De Pantanal is een groot moerasgebied in het westen van Brazilië. Er leven ontzettend veel dieren, waaronder jaguars en kaaimannen. Hier kun je op avontuur per boot of per truck.

Varen op de Pantanal is rustgevend en spannend tegelijk. Er leven talloze diersoorten, dus je moet altijd je ogen open houden voor kaaimannen, herten ijsvogels en jawel… jaguars!

Piranha’s

“Spring er maar in!” roept de gids vrolijk naar ons. Nu zitten we nog veilig in onze kano. We weten dat hier piranha’s en kaaimannen zitten “maar die doen niks.” verzekert de gids ons. Nummer één springt over boord. Nummer twee ook. Ik hoor ze nog niet gillen omdat er een piranha aan hun teen hangt, dus nu durf ik het ook.
-Plons!- en ik lig erin. We krijgen drijfdingen mee en dobberen super-chill met de stroom mee. In een uurtje tijd glijdt de hele Pantanal als een soort meditatie-oefening aan ons voorbij. Toekans krijsen luid in de bomen terwijl de ijsvogel een vis vangt en otters vanaf de kant toekijken. Hier kan ik wel aan wennen.

’s Avonds nemen we een douche en nemen we plaats aan de waterkant. De gids geeft ons een hengel, want het is nu tijd om ons avondeten op te vissen. Wat we gaan eten? Piranha. Henk gooit zijn aas in het water en heeft binnen een seconde beet. De ene na de andere piranha wordt opgevist. Als we hadden geweten dat het er zo veel waren, dan waren we er waarschijnlijk nooit in gesprongen!

Op jaguar-safari

Op dag 1 had onze leuke gids-die-alle-dieren-kan-spotten ons een jaguar beloofd. Het is zelfs een soort obsessie geworden, maar onze geweldige al-ziende gids heeft ons vandaag verschrikkelijk in de steek gelaten. Op onze laatste dag in de Pantanal heeft hij vrij en laat hij ons over aan de ‘expertise’ van een andere gids. Deze man heeft echter alleen maar oog voor één dier en legt dan ook iedere keer de boot stil wanneer hij een reiger ziet. Wij worden er doodmoe van, want wij hebben maar één doel: Jaguars zien! Zodra de gids in de verte een donker wolkje ziet, keert hij vanwege veiligheidsredenen de boot weer om. Zucht, daar gaat onze laatste kans op een jaguar…

Eénmaal terug in ons hotel lopen we onze eigen gids tegen het lijf. Hij vindt het zielig voor ons en bovendien was hij niet vergeten dat hij ons een jaguar had beloofd! We stappen met hem in de boot en dan zitten er nog twee dingen mee: In plaats van ná het eten, gaan we vóór het eten en in plaats van linksaf te gaan gaat hij deze keer rechtsaf. Dit is ons lot. Het kan geen toeval meer zijn: Na twee minuten sist hij: “JAGUAR!!” We richten onze lampen op de jungle links van ons. Ja! Daar – tussen de bomen. Niet één, maar twéé jaguars!! Ze zijn bezig met de jacht en lijken ons niet eens op te merken. Daardoor kunnen we ongezien lekker dichtbij komen. Mijn adem stokt. Drie meter bij mij vandaan loopt hij. Met grote ogen staren we naar het machtige dier dat zich soepel als een slang door de bossen beweegt.

Het is me weer eens overkomen – ik was zo onder de indruk dat ik geen foto heb kunnen maken. Daarom moeten jullie het doen met dit plaatje van het internet:

Ons hotel

We sliepen in het Lontra Pantanal hotel:

lontra-pantanal-brazilie-054
lontra-pantanal-brazilie-059
lontra-pantanal-brazilie-055
lontra-pantanal-brazilie-056

Meer informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur in Brazilië vind je hier.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment