In de aanloop naar de Giro d’Italia doe ik verslag van de side-events in Gelderland. Vandaag: De gemeente Rheden, aan de voet van de Veluwezoom. De Giro raast hier op zondag 8 mei doorheen.

De Luchte

Edwin van Herberg de Luchte is er helemaal klaar voor. “Dit wordt een Piazza, een GiroPlein. Dáár komt een podium, een DJ op het dakterras, spelletjes voor de kinderen en een groot scherm. Het moet een ontspannen middag worden met hapjes, drankjes en cocktails (voor Moederdag). Net als in Italië.”

Er komt bovendien een karikatuurtekenaar, een reuzetrampoline en een Over-de-kopfiets. In het weiland tegenover het café maakt Edwin van strobalen een enorme roze fiets van wel 12 bij 18 meter “zodat ze die kunnen zien vanuit de helikopter.” Hij hoopt de gemeente Rheden op die manier op TV te krijgen. Let dus goed op als je op TV de tour zit te kijken, of je een enorme roze fiets in beeld ziet komen!

Roze fiets

Ik ben vandaag op pad met Peter Oversteegen, van de sportieve evenementen op de Veluwezoom. Nou, hij heeft iets sportiefs voor mij bedacht! We gaan fietsen… Open een ROZE tandem. En we gaan natuurlijk ook even de Posbank op…

Fietsen posbank

Wielrenner Erik

Onze eerste stop is het ouderlijk huis van wielrenner Erik Breukink. “Vroeger spraken we hier af,” vertelt Peter “met z’n achten fietsten we iedere ochtend naar school. Allemaal op een racefiets.” Destijds won Erik de race nooit, maar later werd hij een professional en ging hij meedoen aan allerlei toertochten waaronder de Giro d’Italia. “Dat heeft hij van zijn vader. Die was namelijk professioneel tennisser en werd later directeur bij de Gazelle fietsenfabriek.”

Gedenksteen Rheden 001

Vlakbij het huis is een brug met een gedenksteen van de Liberation Route. De brug is herbouwd voor de Canadezen, zodat ze Nederland konden bevrijden. Over diezelfde brug rijden straks ‘onze’ wielrenners.

“Erik had de eerste Nederlandse winnaar van de Giro d’Italia kunnen zijn. Hij was de drager van de roze trui, maar hij kreeg onderweg een hongerklop en kon de race die dag niet afmaken.” Dit jaar vestigen we alle hoop op Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Maarten Tjallingii voor het binnenhalen van die befaamde roze trui.

Italiaanse pannenkoeken

Pannenkoeken Rheden Roze schaap Pannenkoeken 003

In Rheden was Hans Westijk één van de eersten die de gemeente roze begon te kleuren. Naast zijn pannenkoekenrestaurant Strijland versierde hij de rotonde met roze schapen en op het dak van zijn restaurant liet hij roze fietsen plaatsen. Op het grasveldje ertegenover zet hij op 8 mei een feesttent neer. Er kan worden gegeten, gedronken en er worden fietswedstrijdjes gehouden. Ik kreeg alvast Hans’ Italiaanse pannenkoek voorgeschoteld: Tricolore!

Rheden kleurt roze

Gemeente Rheden Postkaart Rheden

De Gemeente Rheden organiseert meer dan 30 side-events, zoals Mercato’s (Italiaanse markten), feesten en kinderactiviteiten. Overal hangen roze fietsen in lantaarnpalen en bij de Houtplaats, aan de voet van de Posbank, worden de bomen versierd met roze doeken.

Giro in de wijngaard

Collage Domein hof te Dieren 001

Bij Domein Hof te Dieren haalt Youp de pizza uit de oven. “Op 8 mei zijn we hier om 12 uur open” zegt hij. Er is live tv en er zijn hapjes en drankjes, waaronder wijn uit de eigen wijngaard. De Giro zoeft hier vlak langs “maar daar gaat het eigenlijk niet om, want dat duurt maar even” zegt Youp. De mensen komen hier vooral voor de gezelligheid.

De beklimming van de Posbank

We stappen weer op de fiets voor onze finale etappe. Het laatste stuk van de Posbank is steil, maar met z’n tweeën is de klim een stuk lichter. Bijna met gemak fietsen we over de weg waar binnenkort wielren-helden zoals Tom Dumoulin straks overheen zullen fietsen.

Zie je ons aankomen? Met de muis kun je het beeld slepen en 360 graden rondkijken. Zet de video op de hoogste kwaliteit voor het mooiste beeld.

We klimmen op het dak van paviljoen de Posbank, waar in grote letters ‘Veluwezoom’ of ‘Posbank’ op geschreven zal worden. Ik kijk uit over de prachtige heidevelden op steenworp afstand van Rheden. Wat is het hier mooi…

Rheden Mirre op de posbank

Alle blogs over de Giro d’Italia in Gelderland vind je hier.

Deze bestemming boeken?

Zoek goedkope vluchten
Hotels en Hostels
Auto huren
Leuke activiteiten
Handige reisgidsen
Author

Reisblogger | Avontuurlijke reizen en tropische bestemmingen | Blogger, vlogger, drone piloot | Reist met laptop, foto- en videocamera de hele wereld over

Write A Comment