Tijdens onze roadtrip door Duitsland en Oostenrijk zien we veel dingen die op ons wensenlijstje staan, zoals Slot Neuschwanstein en de Großglockner Hochalpenstraße. Ook zijn er prachtige vakwerkstadjes, helderblauwe bergmeren en véél watervallen en kloven waar je mooie wandelingen kunt maken. Onze rondreis duurt in totaal twee weken.

Dag 1: Op weg naar Bacharach

Onze roadtrip door Duitsland en Oostenrijk begint in Bacharach, op 4,5 uur rijden vanuit Utrecht. In werkelijkheid duurt de reis iets langer vanwege files, hiervoor tellen we elke dag zo’n 1,5 uur bij de reis op zodat we niet voor verrassingen komen te staan.

Bacharach is een prachtig Duits vakwerkstadje aan de rivier de Rijn. Het ligt op een helling en is omgeven door wijnvelden. Een idyllisch stadje dat omringd is door torens en een kasteel hoog op de berg. Dit stadje is echt de tussenstop waard.

Bacharach Duitsland

Hoteltip: Hotelzimmer auf der Stadtmauer
Dinertip: Op de stadsmuur kun je eten bij Luz de Mar am Rhein

’s Avonds klimmen we naar de uitkijktoren en kijken we uit over de rivier, het stadje vol met vakwerkhuizen en de wijnranken. Op een andere heuvel ligt een kasteel. De zon hangt al laag, maar we wagen het erop en zetten de klim in naar het kasteel. Dat was geen verspilde moeite! Van boven hebben we nóg mooier uitzicht en genieten we van een drankje op het terras.

Dag 2: Rijden naar Füssen[Dld]

De rit naar Füssen duurt 5 uur, inclusief pauze in Blaubeuren, nog een schitterend stadje met vakwerkhuizen en oogverblindend blauw water. Je kunt hier aan de rand van de stad parkeren en vervolgens de bordjes volgen naar de watermolen, of de wandelroute-paaltjes voor een rondwandeling door het stadje.

Blaubeuren Duitsland

Hoteltip: Hotel Ochsen in Blaubeuren
IJstip:
In het centrum (de winkelstraat) kun je heerlijk huisgemaakt ijs kopen. Doe dit niet bij de watermolen, want dat ijs smaakt niet half zo lekker als bij de ijszaak in het centrum!

In de middag rijden we door naar Füssen, een stad die ook wel ‘koningsstad’ genoemd wordt vanwege de vele kastelen in de buurt. We verblijven hier twee dagen en zien al snel een mooie wandeling langs helderblauw water, die begint bij de Lechfall.

Waterval Füssen

We eten de eerste dag bij het Schnitzelhaus Füssen en de tweede dag bij het op TripAdvisor hoog aangeschreven restaurant Pizza da Peppe in Füssen. Zodra we gaan zitten, verontschuldigt de Italiaanse eigenaar zich voor het feit dat de oven stuk is, en dat hij alleen pasta kan serveren. Daar hebben wij geen problemen mee! Omdat ik vegetariër ben, bestel ik een pasta met de ingrediënten van een vegetarische pizza, en het is de lekkerste pasta die ik in heel mijn leven gegeten heb.

Hoteltip: Wij verbleven in Haus Elisabeth, in het centrum van Füssen. Het is niet heel bijzonder (een kamer met 2-persoons bed, badkamer en tv), maar wel lekker centraal.

Dag 3: Slot Neuschwanstein [Dld]

De volgende dag brengen we een bezoek aan Slot Neuschwanstein, één van de mooiste kastelen van Europa. Het kasteel is gebouwd door Lodewijk II van Beieren, die ook wel de ‘Sprookjeskoning’ genoemd werd. Alhoewel hij ‘pas’ 150 jaar geleden koning was, hield hij zoveel van de riddertijd, dat hij een kasteel liet bouwen die daar volledig op gebaseerd was. Een oud kasteel in een nieuw jasje dus! Er zijn bijvoorbeeld schilderijen van ridder Parcival.

Je kunt er een rondleiding volgen en dat is ontzettend de moeite waard. Helaas mochten we er geen foto’s maken, dus ga het vooral zelf bekijken!

Tip: Laat je niet afleiden door commerciële websites! Tickets voor Neuschwanstein kosten €17,50 per persoon en tickets voor Hohenschwangau €23,50 per persoon, als je ze koopt via de officiële website. Voor €48,50 mag je beide kastelen in en kun je ook een bezoek brengen aan het Museum van de Beierse Koningen.

Slot Neuschwanstein

In de middag rijden we naar de Tegelbergbahn, even verderop. Het is prijzig om de kabelbaan naar boven te nemen, maar je hebt er geweldig uitzicht over beide kastelen en over de omgeving. Bovendien kun je een spannende klettersteig (klimpad) volgen naar de top van de Tegelberg. We hebben geen berschoenen aan, maar het eerste deel van het pad is nog goed te doen op gewone schoenen. Zolang het maar niet gaat regenen! Aan beide kanten van de bergkam kijken we een ravijn in. Aan de ene kant is het bergachtig, en aan de andere kant strekken de vlaktes onder ons zich uit. Op een gegeven moment moeten we ons aan de kabels van de klettersteig vasthouden om veilig over de bergrug te kunnen klimmen. Het pad loopt steil omhoog en aangezien we geen goede schoenen dragen, vinden we dit wel ver genoeg. We strijken neer om van het uitzicht te genieten, maar wel met kriebels in de buik van de duizelingwekkende hoogte!

Zodra we weer met beide benen aan de voet van de kabelbaan staan, hebben we nog tijd over voor een mooie wandeling rondom de Schwansee en de Alpsee. Hiervoor kun je parkeren op deze parkeerplaats (gratis) of aan de voet van kasteel Hohenschwangau (betaald).

Tip: Heb je geen eigen auto en/of wil je met een camper op vakantie? Boek dan een camper bij PaulCamper.

Dag 4: Kasteel Hohenschwangau [Dld]

De volgende dag bezoeken we het ‘oude’ kasteel in de regio: kasteel Hohenschwangau. Dit kasteel was eigendom van de vader (en voorouders) van Lodewijk II. Zodra je binnen stapt, voel je de eeuwenoude historie van dit kasteel. Het is er geweldig mooi. Rondom het kasteel is een enorme stenen veranda met kasteeltuinen en uitzicht op de blauwgroene Alpsee. Binnenin het kasteel krijgen we alle tijd om rond te kijken. Vanwege corona zijn er weinig bezoekers en de gids zegt alle tijd voor ons te hebben. Wat een contrast met de verhalen die we hebben gehoord over mensen die in colonnes door het kasteel heen gejaagd worden!

In de kamers hangen de mooiste schilderijen van vorsten die hier gewoond hebben. Er zijn vazen, beelden en kasten vol met het duurste servies. In de slaapkamers zijn de muren beschilderd met de mooiste afbeeldingen.

Hohenschwangau slaapkamer koningin
Honenschwangau slaapkamer Ludwig II

Eén van de merkwaardigste objecten in het kasteel is de grote koperen verrekijker met uitzicht op kasteel Neuschwanstein, waarmee Ludwig II de bouw van zijn nieuwe ‘optrekje’ nauwkeurig in de gaten kon houden. Ook is er een verhaal van de beroemde componist Richard Wagner, die hier regelmatig kwam om inspiratie op te doen. Naar verluid was er niet zomaar een vriendschap tussen Ludwig II en Richard Wagner, maar hadden zij een verhouding met elkaar. De logeerkamer met uitzicht op de Alpsee is nog altijd in de oude staat te bewonderen.

SUPpen op de Königsee

In de middag rijden we door naar de Königsee, in het zuidoostelijke puntje van Duitsland. We hadden foto’s gezien van het helderblauwe bergmeer en speciaal hiervoor onze SUPboards achterin de auto gelegd. Na de vele voorbereidingen (auto parkeren, omkleden, SUPs opblazen, naar het water dragen…) leggen we de SUPs op het water en vaar ik trots twee meter bij de kant vandaan. Plotseling komen van drie kanten mensen naar ons toe gerend, die “Nein, nein, nein!!” roepen en dat ik van het meer af moet komen. Je mag hier niet varen met je eigen boot of SUP, alleen huren! Wat flauw!

We besluiten om de SUPs niet mee te tillen naar een rustiger gedeelte, want daarvoor zijn ze te zwaar en het smalle pad loopt ook nog eens omhoog. Met alleen onszelf en de zwemkleding verdwijnen we naar de andere kant van het meer om daar een frisse duik te nemen in het prachtige, koele water.

’s Avonds rijden we naar Berchtesgaden om te eten bij Lederstub’n, waar we ons laven aan wijn, mie met burrata en tiramisú. Zodra we terugrijden ruiken we de plastic geur van de SUPs en het stinkende water en het lijkt ons handig om ze even schoon te maken en op te rollen op een veldje. Ernaast is een parkeerplaats, waar ik de auto stilzet bij een bordje “Nicht Parken!!! Auch nicht 5 Sekunden!!!” Oei, als de eigenaar het maar niet ziet… Gelukkig is er een belangrijke voetbalwedstrijd op tv en zit hij met zijn rug naar ons toe. We rollen zo snel als we kunnen de SUPs op en vertrekken met gierende banden. De rest van de vakantie doen we lachend de boze Duitsers na, zowel van het meer als die van de parkeerplaats “Nein, nein, nein!! Auch nicht 5 Sekunden!!”

Hoteltip: We logeerden in Sporthotel Schönau am Königssee, waar we een mooie houten kamer in typisch Duitse stijl kregen, met uitzicht op het omringende landschap. Wij vonden dit een fijn plekje voor een nacht. Zoek je iets luxers, bekijk dan deze accommodatie in Schönau, of deze luxe topper in Berchtesgaden, waar je overigens ook als niet-hotelgast naartoe kunt voor een drankje op het dakterras.

Dag 5: Van Duitsland naar Oostenrijk

Onderweg naar onze volgende bestemming (in Oostenrijk) deden we verschillende bezienswaardigheden aan. We begonnen met een rondleiding bij het Kehlsteinhaus, dat door een hoge functionaris is gebouwd als cadeau aan Hitler. Onze gedachte achter het bezoek was: Het is gebouwd op een hoge rots. Als je hier indruk mee wilt maken, dan zal het uitzicht wel spectaculair zijn.

Met een bus rijden we via diverse haarspeldbochten de berg op. Op een parkeerplaats worden we afgezet bij een lange tunnel, die breed genoeg is voor een limousine, maar die wij lopend in gaan. Aan het einde daarvan komen we binnen in een grote lift met spiegels en een kroonluchter. Deze exorbitante tentoonstelling van rijkdom zie je nergens anders in het Kehlsteinhaus. Het is verder erg sober ingericht, zoals je uit die tijd kunt verwachten (oké misschien dat het er iets anders uit heeft gezien toen de meubels er nog in stonden). Groot is het wel, en het uitzicht zou spectaculair kunnen zijn, ware het niet dat het gigantisch mistig was en we dus geen hand voor ogen zagen. Wat ons betreft was een bezoekje aan het Kehlsteinhaus dus niet de moeite waard, maar misschien heb jij meer geluk.

Kehlsteinhaus Berchtesgaden
Kehlsteinhaus mist

We rijden door naar – jawel – Oostenrijk! Iets over de grens komen we aan bij de Göllinger Wasserfall, die het goed doet op allerlei Instagram-foto’s. We klimmen naar boven, worden nat van de waterval en drogen op terwijl we weer naar beneden lopen.

Gollinger wasserfall Oostenrijk

Tip: Om Oostenrijk binnen te rijden heb je een vignet nodig. Je kunt online alvast een vignet voor Oostenrijk kopen.

Dan rijden we door naar de Liechtensteinklamm, een kloof waar we ook weer een mooie wandeling in maken en verschillende watervallen zien.

Liechtensteinklamm

We zijn gek op watervallen en dat komt goed uit hier in Oostenrijk! Ook hebben we het gevoel dat we in een miniatuur landschap zijn beland met van die treintjes, omdat deze vaak op Oostenrijk gebaseerd zijn. Het plaatje dat mensen schetsen klopt dus precies.

We komen aan bij ons hotel met natuurlijke zwemvijver en zijn er niet uit te slaan. Het is heerlijk om in het verkoelende water te drijven, terwijl we uitzicht hebben op de omringende bergen. Geweldig. Pas zodra het etenstijd is, komen we eruit en eten we in de tuin in het zonnetje van een uitgebreid buffet.

Landhotel Lerch Plankenau

Hoteltip: We verbleven in Landhotel Lerch Plankenau in St. Johan im Pongau. Het is een familiehotel met in de tuin een natuurzwembad met uitzicht op de bergen, en een enorm dinerbuffet. Een superfijne plek waar ik wel meerdere nachten had willen verblijven!

Tip: Tijdens deze route kom je dwars door de regio Salzburgerland, waar The Sound of Music is opgenomen! Ga naar Anne’s blog voor Salzburgerland tips.

Dag 6: Tauern Spa

Het is niet ver rijden naar Kaprun, waar we voor een paar dagen een luxe hotel met wellness hebben geboekt: Tauern Spa staat middenin de vallei, vlakbij het welbekende Zell am See. We verliezen geen tijd, droppen onze spullen in de kamer en liggen in no-time in een warm bad met uitzicht op de bergen. De infinity pools hebben glazen wanden waardoor het lijkt alsof je zweeft. De bergen om ons heen zien er waanzinnig mooi uit en de gletsjer in de verte lonkt voor een nieuw avontuur.

Tauern Spa Kaprun

’s Avonds eten we 5 heerlijke gangen bij het lopend buffet, totdat we rollend naar de kamer gaan.

Hoteltip: Tauern Spa

Dag 7: MTB Tour Kaprun

We hebben een mountainbike tour geboekt en op het laatste moment komen we erachter dat de directeur met ons mee fietst. Hij maakt elke ochtend een rondje door de bergen om zijn dag op te starten en vandaag zijn wij zijn gelukkige metgezellen. Een hele eer! De financieel directeur rijdt ook mee, hij gaat zonder e-bike om zichzelf extra uit te dagen.

Onderweg is het gezellig. Karl vertelt dat iemand vanochtend om korting had gevraagd omdat er vannacht eventjes geen stroom was door het onweer. Daarna gingen wij voor de grap bij alles om korting vragen: Een steentje op de weg, een regenbui die eraan dreigde te komen, enzovoort. Iedereen moest lachen.

MTB tour Kaprun

Omdat we e-bikes hebben komen we makkelijk omhoog de berg op en daarna is het genieten, als we in volle vaart de berg weer af sjezen.

De rest van de middag is het tijd om in de spa te hangen en te genieten van het uitgebreide buffet. We gaan extra vroeg, zodat we ook nog toe komen aan het toetjesbuffet, want die mag natuurlijk niet overgeslagen worden (misschien begin ik er morgen wel mee!)

Hoteltip: Tauern Spa
Activiteitentip: Iets ten noorden van Kaprun, in de zomer in Ellmau veel buitensportactiviteiten doen zoals canyoning, klimmen en ziplinen.

Dag 8: Kabelbaan Kaprun

Gids Mariëlla staat bij ons te wachten aan de voet van kabelbaan 3K. Door de drie kabelbanen te nemen, kom je bovenaan bij de gletsjer. Tussen de kabelbanen door maken we korte wandelingen en vertelt Mariëlle veel over de flora en fauna in dit gebied. We zien prachtige Alpenweiden, springen over riviertjes heen en bewonderen de bloemetjes en de enorme bergen.

Kaprun Kitzsteinhorn Oostenrijk

Op de Kitzsteinhorn vind je op 3.029 meter het hoogste uitkijkplatform van het land. Er ligt een gletsjer bovenop de berg waarop je het hele jaar door kunt skiën, maar deze smelt in rap tempo. Van hieruit heb je waanzinnig uitzicht over de omliggende bergen en natuurgebieden van Oostenrijk. Er is ook een lange tunnel door de berg, waar meer informatie wordt gegeven over het bergmassief. Aan de andere kant komen we de tunnel weer uit en kijken we uit op de gletsjer. Het is hier zó koud, dat we een dikke jas aantrekken en een muts op zetten! We zien de bergen waar we morgen overheen zullen rijden. Wat is het hier mooi.

Kaprun Kitzsteinhorn Oostenrijk

Terug in het hotel besluiten we de vele baden beneden te gaan ontdekken. We gaan achterstevoren van de glijbaan, worden bedolven onder de waterstraal en in het zwembad waar we bediend worden met bier en cocktails.

’s Avonds bij het eten zijn we lichtelijk aangeschoten. We eten kaassoep met pesto, spaghetti en dan geef ik me over aan het toetjesbuffet. S zegt voor de grap dat hij een brownie gaat halen en die onder een witte chocoladerivier gaat hangen. En toen bleek die er ook nog te zijn! Hilarisch! Hij eet er wel vijf totdat hij misselijk is. Ik ben zelf vooral weg van het tiramisu achtige banaan-chocola-eiwit toetje. Mag ik de kok mee naar huis nemen?

Hoteltip: Tauern Spa

Dag 9: Rijden naar Heiligenblut over de Hochalpenstraße

Over de Großglockner Hochalpenstraße rijden we 48 kilometer lang dwars door Hohe Tauern National Park. De hoogste pieken van de Alpen zijn besneeuwd en ik speur de omgeving af naar een steenbok, gems of beer. Geen succes vandaag, want het is hartstikke mistig…

Grossglockner Hochapstrasse

We zijn op weg naar de Großglockner, met 3.798 meter de hoogste berg in Oostenrijk. In Heiligenblut, aan de voet van de Großglockner, komen we aan bij Villa Brandstätter waar we verwelkomd worden door de super lieve eigenaar Ruppert.

Heiligenblut Oostenrijk

We hebben nog amper een woord gewisseld en dan duwt hij shotglaasjes in onze handen voor een lekkere schnapps. Met ons gebrekkige Duits weten we zowaar nog een leuk gesprek te voeren ook. We krijgen een mooie kamer op de bovenste verdieping en genieten van de geitjes in de wei beneden. Verderop zit een pizzarestaurant met uitzicht over de vallei. De perfecte afsluiting van een mooie dag!

Hoteltip: Villa Brandstätter

Dag 10: Grossglockner

Met de auto rijden we naar het base station van de Großglockner. Vanaf het platform kijken we de diepte in. Vroeger was hier een enorme gletsjer, nu is er nog maar een smal strookje ijs.

Grossglockner base station Oostenrijk

We gaan de grot in om aan de wandeling richting de top te beginnen. In de lange tunnels zijn wat lichtjes en af en toe zijn er informatiepanelen met mooie verhalen. Op sommige plekken is het super donker en ineens springt S uit een nis “Boe!!” Ik schrok niet zo hard, want ik ken hem langer dan vandaag en zag het aankomen, maar een vrouw die dichtbij mij loopt schrikt zich een ongeluk! Ze grijpt haar hart vast en zegt lachend “So groß! Ich brauch ein schnapps!” waarna we allemaal niet meer bijkomen van het lachen.

Aan het einde van de tunnel hangt een lint, maar er zijn veel mensen die het verkeerde voorbeeld geven door er gewoon overheen te stappen. Dat laten we ons niet twee keer voordoen, dus we volgen ze over het iets afgebrokkelde pad verder de berg op.

Grossglockner wandelen Oostenrijk
marmot Grossglockner Oostenrijk

Het is er Wunderschön. We zien de bergen dichterbij en de marmotten érg dichtbij. Het is een pláátje. We lopen over ijsvelden en gaan steentje-springend over smeltriviertjes. Een droomplek.

Grossglockner wandelen Oostenrijk

Dag 11: Watervallen en kloven

Ik heb een heel plan gemaakt voor vandaag en niets tegen S gezegd, die laat zich verrassen. Gelukkig maar, want “Als ik had geweten wat we gingen doen, dan had ik de hele nacht niet geslapen” van enthousiasme. Fijn om iemand mee te hebben die net zo van de natuur geniet als ik!

Onze eerste stop is de Gößnitz-Wasserfall. We parkeren aan de rand van een steile bergketen, op een parkeerplaats middenin het bos. We zien al snel een eekhoorn oversteken en er is een waterplas die helemaal vol zit met dikkopjes en kikkers.

Verderop is de Jungfernsprung, wat letterlijk ‘jonge vrouw die sprong’ betekent. Het verhaal gaat dat een jonge vrouw die in de bergen leefde, achterna werd gezeten door de duivel. Ze kwam aan bij de klif en uit angst sprong ze eraf. Tijdens haar val werd ze opgevangen en gedragen door engelen, waardoor ze de val overleefde. Het is werkelijk een prachtige waterval en het is niet moeilijk om je dit sprookjesachtige verhaal voor te stellen.

We rijden door naar de Gruppensteinschlucht. In deze kloof lopen we langs de ene waterval na de andere. “Vannacht lag ik wakker omdat we naar de Jungfernsprung gingen, en toen was dit er ook nog allemaal!” roept S opgetogen.

We hebben ongelofelijk veel watervallen gezien vandaag. Na al het klimmen en dalen van de afgelopen dagen kan ik van de spierpijn bijna niet meer lopen. We komen terug bij Villa Brandstätter en krijgen een schnapps aangeboden. Daarna doe ik een poging om de trappen op te komen. Hopelijk is de spierpijn morgen weer verdwenen, want dan gaan we naar de volgende waterval: De hoogste van Oostenrijk!

Hoteltip: Villa Brandstätter

Dag 12: Krimmler Wasserfälle

Na het ontbijt op de veranda naast de geiten stappen we in de auto. Ruppert is al naar zijn werk, maar we komen hem al snel weer tegen. Hij werkt namelijk in het tolpoortje van de Hochalpstrasse. “Links of rechts?” Ik gok op het rechter poortje en ja hoor, daar zit hij! Hij vraagt of we het leuk hadden gehad en of we nog een keer terugkomen: “Dan trinken wir schnapps” zegt hij, haha!

Langs de bloemenzeeën en watervallen rijden we omhoog, de Großglockner Hochalpenstraße op. Dit keer is de lucht helder en kunnen we genieten van alle mooie hoge pieken en watervallen die er naar beneden stromen.

Leestip: Marcella wijdde een heel blog aan de Großglockner Hochalpenstraße.

We rijden naar de Krimmler waterval, de hoogste waterval van Oostenrijk. Het regent pijpestelen, maar dat maakt niet uit want zodra we onderaan de waterval staan, worden we zeiknat van het opspattende water. Een hele ervaring om daar te staan – wat een kracht!

Ondanks de spierpijn lopen we helemaal omhoog naar de tweede en ook de derde waterval. Het is werkelijk prachtig. Wat een natuurgeweld.

We overnachten 15 minuten verderop in Ursprungs Panorama Hotel in Königsleden. In de winter een skihotel met après ski, in de zomer een heel warm familiehotel waar we hartelijk verwelkomd worden met bubbels en geüpgrade werden naar een prachtige grote kamer met een heerlijk groot bed en en inloopdouche. ’s Avonds eten we een heerlijke maaltijd in het restaurant.

Hoteltip: Ursprungs Panorama Hotel Königsleden
Outdoor-tip: Iets ten noorden van Königsleden ligt Ellmau, een outdoor paradijs waar je in de zomer kunt mountainbiken, klimmen, ziplinen of een canyoning tour kunt doen.

Dag 13: Reizen naar Rothenburg ob der Tauber [DLD]

Na het ontbijt mogen we van de receptioniste nog zo lang van de spa gebruik maken als we zelf willen en we krijgen zelfs muntjes voor het bubbelbad. We doen teveel schuim in het bubbelbad en de hele ruimte zit onder het schuim. We komen niet meer bij door de bubbel-baarden en het bubbelgevecht en ook de ijsdouche leidt tot grote hilariteit.

Vanuit de lounge ruimte is er uitzicht op de bergen. Wat een fijne plek, ik zou hier nog wel een paar dagen willen blijven en op pad willen met de gids, die dagelijks de bergen in gaat.

Rond het middaguur vertrekken we richting Duitsland. We gaan naar Rothenburg ob den Tauber, een stadje aan de Romantische Strasse, met allemaal vakwerk huisjes. We slapen in de Altfränkische Weinstube, die in de Michelin gids meerdere malen een eervolle vermelding heeft gekregen. Het eten is heerlijk. Een salade vooraf en als hoofdgerecht krokante brie met heel veel fruit. Het lijkt simpel, maar smaakt echt yum!

Hoteltip: Altfränkische Weinstube Rothenburg

Dag 14: Rothenburg ob den Tauber

’s Ochtends verkennen we de stad, het is super mooi weer. We lopen een mooi rondje langs de eeuwenoude stadsmuren, beklimmen de toren voor een wonderlijk uitzicht over de stad, drinken een kopje koffie en eten een lokale specialiteit die ik niet zou aanraden 😛

Rond 12 uur rijden we naar huis. Het is ongeveer 5,5 uur rijden, eerst door een soort Teletubbie-landschap, golvend en met landelijke kleuren, en dan over de snelweg langs Keulen door het Ruhrgebied naar huis, luidkeels meezingend met onze favoriete muziek en nagenietend van al het moois dat we hebben gezien. Wat een topvakantie was dit!

Boek deze reis

Huur een auto bij TUIcars of SunnyCars, of een camper bij PaulCamper
Dag 1: Hotelzimmer auf der Stadtmauer in Bacharach
Dag 2: Hotel Ochsen in Blaubeuren
Dag 3: Haus Elisabeth in Füssen
Dag 4: Sporthotel Schönau am Königssee vlakbij Berchtesgaden
Dag 5: Landhotel Lerch Plankenau in St. Johan im Pongau
Dag 6, 7, 8: Tauern Spa in Kaprun
Dag 9, 10, 11: Villa Brandstätter in Heiligenblut
Dag 12: Ursprungs Panorama Hotel Königsleden
Dag 13: Altfränkische Weinstube Rothenburg
Dag 14: Eigen bed 🙂

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

6 Comments

  1. Wat leuk om dit zo terug te zien. Ik ging vroeger vaker met mijn ouders op vakantie in Duitsland en Oostenrijk. Ik kan mij de Krimler wasserfalle en Grossglockner nog goed herinneren.

    • Leuk dat je hier vroeger ook kwam. En dat je het herinnert kan ik me goed voorstellen, het zijn wel plekken die indruk maken!

  2. Dit klinkt als een toffe roadtrip! Bacharach bezochten wij afgelopen herfst en is zeker een fijne eerste tussenstop tijdens een roadtrip. De andere plekken staan nog op mijn bucketlist, ik vind vooral de berggebieden en watervallen er heel gaaf uitzien!

    • Ja, die zijn echt de moeite waard. Het is best een eind rijden, maar met leuke tussenstops is dat helemaal niet erg!

  3. Mooie reis! Wij waren 2 jaar terug in Salzburgerland en van daaruit waren we ook op de Grossglockner. Zo leuk, die fluitende marmotten overal. Zonde van jullie uitzicht bij het Kehlsteinhaus trouwens. Deze meivakantie in het dorpje met het mooiste uitzicht van Sicilië hadden wij hetzelfde uitzicht als jullie daar, haha.. nog maar een keer terug, ooit!

    • Ah, balen is dat hè! Maar het is wel een goede reden om er nog eens naar terug te gaan!

Write A Comment