Dit weekend gaan we paardrijden in de Ardennen. In volle galop zweven we door het bos. Haren in de wind. Takken ontwijkend. Ik klem me vast aan het paard en voel mijn hart in mijn keel. Het paard zal vast wel de juiste weg door de Ardennen vinden – ik hoef er alleen maar voor te zorgen dat ik erop blijf zitten.


Dit artikel is geschreven in oktober 2018 en geüpdatet in 2024.

Start van een actief weekend

Het is al avond wanneer ik aankom in het boekendorp Redu. We eten en overnachten bij La Reduiste, waarvan de eigenaren Nederlands spreken en bovendien heerlijk koken. Tijdens het eten vertelt Pauline ons meer over de komende dagen, waarin we lange dagtochten gaan maken door het bos van Saint-Hubert.

La Reduiste, Redu, Ardennen
La Reduiste in boekendorp Redu.

Paardrijden in de Ardennen

La Grande Forêt de Saint-Hubert is een door mensen aangelegd bos in de Belgische Ardennen. Dennenbossen, graslanden en moerassen vol met everzwijnen en herten maken dit gebied uitermate geschikt voor buitensporten zoals wandelen, mountainbiken of paardrijden. Visit Ardenne is bezig met het ontwikkelen van een 4- tot 7-daagse paardrijtocht door deze dromerige omgeving en wij krijgen alvast een voorproefje.

Tip: Verblijf in het prachtige nieuwe Landal Natuurpark Saint-Hubert.

Op pad met de paarden

We vertrekken al vroeg met de paarden, want we maken vandaag een lange dagtocht van zo’n zes uur met pauzes. Het is een prachtige dag en de lucht is stralend blauw. Schijnbaar kan het hier ook met bakken uit de hemel komen, maar deze week hebben we geluk.

De omgeving is heel afwisselend. We komen door weilanden, dorpjes en bossen. Het ene bos is nog sprookjesachtiger dan het andere. Ook komen we over weidse velden met knalgele bloemetjes. Het is een lust voor het oog.

Zwijntjes en herten

Het bos wordt dichter terwijl we in stap rustig van de omgeving kunnen genieten. Plotseling staat onze gids stil op het pad. Een meter of twintig vóór haar steekt een wild zwijn over en de hele familie volgt: zes kleintjes met nog strepen over hun rug en tot slot Moeder Zwijn.

We zijn nog niet op adem gekomen als plotseling een hert volgt. Deze loopt het pad op, kijkt ons aan en wandelt vervolgens rustig verder. Wauw! Doordat we op de rug van een paard zitten, lijken de dieren zich veel minder aan ons te storen en gaan ze gewoon door met waar ze mee bezig zijn.

Het bos van Saint-Hubert

“Het bos van Saint-Hubert is onderdeel van de Ardennen.” vertelt Pauline, “En de Ardennen hebben hun naam te danken aan de Keltische godin Arduinna, die altijd afgebeeld wordt op de rug van een everzwijn.” Wij vinden dit na onze recente ontmoeting met de bosbewoners een heel toepasselijk verhaal.


Het dromerige bos van Mirwart.

Hoe het bos van Saint-Hubert ontstond

Het verhaal over de Ardennen gaat nog even verder: Toen zo’n drie miljoen jaar geleden de continenten Afrika en Europa botsten, duwde de kracht de Ardennen zo’n 700 meter omhoog. In principe merk je niets van deze hoogte, want het hele Ardennen-gebied is vrij vlak. In het hoger gelegen gebied tref je veelal naaldbomen aan en in het lager gelegen gebied is het meer loofbos. In de grond zijn een paar bekende grotten: De grotten van Han, Hotton en Remouchamps (leuk voor caving!).

We vervolgen onze weg door een veld vol met kleine gele koolzaad-bloemetjes. In de verte zie ik het groene bos en de lucht erboven is stralend blauw. Wat een kleurenpracht! Het is hier een klein paradijsje.


Herten? Everzwijnen? Het zou me niets verbazen als hier óók nog elven en kabouters leven.

Even verderop worden we getrakteerd op een heel mooi uitzicht, want aan de overkant van een meertje staat een statig kasteel bovenop een heuvel.

Aan het einde van de dag laten we onze paarden achter in de stal van Lisby. We nemen de zadels af, geven de paarden te eten en te drinken en bedanken ze in gedachten voor het feit dat ze ons de hele dag gedragen hebben. Ik heb het gevoel dat ik een band heb opgebouwd met ‘mijn’ paard Turbo. Ik zal Turbo missen, maar hier bij Lisby zijn onze paarden in goede handen.

Feestelijke afsluiting

Met de auto gaan we naar onze accommodatie, een klein stukje verderop. We overnachten in de prachtige B&B Gaussignac in St. Hubert. De kamers zijn heerlijk, het uitzicht super, de gastheer en gastvrouw gezellig en het diner smaakt alsof we in een vijf-sterrenrestaurant zitten.

(Dit hotel bestaat helaas niet meer. Je kunt verblijven in Landal Natuurpark Saint-Hubert of zoek een ander hotel in St.Hubert)

Terwijl we uitkijken over de glooiende heuvels genieten we na van ons avontuur en sluiten we ons actieve weekend af met een diner en een flink glas wijn. Proost!

Praktische tips

Bekijk ook andere actieve vakanties op deze website.

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

  1. Ik ging vorige maand voor het eerst sinds jaren weer eens paardrijden. Het is eigenlijk best een goed idee voor een ontspannen vakantie.

    • Ja, het is een fijne manier om in de natuur te zijn. Let er wel op, als je een paard huurt, dat ze goed met de dieren omgaan. Op de meeste paarden mag je niet langer dan een halve dag rijden, want zo’n tocht is voor hen best wel zwaar.

Write A Comment