Al jaren droom ik ervan om te reizen met een camperbusje. Het liefst in zo’n zelfgebouwde: Een doodgewoon busje dat is omgebouwd tot camper om in te slapen. Op Instagram zie ik steeds van die dromerige foto’s voorbij komen, van leeftijdsgenoten die de vrijheid opzoeken. Ze trommelen vrienden en familie op om een tweedehands busje te verbouwen en zeggen vervolgens hun baan en huis vaarwel. Het is de start van een leven als Digital Nomad.

De grote beslissing: Reizen in een camperbusje

Ik heb tot op de dag van vandaag helaas de stap (nog) niet durven nemen. Over de kosten van het dagelijks onderhoud en het onderhouden van het busje maak ik me niet zoveel zorgen. Ik ben immers freelancer en ik kan werken waar ik wil. Alleen heb je wel in de eerste plaats een paar duizend euro nodig voor het aanschaffen van een busje en in de tweede plaats een heleboel handige Harry’s die kunnen helpen met timmeren en sleutelen.

Kan ik wellicht beter een camper huren voor een droomreis van een paar maanden tot een jaar? En àls ik dit ga doen, met wie ga ik dan, voor hoe lang en waar naartoe?

Vannacht sliep ik op de camperplek van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Het thema op de beurs is Spanje, dus ik kom gelijk in hogere (vakantie)sferen en laat me de hele dag inspireren door alle leuke campertjes en caravans die er voor me klaarstaan. Misschien dat het plan dan nu eindelijk een keer concreet kan worden.

Ideeën opdoen op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Op de camperplaats staat het vol met grote, dure campers en er lopen vooral grijze koppies rond. Ik vraag ze wat ze op de beurs komen doen aangezien ze al een camper hebben en het antwoord luidt: “Gewoon. Ideetjes opdoen voor een nieuwe camper en misschien wat leuke accessoires.”


Aan de achterkant van de Jaarbeurs Utrecht kun je camperen aan het water.

Tijdens het kamperen kun je gezellig met de buren kletsen, terwijl je wacht totdat je eten op het gastankje gaarkookt. Met een camper heb je dat natuurlijk niet, omdat iedereen binnen kookt (en leeft). “De eerste keer dat we met de camper op vakantie gingen, vonden we er niks aan. Iedereen bleef maar in zijn campertje zitten, want ze moeten natuurlijk wel elke avond GT/ST kijken.” vertelt mijn buurman op P2 “De tweede keer gingen we naar dezelfde plek maar hebben we het heel anders aangepakt. We hebben gelijk na aankomst kennisgemaakt met de buren en een fantastische vakantie gehad. Nu willen we niet meer anders.”

Het leukste aan zo’n camper lijkt mij de vrijheid waar bijna iedere camperbezitter over spreekt. Gewoon, je huis ergens anders neerzetten en er dan lekker opuit trekken met de benenwagen, mountainbike of fiets. Ook heb ik gehoord dat de zogenaamde digital nomads die campers bezitten, speciale plekken hebben waar ze bij elkaar komen. Je overnacht dan dus altijd met gelijkgestemden.

Camperen voor Broekies - KCJ2018
Links: Hier draait het allemaal om. Foto rechts: Camperen voor broekies.

Op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs heb je een ‘Camperen voor Broekies’-plein. Daar krijgt een leek zoals ik uitleg over moeilijke termen die camperaars gebruiken en leer ik dat de wegenbelasting voor zo’n ding maar 25% is vergeleken bij een normale auto.

Mijn favoriet: De caravan van Knaus


Deze Knaus caravan vind ik wel te gek, vooral omdat je de achterklep omhoog kunt doen en het zo heel ruim aanvoelt. Wel een nadeel vind ik dat er weinig ramen in zitten en ik vraag me ook af of het bed lang genoeg is.

Ik begin terug te komen op mijn idee om in een camperbusje te bivakkeren. Het is me allemaal veel te klein. De grote (lees: dure!) campers hebben een aparte douche, maar soms is de kraan bij de wc tevens de douche en in andere gevallen is het zelfs nóg extremer en moet je buiten douchen! Dit is alléén voor de èchte natuurvriend…


De all-in-one oplossing voor de badkamer: een kraan en douche in één.

Voor 14.000 euro heb je zo’n gloednieuwe caravan, of je betaalt hem in zes jaar af voor zo’n 250 euro per maand. Dan moet je er natuurlijk wèl regelmatig gebruik van maken, anders staat hij maar weg te stoffen.


Wow, deze is gaaf!


Hier zie ik mezelf óók wel zitten.

Een camper of auto huren

Misschien kan ik beter eerst een tijdje een camper huren. Een tijdje uittesten of het wat is en wat ik er fijn en minder fijn aan vind. Bovendien heb je bij huren minder zware lasten en geen zorgen wanneer je hem even niet gebruikt. Ik wandel dus gelijk even langs het Huurplein.


Hier kun je campers en glamping-tenten huren.

…of misschien toch beter kamperen?

Onderweg kom ik langs het Kampeerplein en stiekem vind ik het hier nòg veel leuker. Hier sta je tenminste met je voeten in het gras in plaats van op zo’n strakke parkeerplaats met een electriciteitsaansluiting. Zo kan je gewoon naar de bestemming vliegen en ter plekke een auto huren om naar de camping te rijden. Dat klinkt als een perfect plan…

Alleen het gemak van de camper, dat je hem niet de hele tijd hoeft op te zetten en af te breken, dat blijft wel erg aantrekkelijk. Vooral in gebieden waar je mag wildkamperen (wildCamperen).

Als allerlaatste oplossing bekijk ik de daktenten. Dit is een soort box die je aan het dak van je auto bevestigt. In veel gevallen hoef je hem alleen maar open te klappen en je kunt er al in gaan liggen.


Wow, deze Overlander is echt gaaf! Maar wel vrij onbetaalbaar.


Dit is een beter betaalbare auto met daktent.

Mij lijkt dit de ideale oplossing. Nu zoek ik alleen nog een mooie 4-wheel-drive en dan ben ik er helemaal klaar voor!

Heb jij een camper of denk je erover er één te gaan kopen? Hoe denk je over bovenstaande oplossingen? Ik hoor het graag van je in de comments hieronder!

Dit blog werd mede mogelijk gemaakt door de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

Update juli 2020: Het is er eindelijk van gekomen! Ik ging op pad in een (gehuurde) volkswagen T3 en het werd een enorm avontuur. Lees het in mijn artikel op DeNederlandseToerist.nl en ga ook op pad om deze te gekke camper route door Nederland te ontdekken!

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

6 Comments

 1. Wij hebben van onze Dacia Dokker zelf een microcamper gemaakt. De rest vh jaar gewoon onze auto, in de vakantie ons superdeluxe bed op wielen, met uitschuifbare keuken en kleine 2e accu voor verlichting en opladen vd telefoons. Ideaal!
  Kijk op instagram: @thecamperette

 2. Wie droomt er nou niet van een camper! Ik wel. Het liefst een oude Volkswagen die ik zelf mag pimpen. Dan lekker door Europa touren. Lijkt me geweldig! Mijn moeder heeft het wel eens over een camper gehad, maar mijn vader ziet het niet zitten 😉

 3. Het lijkt mij ook superleuk, alleen zonder rijbewijs kom je niet zo ver. 😉
  Mijn ex had een omgebouwd busje waarmee we wel eens in Nederland rondtrokken, naar Tsjechië gingen en een paar keer naar de Alpen zijn geweest. Toen de kinderen kwamen hadden we iets anders nodig, en nu doe ik alles weer op de fiets.
  Toch hoop ik ooit mijn rijbewijs te hebben en wel eens op zo’n manier op pad te kunnen.

  • Super gaaf. Wat een avonturen moeten jullie toen beleefd hebben! Inderdaad een leuk idee om weer je rijbewijs te halen en zoiets nog een keer te doen.

 4. Zo’n camperbusje is ook echt mijn droom, het lijkt me heerlijk. Wij reizen nu door Nieuw-Zeeland met een auto en de tent en zien overal campers. Die dingen zijn alleen zoveel duurder, maar het lijkt me ook echt gaaf en relaxt. Vooral omdat het nu toch best koud is in de nacht.

  • Heerlijk hè, de vrijheid trekt. Gelukkig kun je het in zo’n campervan behoorlijk warm stoken als je een klein elektrisch kacheltje meeneemt!

Write A Comment