30
jan-2013

Per sneeuwscooter naar het Noorderlicht

Noorderlicht2
De wegen in Fins Lapland zijn bedekt met een dikke laag ijzel, maar dat weerhoudt de chauffeur er niet van om op volle vaart slippend door de bochten te gaan. Onderweg kijken we driftig uit het raam om te zien of we een glimp van het Noorderlicht kunnen opvangen.

Per sneeuwscooter naar het Noorderlicht

Als je in het koudste seizoen naar Ivalo vliegt, dan kan dat maar één ding betekenen: We willen het Noorderlicht zien! In maart is de zonnekracht het hevigst en daarnaast worden de dagen steeds langer, waardoor je niet de hele dag in het donker zit. Het is dus de perfecte tijd voor een Noorderlicht-reis.

Finland1 Finland8 Finland2 Finland3 Finland4

De chauffeur lijkt wat nerveus. Hij houdt regelmatig zijn mobiel in de gaten en doet af en toe het licht in de bus uit om naar buiten te kunnen gluren. Na een tijdje krijgen we door waarom hij dat doet: Er komt een hevige zonne-storm aan, wat betekent dat het Noorderlicht vanavond een piek zal bereiken!
Uitgelaten kijken we met de chauffeur mee naar de donkere avondlucht boven ons. Na een krappe drie kwartier parkeert hij de bus langs de kant van de weg. Wij zien niets, dus we vragen ons af waarom hij ons hier zo in de kou zet. Maar na enkele minuten begint het: Eerst zwak, groen licht aan de horizon en daarna wordt het licht alleen maar feller. Het begint te dansen boven de horizon en kleurt na een tijdje zelfs paars. Dit is heel bijzonder. We springen op en neer van de kou en het enthousiasme. Wat mooi!!

Noorderlicht3 Noorderlicht2

Hier hebben we nog heel lang over nagepraat. Een Finse vertelde dat zij slechts één keer in haar leven paars noorderlicht had gezien. Iedereen in het hotel was jaloers. Wat een mazzel hebben we weer gehad…

Vanaf de dag van aankomst hebben we het licht iedere avond gezien, alhoewel het steeds spannend blijft wannéér het precies zal komen. We houden steeds onze radar-app in de gaten om te weten wanneer het licht heviger wordt en we maken lange maar ijskoude wandelingen door de winternacht.
Het kleine dorpje Inari grenst aan een groot (in de winter bevroren) meer, waar nauwelijks lichtvervuiling is en je de hemel boven je -bezaaid met sterren- goed kunt zien. De ene avond zien we het licht dansen; de volgende avond is er een grote brede streep en weer een andere avond hangt het als sluiers boven ons. ‘Het licht’ verveelt nooit.

Deze Finse mannen maakten een schitterende film over hun zoektocht naar het Noorderlicht:

Koud hè?

Wij hadden ons goed voorbereid op de kou. Tenminste, dat dachten we. We hebben schoenen mee die onze voeten warm houden tot -25 graden. Maar helaas, het is hier -27 graden en als we niet blijven lopen, dan voelen we na een tijdje onze tenen niet meer.

Tijdens de wandeltocht vandaag kwamen we een Fin tegen. We zagen dat zijn wimpers óók bevroren waren. “Koud hè?” zeiden we samenzwerend tegen hem, maar tot onze verbazing antwoordde hij: “Nee joh, het is net lente!”.
Een andere Fin vertelde ons nog een verhaal waar wij het onmiddellijk koud van kregen: “Ik kom uit het zuiden van Finland. Twintig jaar geleden vertrok ik naar Noord Finland om te jagen en ik vond mijn vrouw. Toen ben ik maar gebleven. Ik heb naast ons huis een sauna gebouwd en heb nu een bedrijf om sledehondentochten te organiseren voor toeristen. Op een dag liep ik naar buiten en ik dacht ‘Hmm, best fris vandaag.’ Ik pakte mijn sneeuwscooter om naar mijn vriend te gaan, want ik zou hem helpen klussen. De sneeuwscooter wilde echter niet starten. Ik belde mijn vriend op om te zeggen dat ik helaas niet kon komen en mijn vriend antwoordde ‘Ik had je al niet meer verwacht, want kijk eens op de thermometer?’. Ik liep naar de thermometer en zag dat het buiten inderdaad fris was: -57 graden. Geen wonder dat die sneeuwscooter het niet meer deed!”

Finland5 Finland6 Finland9 Finland7 Finland10

Husky-sleeën

Toen er nog geen sneeuwscooters waren, werd door de Sami (de oorspronkelijke bewoners van Lapland) vooral sledehonden gebruikt om van de ene plek naar de andere te komen. Nu worden sledehonden vooral gebruikt voor toeristen en om races te houden.
Sledehonden zijn hele slimme dieren. Het ras is een kruising tussen de wolf en de hond. Het beste van twee werelden, want de sledehond is zo loyaal als een hond en zo slim als een wolf. Dat is wel nodig, want als je een groep honden voor je slede zet en ze komen een wak tegen, dan is de kans groot dat ze erin lopen. Met die snelheid heb je dan nauwelijks meer de kans om uit te wijken. Een wolf alleen zou te eigenwijs zijn om voor een slee te zetten.

Het Sami-museum

Er is niet zo heel veel te doen in Inari, maar toch genoeg om je er vijf dagen te vermaken. In het Sami-museum kun je meer te weten komen over de lokale cultuur, zoals die vroeger was. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat de Sami vroeger bang waren voor het noorderlicht, omdat ze dachten dat het geesten van de overledenen waren.
Je kunt er sneeuwscootertochten maken, naar een nabij gelegen kerkje wandelen (wij zijn halverwege omgekeerd vanwege bevroren tenen) en natuurlijk elke avond op jacht naar het noorderlicht.

We gingen met een hoofd vol verhalen en ervaringen weer naar huis. Wat is reizen toch mooi…

Heb jij het Noorderlicht al eens gezien?
Bekijk hier ons filmpje van heet water dat in ijs verandert.
Lees verder over: Wintersport.

0

 likes / 3 Comments
Share this post:
 1. Jenni /

  How lovely to see pictures of my home country! Lapland is truly magical. the northern Lights are something one needs to experience, they’re so spectacular!
  Thanks for the lovely blogpost 🙂

  • Mirre /

   Thanks, and you’re welcome 🙂 It was lovely meeting you last weekend. See you again soon!

 2. Jerom Bogers /

  Hier in Breda keihard zon en geen volkje sneeuw te zien 🙁

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec