Ierland is het land van de pubs, groene heuvels en steile kliffen. Een land dat tijdens een rondreis met je eigen auto makkelijk te bereizen is omdat de afstanden klein zijn en de wegen goed. Blijf bij een bezoek aan Ierland dus niet in Dublin hangen, maar rijd met de auto het land rond, want er is nog zoveel méér te beleven!

Dit artikel is geschreven in 2017 en geüpdatet in 2022. De exacte route en routebeschrijving van onze rondreis door Ierland per auto vind je onderaan dit artikel.

Dublin

Onze rondreis door Ierland begint in Dublin, een gezellige stad vol met pubs. Je kunt er een bezoekje brengen aan de Jameson’s Whiskey stokerij en het Guinness museum (yep, er wordt hier veel gezopen), of een tochtje met de rondvaartboot over de rivier Liffey die dwars door Dublin loopt.

Overnachten in hartje Dublin: The Grafton Hotel of Zanzibar Locke.

dublin-045
dublin-222

Galway

Met de auto rijden we in vier uur tijd het hele land door naar Galway aan de westkust. Galway is een gezellige studentenstad aan het water. Bij mooi weer zit iedereen buiten aan het water of op de terrassen.

In de namiddag lopen de pubs vol en wordt overal live muziek gespeeld. Zowel op straat als op de terrassen en in de pubs! Het leven in Ierland speelt zich niet voor niets grotendeels in en rondom de pubs af en er wordt dan ook heel wat alcohol gedronken.

Na een rondwandeling door het centrum nestelen we ons in één van de pubs voor een goede en betaalbare maaltijd met een speciaalbiertje erbij.

Overnachten in Galway: Petra House B&B, Luxury Apartment of het spectaculaire Glenlo Abbey Hotel

Cliffs of Moher

Via de Wild Atlantic Way rijden we naar de beroemde Cliffs of Moher. De weg golft over het landschap heen en zo nu en dan komen we door een authentiek dorpje. Rechts van ons zien we de zee, die op dit punt nog redelijk rustig lijkt. Er schijnen dolfijnen in te zwemmen en er vliegen papegaaiduikers rond, die met een onhandige plons op het water terechtkomen. Net alsof ze niet gemaakt zijn om te vliegen!

De Cliffs of Moher strekken zich uit over een lengte van 7 kilometer. Vanaf de verdedigingstoren kun je het eindpunt zien, waar ook weer een verdedigingstoren staat. De kliffen lopen 214 meter steil naar beneden, waar het water tegen de wanden klotst. Met dit zonnige weer is het een genot om hier een lange wandeling te maken.

Bij de kliffen moeten we 6 euro per persoon entree betalen. Hier komen jaarlijks wel een miljoen mensen naartoe! Zo vroeg in het jaar merken we daar gelukkig nog weinig van, nu is het er nog lekker rustig.

Overnachten in de buurt: Rose Meadow Cottage of The Old School House.

Cork

Cork is net als Galway een levendige Ierse studentenstad en deze vonden wij zelfs een beetje leuker dan Galway. Alhoewel hier niet zoveel live-muziek te vinden was, is het wel gezellig druk in de pubs en werden we om de haverklap aangesproken door Ieren die vroegen of we bij ze aan tafel kwamen zitten.

De leukste pub vonden we in Tobin Street, het steegje richting de English Market. Er zit graffiti op de muren, hangen vlaggetjes en er heerst een gezellige sfeer. De ideale plek voor een avondje speciaalbier-proeven!

Overnachten in Cork: Blackrock Carole Ville Guesthouse, The Coach House Douglas of River View Apartment Suite.

Cobh

Vanuit Cork reden we in een half uurtje naar Cobh. Eigenlijk wilden we Cobh gebruiken als uitvalsbasis om Spike-Island te bezoeken, maar Cobh bleek uiteindelijk nog veel meer in zijn mars te hebben! De stad werd uiteindelijk mijn favoriete stop tijdens onze hele rondreis.

Cobh is een kleurrijk stadje dat tegen een heuvel aangeplakt zit. De kenmerkende kathedraal torent erbovenuit. Het is hier gemiddeld 2 graden warmer dan in de rest van Ierland en het regent er minder vaak. De bewoners van Cobh doen graag alsof het hier tropisch is en hebben dan ook her en der palmbomen geplant. Mij bevalt het relaxte sfeertje wel!

Overnachten in Cobh: West Beach House of Knockeven House.

Titanic Experience in Cobh

Cobh heeft na Sydney de grootste natuurlijke haven ter wereld en was de laatste plaats waar de Titanic voor anker ging voordat deze zonk. In het centrum van Cobh staat nog steeds het gebouw waar de passagiers van Cobh hun ticket hebben gekocht en hebben gewacht op hun vertrek. Het gebouw is inmiddels een Titanic Experience en daarmee één van de indrukwekkendste musea die ik ooit bezocht heb.

Bij de ingang van de Titanic Experience krijg ik een ticket voor de Titanic, net zo één als de passagiers van de Titanic ook hebben gekregen. Delia Henry staat erop, 21 jaar, reist derde klasse. Aan het einde van de Experience zal ik erachter komen of ik de reis met de Titanic heb overleefd.

We worden welkom geheten door de kapitein van de Titanic en vervolgen onze weg naar het bordes. Vóór ons ligt nog de originele oude steiger (inmiddels half weggerot, maar toch). Er hangt een grote foto uit 1912, met daarop het gebouw en alle passagiers die zich op het bordes verzameld hebben. “Zie je die man met die bolhoed? Daar sta jij nu!”. Hoe realistisch kan het worden..!

We gaan naar binnen, nemen plaats en zien op een videoscherm hoe we met een sloep naar de Titanic toe gevaren worden. Het grote “onzinkbare” schip ligt verderop omdat het anders veel te veel tijd zou kosten om de haven in en uit te varen.

We gaan aan boord en krijgen een kijkje in de derde, en daarna de eerste klasse. Een matroos vertelt hoe luxe dit schip was voor zijn tijd. Er was stromend water, drie maaltijden per dag en het schip had zelfs liften en een verwarmd zwembad.

Paniek breekt uit en we worden verzocht ons naar de sloepen te begeven. Terwijl wij weggeroeid worden, zien we op een groot scherm voor ons de Titanic kantelen terwijl er nog muziek gespeeld wordt en vuurpijlen de lucht in gaan (om om hulp te roepen), we horen mensen schreeuwen en zien het enorme schip in de diepte verdwijnen. Iedereen is muisstil.

De Titanic Experience is afgelopen, maar we krijgen nog alle tijd om het museum rond te kijken. Daarin wordt van alles uitgelegd over hoe het mis kon gaan, wat er met je gebeurt als je in ijskoud water terechtkomt en er zijn documenten en geschreven brieven.

Pas 25 jaar geleden is de Titanic teruggevonden op de bodem van de diepzee op bijna 4km diepte. Dat is destijds voor James Cameron de aanleiding geweest om de film Titanic te maken, waarin ook échte beelden voorkomen van de Titanic op de zeebodem.

Spike Island

Per boot gaan we naar Spike Island (LINK), in de baai van Cobh. Vroeger stond op dit eiland een groot verdedigingsfort en toen dat niet meer nodig bleek, werd hier een gevangenis van gemaakt.

Hier werden 2300 Ierse jongens van tussen de 18 en 24 jaar opgesloten die kleine delicten hadden gepleegd. Ze kregen les in onder andere taal en kunsten. In het vervallen gebouw hangen nog de zelfportretten die ze tijdens de lessen hebben gemaakt:

“Run if you see this bloke!”

Schermen laten videobeelden zien van een massale gevangenisuitbraak. De jongens slaagden echter niet; zodra ze uit de gevangenis kwamen, was er geen enkele manier waarop ze van het eiland af konden komen. Ze stalen een bulldozer en braken weer in in de gevangenis. Op de beelden staan ze trots te juichen op de muren, alsof ze het fort hebben overwonnen, maar even later zaten ze allemaal weer achter de tralies.

Het is een mooi fort en naast de functie van museum zou dit prima geschikt zijn als evenementenlokatie. Daarom wordt nu gekeken naar de mogelijkheden voor een openluchtbioscoop en voor het organiseren van andere culturele activiteiten.

Kilkenny

Kilkenny is een leuke stad en een mooie stop op weg naar Dublin. Er is een oud kasteel die te bezoeken is.

Kilkenny-Castle-185

Overnachten in Kilkenny: Butler House of Kilmore Guesthouse.

Wicklow Mountains en Glendalough

De Wicklow Mountains zijn wat mij betreft het mooiste stukje natuur van Ierland. Ze zijn te vinden op een steenworp afstand van Dublin. Rijd vanuit het noorden door de Wicklow mountains, als het even kan in de periode dat de heide in bloei staat, want dan is alles paars. De omgeving is adembenemend mooi, geen enkele foto doet hier recht aan. Je moet het zelf ervaren.

Nu wij er zijn staat de heide helaas niet in bloei, maar de knalgele gaspeldoorn wel:

Aan het einde van onze rit komen we bij de Glendalough meren. Bij de ‘Upper lake’ is een kleine, vervallen nederzetting uit de periode 800-1200 na Christus. Er staat een kerkje, een toren, een paar gebouwen en een begraafplaats. Je kunt hier eventueel met een gids naartoe, maar dat hebben wij niet gedaan.

De Wicklow-mountains en de Glendalough meren doen mij ontzettend aan Noorwegen denken. Het is hier werkelijk adembenemend!

Overnachten in de Wicklow Mountains: Riversdale House room of Wicklow Way Lodge.

Dublin

Heb je nog tijd over en ben je nog niet in Dublin geweest? Breng dan een bezoek aan deze gezellige stad met de vele pubs, de Guinness Experience en de Jameson’s Factory.

irish-whiskey-museum-dublin-mirroepreis

Overnachten in Dublin: The Grafton Hotel of Zanzibar Locke.

De route: Dwars door Ierland

Onze roadtrip door Ierland was fantastisch, maar ik ben misschien wel een beetje optimistisch, omdat wij zes dagen lang in de zon hebben gezeten. Dat komt niet vaak voor in Ierland. Een Ier vertelde me ooit dat ze in Ierland geen seizoenen hebben: “We hebben twee soorten weer: Véél regen of weinig regen!” Die regenponcho kun je dus alvast inpakken (zie ook de inpaklijst).

Onze rondreis door Ierland [7 dagen]

In Dublin kun je een auto huren en van daaruit rijd je in vier uur naar Galway toe, waar ’s zomers de terrassen vol zitten en uit elke pub muziek klinkt. Rijd daarna door naar de indrukwekkende Kliffen van Moher, een must als je naar Ierland op vakantie gaat. Cork is een studentenstad bij de zuidkust en goed voor één à twee dagen shoppen en rondhangen in de vele pubs. Bezoek het pittoreske stadje Cobh en breng dan gelijk een bezoekje aan de indrukwekkende Titanic Experience. Vanuit Cobh neem je de boot naar Spike Island waar vroeger een jeugdgevangenis was en nu spannende verhalen worden verteld van gevangenisuitbraken. Kilkenny is de laatste grote stad op weg naar Dublin en de moeite waard vanwege het oude centrum met een groot kasteel aan de gracht.

Tip: Rijd op het eind niet meteen door naar Dublin, maar maak een ommetje via de adembenemende meren van Glendalough en waan je in Scandinavië. Als je in het juiste jaargetijde komt, dan zijn de bergen eromheen bezaaid met paarse heide of gele gaspeldoorn.

De ultieme rondreis door Ierland met je eigen auto [14 dagen]

De noordelijke plaatsen hebben wij niet aangedaan omdat we daar weinig tijd voor hadden, maar deze zou ik zeker aanraden bij een auto rondreis door Ierland. In een rondrit van tien dagen neem je Belfast, de Giant’s Causeway, de Sky Road bij Clifden (op de kaart aangegeven als Mannion bike hire, hier kun je heel mooi 16km fietsen) en Dingle mee, waar het landschap spectaculair is en je een Dolfijnentour kunt doen.

Lees verder: Tips voor een weekendje Dublin.

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment