Salar de Uyuni is het absolute hoogtepunt van een reis door Bolivia. Met de reisorganisatie Torre Tours maakte ik een vierdaagse tour over de Salar de Uyuni. Ik vertrok met drie andere backpackers en twee gidsen in een 4WD vanuit Tupiza en we eindigden drie dagen later in Uyuni.

Dit verslag is geschreven in juni 2015 en is geupdate in juni 2019.

De bus vanuit La Paz en Clint Eastwood op een rots

Onze vierdaagse tour naar de Salar de Uyuni start in Tupiza. Om vanuit La Paz bij mijn startpunt te komen, reis ik per nachtbus naar Tupiza toe. In de ochtend kruipt het zonlicht tussen de gordijntjes door en ik word wakker van het geschommel van de bus. Ik open mijn gordijn en zie dat het landschap sinds gisteravond compleet is veranderd. Nu is het een dor woestijnlandschap met kale bergen en overal cactussen. Net als in een wilde-westen film. Ik zie Clint Eastwood al staan, op zijn paard op een bergtop, met een geweer in de aanslag.

Het stadje Tupiza

De bus stopt in het wilde-westen stadje Tupiza. Het is al broeierig warm. Ik kijk om me heen en zie wat Bolivianen en vraag me af wat zíj hier doen, zo vroeg op een busstation in the middle of nowhere. Er zijn helemaal geen toeristen en ik ben zo langzamerhand bang dat ik de enige ben die naar deze uithoek is gekomen om een tour naar de Salar de Uyuni te doen.

Torre tours, Zoutvlakte Uyuni 021 Zoutvlakte Uyuni 022

Torre Tours in Tupiza

In Tupiza zie ik kleine winkeltjes, een tourbureautje en een héél fijn hotel (hotel Mitru) met een zwembad. Daar leer ik al andere backpackers kennen en mijn zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik besluit wat te gaan shoppen bij tourbureau’s en kom terecht bij Torre Tours. Daar zitten al drie reizigers die morgen naar Salar de Uyuni vertrekken en ze zoeken nog een vierde passagier. Wat een mazzel! Het zijn leeftijdgenoten uit Zwitserland en Duitsland en we kunnen het al gelijk goed met elkaar vinden.

Op weg naar de Salar de Uyuni!

De volgende ochtend vertrekken we vroeg met onze 4WD die op het dak volgeladen is met bagage. Ik film de hele reis en dat is maar goed ook, want dit is er één om nooit weer te vergeten.

Tupiza, Salar de Uyuni 023 Tupiza, Salar de Uyuni 024

Op volle kracht scheuren we door het rode berglandschap naar Salar de Uyuni. We fluiten wilde-westen-deuntjes en verwachten Lucky Luke ergens op een bergtop. Alhoewel we flink doorrijden worden we keer op keer ingehaald door een andere 4WD met een stofwolk eromheen. Ze krijgen van ons de bijnaam ´Speedy Gonzales´ en dat maakt ons ´The slow and the furious´. We zijn op weg naar de legendarische Salar de Uyuni, maar voordat we daar aankomen, moeten we eerst nog drie dagen lang stof happen.

Hoe de Salar de Uyuni is ontstaan

De Salar de Uyuni is een eindeloze, oogverblindend witte vlakte van zout die je het gevoel geeft op een andere planeet te zijn. Het is de op één na grootste zoutvlakte ter wereld (de grootste ligt in Afrika) en is in de prehistorie ontstaan door het steeds weer overstromen en verdampen van zeewater. Gezien het een meer is geweest, lijkt het een wonder dat de Salar de Uyuni op 3600 meter hoogte ligt. Toen de aardplaten botsten is het zoutmeer samen met het Andesgebergte de hoogte in gedrukt. De lucht is er ijl, droog en er zijn grote temperatuurverschillen tussen dag (t-shirtwarm) en nacht (letterlijk ijskoud).

Zodra de gids ons dit allemaal heeft uitgelegd, vraagt hij of we nog iets willen weten. “Sí” zegt Philip de Oostenrijker “Wanneer zien we een condor?” De gids belooft dat we ernaar op zoek gaan.

Het rode kaktuslandschap trekt als een film aan ons voorbij. Achter elke bocht schuilt een nieuw, adembenemend uitzicht. Dan weer een besneeuwde bergtop en dan weer een kudde lama´s die ons met een hilarisch domme blik aanstaren.

Met onze 4WD kunnen we alle soorten terrein aan; van hobbelige bergpaden tot kolkende rivieren, dus we banen ons een weg door de eindeloze maar beeldschone leegte.

Salar de Uyuni

Lago Kolpa

Onze volgende stop is Lago Kolpa. Alhoewel Lago Kolpa ‘lago’ (meer) heet, staat er geen water meer in dit meer. Dat is allemaal verdampt door de zengende hitte op de hoogvlaktes. Het ingedroogde Kolpa (een wit mineraal) wordt gebruikt voor het maken van zeep en shampoo.

uyuni8 copy

In de aarde rondom Salar de Uyuni zijn nog veel meer grondstoffen te vinden, voor het maken van bijvoorbeeld zeep of batterijen (lithium). Helaas is Bolivia één van de armste landen van Zuid Amerika en hebben de inwoners nog weinig verstand van het delven en verwerken van de grondstoffen. Als de educatie wordt verbeterd, dan heeft dit land een gouden toekomst in het verschiet!

De hete bronnen van Aguas Termales

Door vulkanische activiteit zijn in het gebied hete bronnen te vinden. De aguas termales kunnen wel 40 graden worden. Eerst even wennen, maar daarna echt genieten! Helemáál met zo’n waanzinnig mooi uitzicht!

Laguna Verde

We lunchen op één van de mooiste plekken ter wereld: Aan Laguna Verde. Laguna Verde is een knalgroen meer en dat komt door de zon, wind en de mineralen. Bovenop de berg erachter staat een Incatempel. Door daar offers te brengen, probeerden de Inca’s te voorkomen dat de vulkaan zou uitbarsten.

Vulkanisch gebied Sol de Mañana & Laguna Colorada

Sol de Mañana betekent “ochtendzon” in het Spaans. Het is een vulkanisch gebied op 5000 meter hoogte. Het hele gebied is 10 vierkante kilometer en heeft kokende modderpoelen en er komt stoom uit de grond. Absoluut spectaculair!

Het gebied rondom de Salar de Uyuni is onderhevig aan vulkanische activiteit. We baden er in hete bronnen, we ´roken´ fumaroles en staan met open mond te kijken naar de knalrode kleur van Laguna Colorada (gekleurd meer).

Salar de Uyuni - Lama

Laguna Colorada is rood geworden door de algen die erin zitten. Door fotosynthese krijgen ze een rode kleur en daarom is het meer in de middag roder dan in de ochtend!

Salar de Uyuni 001

Flamingo’s zijn dol op de rode algen en ze komen massaal op dit meer af om te eten. In de algen zitten precies de voedingsstoffen die ze nodig hebben. En guess what? Door de rode kleur in de algen (caroteen), worden ze zèlf roze!! Je ziet dan ook dat de flamingo’s in het ene meer veel rozer zijn dan de flamingo’s die uit het andere meer eten.

Salar de Uyuni [5:6]

uyuni9 copy

Salar de Uyuni

De laatste avond van de tocht slapen we aan de rand van ons hoogtepunt: Salar de Uyuni. Alles is er van zout. Ons hotel is zelfs van zout, de muren zijn van zout en onze bedden ook (Ja, we hebben eraan gelikt)!

Salar de Uyuni zouthotel

Het is nog donker als we in de ochtend naar de Salar de Uyuni scheuren en als de eerste glooiing aan de horizon verschijnt zien we pas hoe spiegelglad de zoutvlakte lijkt met het dunne laagje regenwater erop. Er hangt een serene rust op deze buitenaardse plek, alsof er niets anders bestaat buiten dit, buiten ons en het eeuwenoude zout onder onze voeten.

Salar de Uyuni

Met zoveel wit kun je leuke optische illusies maken, dus we gingen op Salar de Uyuni helemaal los met ons fototoestel:

Salar de Uyuni SunshineFilms Salar de Uyuni - Optische illusie

Een zoutwolk stuift voorbij en we weten dat Speedy Gonzales ons weer te snel af was.

Salar de Uyuni - stofwolk

“Chicos, CONDOR!!” roept de gids en ook Philip zijn dag kan niet meer stuk.
We volgen Speedy Gonzales en we doen onze naam eer aan: The slow and the furious, op weg naar een nieuw avontuur!

Salar de Uyuni - Slow and Furious

Wil je ook naar Salar de Uyuni?

Wij deden de Salar de Uyuni tour met touroperator Torre Tours. Kijk op de website voor informatie en prijzen, of ga langs op hun kantoor in Tupiza.

Lees verder over backpacken in Bolivia of:

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Paklijst – voor al je reisspullen
Booking – vind de leukste hotels
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment