Sjoa, de zelfbenoemde raft-hoofdstad van Noorwegen, wordt doorkruist door de gelijknamige rivier. Wij gingen raften op de Sjoa met Heidal Rafting en het werd een tour om nooit weer te vergeten.

Het begint al goed…

“Forward!” Roept gids Norman en we peddelen als een gek richting de stroomversnelling. “Sit down!” We springen in de boot en het koude water gutst over ons heen. Ik hoor gelach en gegil en ik zie alleen nog maar blije gezichten.

We raften op de Sjoa rivier, een rivier waarin je alle vijf de raft-categorieën kunt vinden. Wij doen de ‘classic tour’ met vooral watervallen uit categorie 3. We zijn zojuist heelhuids en rechtop uit de ‘Devil’s arm’ gekomen, dus nu kunnen we alles aan (denken we).

De kraakheldere Sjoa rivier stroomt door een schitterend landschap van hoge bergen met platte toppen en door smalle kloven met de naaldbomen erop.

noorwegen-518

Flink peddelen

“Backwards!” roept Norman en we moeten weer aan de slag. Allemaal tegelijk: 1, 2. 1, 2. We glijden van een kleine waterval af en blijven onderin de stroom hangen doordat Norman ons steeds rondjes stuurt. Water komt van links over de rand heen en we moeten in de boot gaan zitten om te voorkomen dat deze omslaat. We draaien om en dan wordt ook de rechter bemanning van onze boot drijfnat. Het is net een bubbelbad!
Dan peddelen we recht tegen de stroom van de Sjoa in waardoor de boot vrijwel stil komt te liggen. We mogen opstaan in de boot waardoor we op de raft over de golven surfen.

“Heb ik jullie al verteld dat ik soms gekke dingen doe?” vraagt Norman. Nog voordat we antwoord kunnen geven roept hij “Backwards!”. We peddelen hard achteruit en ineens springt hij op een rots en zit hij twee tellen later alweer in de boot. “Ik moet het voor mezelf ook leuk houden” grijnst Norman. Hij doet dit werk al vier jaar, maar hij behandelt ons alsof we zijn meest favoriete groep óóit zijn.

Reddingsactie

Aangezien wij zulke goede peddelaars zijn dat we niet omslaan, mogen we even voelen wat het is om om te slaan. “Everybody to the left!” En ja hoor, daar gaan we. Vijf van de zes peddelaars slaan overboord en moeten gered worden door de mensen uit de andere raft.

Als afsluiter gaan we in de wasmachine: Een serie golven die over onze boot slaan maar ach, we waren toch al nat ?

We tillen de boten op de kant en we laten het water uit onze schoenen lopen. Iedereen stapt glunderend de bus naar Heidal in. Dit was absoluut het hoogtepunt van onze vakantie in Noorwegen!

Heidal Rafting

Sjoa is de zelfbenoemde raft-hoofdstad van Noorwegen. Wil je ook raften op de Sjoa? Boek een tour bij Heidal Rafting en zorg ervoor dat je bij Norman in de boot komt. Gegarandeerd plezier!
Lees verder over onze reis naar Noorwegen of over watersport.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren