Onder het groene bladerdak van Borneo verschuilen zich de verschillende tinten bruin van de wirwar aan takken en lianen. De dieren die daartussen leven hebben zich bijzonder goed aangepast aan hun omgeving, zoals een mottensoort die oren heeft zodat hij een vleermuis al van verre kan horen aankomen. Op paradijselijk Borneo kom je altijd wel bijzondere dieren tegen.
De groep vogelaars was blij met onze komst in het onderzoekscentrum. Hier, middenin het oeroude regenwoud met eigenaardige bewoners, hadden we ons eigen wereldje. De vogelaars hadden de beste kijkers en fototoestellen bij zich en vertelden honderduit over wat ze allemaal hadden gezien, zoals de Mutslangoer (greyleaf-monkey). Terwijl hij zijn beschrijving deed wees ik naar een boom achter hem en zei: “Zoals die daar?”, niet wetende dat het heel bijzonder was dat de dieren zo dichtbij kwamen. De Australiër draaide zich om en rende naar zijn tas om zijn verrekijker te pakken. Zo makkelijk is dat ‘spotten’ dus, dat kan ik ook! 😉
Beestjes
Die avond gingen we slapen in de twee lange blokhutten met ruimte voor honderd mannen en honderd vrouwen. Vanwege de vakantieperiode voor onderzoekers was ik de enige die in het vrouwen-gebouw sliep. Ik deed de deur open en stond plotseling stil; voor mij op de grond lagen twee gigantische zwarte neushoornkevers. “Hey guys!” riep ik, en binnen no-time stond iedereen er – in hun pyjama en met hun fototoestel in de aanslag – in een kringetje omheen. “Woooh, nog nooit zoiets moois gezien!” prevelde één van hen. Niet wetende dat dit nog maar het begin was…
Het was onze derde dag in de jungle en we zaten op de veranda aan het ontbijt. De kok kwam naar ons toe om koffie te brengen, stond stil en zei: “Guys, I think you should turn around now.” We draaiden ons om en nog geen drie meter bij ons vandaan hing een Orang Oetan in de boom (!!!) te smullen van de heerlijke lychees die daar hingen.
Je moet überhaupt veel geluk hebben om een orang oetan te zien en bij ons hing hij gewoon naast de ontbijttafel!
3 Miljoen vleermuizen
Mulu national park ligt ook echt in het midden van de jungle. Er loopt niet eens een weg naartoe. Je zou er met de boot heen kunnen, maar dat duurt een paar dagen. Of je kunt vliegen en wij kozen voor deze optie. De vlucht zou ongeveer drie kwartier duren en al na een half uur cirkelden we boven het landingsterrein dat midden in de jungle lag. Dikke wolken hingen boven de jungle. De piloot riep om: “Dames en heren, het regent te hard om veilig te kunnen landen. We blijven hier nog even rondcirkelen en dan gaan we nogmaals proberen om te landen.” Een half uur later riep hij om dat het niet meer ging lukken en dat we terug moesten keren naar de plek waar we vandaan kwamen. Het was namelijk vier uur ’s middags en ze wilden de vleermuizen, die op dat moment uit hun grot kwamen, niet storen door alsnog de landing te maken. Fantastisch om te zien hoe ze hier ruimte geven aan de natuur.
De volgende dag vlogen we alsnog naar Mulu.
Deer Cave
Deer Cave is immense grot van 175 meter hoog en 2 kilometer diep en is tot de nok toe gevuld met… 3 miljoen vleermuizen! Je ziet ze eigenlijk niet, want ze hangen heel hoog, maar je hoort en ruikt ze wel. Het stinkt er verschrikkelijk en als je niet oppast, dan krijg je poep op je hoofd.
Elke avond vliegen de vleermuizen massaal uit om fruit en insecten te vangen. Maar vóórdat ze uitvliegen gaan een paar vleermuizen alvast de grot uit om zich op te offeren aan de haviken. (welke vleermuizen zouden dat zijn?) Zo kan de rest van de groep ongestoord uitvliegen, zonder bang te zijn om opgegeten te worden. Enkele momenten later zag de hele lucht zwart van de vleermuizen.
Wie het kleine niet eert…
In Mulu zagen we eerst niet zoveel dieren. Er was een houten steiger door het park aangelegd en als toerist mocht je alleen maar daarop lopen. Het lopen op het hout maakte veel lawaai en de dieren keken wel uit: Die bleven er liever uit de buurt.
We waren een beetje verwend geraakt in het onderzoekscentrum, waar we elke vijf meter een ander dier zagen. Totdat we ontdekten dat op de leuning van de houten steiger héél veel kleine beestjes rondliepen. We waren eigenlijk op weg naar een waterval, maar die hebben we nooit bereikt omdat we alleen nog maar oog hadden voor de insecten. Neushoornkevers, lantaarnvliegen, er was een insect die kleine takjes op zijn rug leek te hebben, we vonden zelfs een wandelende kerstboom (rups) en ook een wandelende sneeuwvlok! We lagen echt krom van het lachen: Wie heeft DIT nou weer bedacht?! De natuur is echt wonderbaarlijk!
Uiteindelijk was Mulu onze favoriete plek op Borneo.
Boskap
Na wekenlang in de jungle vertoefd te hebben, maakten we een lange busreis terug naar de hoofdstad Kota Kinabalu. Langs de weg zagen we urenlang niets anders dan palmolie-plantages. De tranen stonden in mijn ogen. Met al het bos dat er verloren is gegaan, zijn ook de vele diersoorten verdwenen.
Het woud is miljoenen jaren oud en Borneo is samen met Sumatra het enige thuisland van de Orang Oetan en de Sumatraanse (mini-)neushoorn. Ook zijn hier pygmee-olifanten. Die trekken heel Borneo rond, maar krijgen het steeds moeilijker met al die gekapte gebieden.
Het oerwoud dat oorspronkelijk het hele eiland bedekte, wordt in razend tempo gekapt voor hout en de aanplant van de olie-palm. Hieruit worden de plantaardige oliën gewonnen die verwerkt worden in producten die wij in het westen consumeren, zoals koekjes, zeep, cosmetica en biodiesel.
Snorkelen op Sipadan
Aan de oostkust van Sabah, het bovenste gedeelte van Borneo, bevindt zich één van de allermooiste koraalriffen ter wereld, dat onderdeel is van de koraaldriehoek. Hierin zit éénderde van het aantal riffen in de wereld. Er leven 100% van alle bekende koraalsoorten, bijna 3000 soorten vis, zes van de zeven soorten zeeschildpadden en meer dan 22 soorten zeezoogdieren.
Wij hadden het privilege om hier te mogen snorkelen (slechts 120 mensen mogen hier per dag komen). En het was wonderbaarlijk, net alsof je in een aquarium zwemt. We zagen heel veel groene schildpadden, rifhaaien, vissen in alle kleuren van de regenboog, een murene, een knalrode kreeft en een gele platvis met blauwe stippen. En toen een school 80 cm lange vissen op mij af zwom.. Je kan je vast wel voorstellen dat ik toen liever even aan de kant ging!

Naar huis? Of toch niet?
We hadden drie weken de tijd, voordat een vliegtuig ons terug zou brengen naar het vaste land. De avond voordat onze vlucht vertrok keken we elkaar aan: “Zullen we blijven?” We waren het unaniem eens, skipten de vlucht en genoten nog twee heerlijke weken van dit prachtige eiland.
Borneo is een fantastisch eiland en voor mensen met een avontuurlijke instelling is er ontzettend veel te zien en te doen. Het is ook nog eens redelijk makkelijk te bereizen per bus, boot of vliegtuig.
Meer informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur op Borneo vind je hier.
Laat het avontuur beginnen!
Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- 11x Watersport in Waterland van Friesland - 4 juli 2023
- De leukste plekken van Turkije ontdekken - 8 februari 2023
- De Vlaanderenroute (LF5) - 16 januari 2023
8 Comments
Hé Mirre, jeetje jullie zien wel erg veel hé, geniet ervan! In Groningen is het weer erg slecht, net getennist met Victor. Veel plezier nog en kom gezond terug!
He mirre, wat een avontuur! ik heb net steven aan de lijn gehad en die stroomde letterlijk over van enthousiasme whaha. Wat een briljant pak heeft hij ook gekocht.
Nog veel plezier!
Ik wil daar ook wel snorkelen, lijkt me geweldig 🙂 Ik kan de foto’s helaas niet zien, maar hopelijk lukt me dat thuis wel. Veel plezier nog verder!
Die foto’s! Echt prachtig, wel allemaal rare beesten hoor, ik weet niet of ik dat zou overleven. 😛
Veel plezier nog!
Hoi Mirre, wat een prachtige foto’s! Heel erg bedankt voor de kaart, wat een geweldige verrassing, post van zo ver!
Wow, wat een verhalen zeg! Super om zo’n reis te maken.
Jammergenoeg kan ik de foto’s hier niet zien, misschien maar eens een poging op soos wagen.
Heel veel plezier nog, en geniet ervan!
Hee meis, met het oog op dat geen bericht goed bericht is, hoop ik dat het ook echt goed met je gaat! Je zit vast verwikkeld in allemaal mooie avonturen 🙂
Take care, dikke knuffel
Hey Mirre, wat zijn daar ongelofelijk veel planten! Het ziet er trouwens wel mooi groen uit.
Collegas van mij waren daar in de buurt (Bali), waar heel veel stelende apen waren. Ik weet niet zeker of dat Makaken waren. Maar ik houd je op de hoogte zodra ik meer weet.
Tot dan,
Petran.