. Als bloggers zijn we niet zo snel, omdat we continue stilstaan om foto’s te maken en bovendien hadden we hierna ook nog een vol dagprogramma. We hebben daarom moeten besluiten om de laatste ± drie kwartier niet verder te klimmen naar de top en om genoegen te nemen met het uitzicht.

Uitzicht op de top van mount Olympus

Het was nog een pittige klim geweest, maar de afdaling is ook niet mis. We nemen hetzelfde pad terug naar beneden als we gekomen zijn en dalen in één keer zo’n 1500 meter af. De reis van SNP gaat wèl naar de top en je overnacht dan in een andere berghut, om de volgende dag verder te trekken. Het lijkt me gaaf om die reis nog eens te maken.

Gehaald!

Ik was blij met mijn wandelstokken, mijn ontzettend comfortabele bergschoenen van Hanwag en ons doorzettingsvermogen. Het was een waanzinnig mooie tocht en ik hoop de top ooit nog eens te halen. Blaren hebben we niet, we lopen alleen nog maar een paar dagen mank van de spierpijn 😉

Video van Mt. Olympus

Zó kun je deze reis boeken:

Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids van Noord-Griekenland
Paklijst – voor alle reisbenodigdheden
Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar Thessaloniki of Ioánnina
Castrello – vind de leukste hotels voor jouw vakantie
SunnyCars – boek een huurauto

Lees verder over onze vakantie in Noord Griekenland.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Reacties

  1. Wat moet dit gaaf zijn geweest. Ik was een paar weken geleden nog in Griekenland en de mythologie en geschiedenis zijn fascinerend. Zeker als je er -zoals jij deed- letterlijk doorheen loopt.

Reageren