Het kasteel Predjama is de grootste grotburcht ter wereld en was jarenlang de schuilplaats van de voortvluchtige roofridder Erasmus van Lueger. Dit is zijn spannende levensverhaal.

Predjama kasteel Slovenie 007

Roofridder Erasmus had het goed voor elkaar. Hij werkte samen met de Hongaarse koning en verwierf daardoor een aantal privileges, waaronder het kasteel Predjama dat daardoor in zijn bezit kwam.
Erasmus maakte echter een grove fout. In een opstanding doodde hij de bloedverwant van de Oostenrijkse keizer en joeg daarmee iedereen tegen zich in het harnas.

Bel in Predjama kasteel Slovenie

Hij trok zich terug in zijn kasteel Predjama en begon allerlei streken uit te halen om het leven van de keizer zuur te maken. De keizer vond hem na lang zoeken in de burcht Predjama en stuurde al zijn legers eropaf. Het kasteel, ‘de onneembare burcht’, bleek echter niet zo makkelijk te veroveren te zijn…

Roofridder Erasmus in Bel in Predjama kasteel Slovenie

Het Predjama kasteel is tegen een rotswand geplakt. In deze burcht was het koud en vochtig en het was er dus zeker niet aangenaam, maar het was wel van zoveel mogelijk gemakken voorzien. Er is een ruime slaapkamer, een kapelletje, een keuken met natuurlijke afzuiging en er zijn dubbele muren tegen het vocht. Achterin kasteel Predjama bevindt zich een enorme grot en een doorgang naar de buitenwereld. Het was maar goed dat de vijand (in dit geval: De keizer) dit niet wist!

Tunnel in Predjama kasteel Slovenie

Een jaar en een dag lang werd de Predjama burcht belegerd. Op den duur zou de voedselvoorraad wel op zijn, dachten ze, en zou iedereen in het kasteel verhongeren. Toen dat plannetje na een jaar nog steeds niet gelukt was, dachten ze dat er demonen aan het werk waren. Het kon toch niet zo zijn dat de voedselvoorraad oneindig was?! Maar Erasmus haalde zijn voedsel uit de tunnel achterin de grot. Daardoor werden ze van heerlijk eten, drank en zelfs van kersen voorzien.

Uitzicht vanuit Predjama kasteel Slovenie

Het verhaal loopt tragisch af voor de roofridder Erasmus. Hij werd verraden door een dienaar die ’s nachts met een fakkel zwaaide zodra Erasmus op de wc zat, het enige zwakke muurtje van de hele Predjama burcht. Een hele stapel kogels die richting het kasteel werd geslingerd, maakte een einde aan zijn roerige leven.

Berg stenen kogels in Predjama kasteel Slovenie

Wandel door het grootste grottenkasteel ter wereld, zwem in het meer van Bled en ga SUPpen in Ljubljana. Kortom: Lees verder over Slovenië.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

3 Comments

  1. Zo te zien is Slovenië niet alleen een prachtig land, maar is er ook van alles te doen en te zien. Fijn! Extra redenen om dit land eens te bezoeken – ik zet het nu écht op mijn veel te lange wishlist!

  2. Dit is echt een bijzondere plek. Die zou ik ook zeker bezoeken als ik in Slovenië ben.

Write A Comment