Salento in Colombia staat bekend vanwege de eeuwenoude waspalmen en vanwege de vele koffieplantages. Salento is het hart van de koffieregio in Colombia en dit is dan ook de ideale plek om een koffietour te doen naar één van de koffieplantages. We gaan vandaag te paard naar de plantage van Don Elias.

De koffieplantages van Salento

De receptionist van ons hotel in Salento (Luciérnaga) regelt een tour naar de koffieplantage en even later staat er een man met paarden voor de deur. De paarden volgen rustig en volautomatisch de juiste route. Je hoeft dus niet zoveel ervaring te hebben om hier te gaan paardrijden.

Paardrijden in Salento Colombia

Het paardrijden in deze regio is puur genieten. Terwijl we over de weg heen hobbelen genieten we van de frisse berglucht van Salento en van de steeds veranderende uitzichten. “Ik wil hier nooit meer weg.” verzucht één van de gidsen, die hier pas op latere leeftijd is komen wonen.

De koffieplantage van Don Elias

Anderhalf uur later komen we aan bij de koffieplantage van Don Elias. De oude man laat vandaag de rondleidingen over aan zijn werknemer, die vloeiend Engels spreekt. Gelukkig maar, want ik spreek wel Spaans maar in het Engels kan ik het veel beter volgen.

Salento Colombia koffieplantage tour col 004
Linksboven zie je Don Elias, de eigenaar van de koffieplantage in Salento.

Het verhaal over de koffieplantage is heel boeiend. Zo staan er op het terrein behalve koffieplanten ook diverse fruitbomen. Die fruitbomen zijn aangeplant om de insecten af te leiden, want ze eten liever van het fruit dan van de koffiebessen. Daardoor kunnen de koffiebonen in Salento ongestoord groeien.

Salento Colombia koffieplantages col 006
Een koffieplant kan ongeveer 7 jaar groeien en vruchten geven. Daarna moet je hem helemaal afsnoeien en opnieuw laten groeien.

We worden uitgenodigd om zelf rijpe koffiebessen te plukken, dus we banen ons een weg door de bushbush van koffiestruiken, op zoek naar dat éne knalrode besje. Onze gids keurt vervolgens onze vangst: Goed, goed, fout! Sommige bessen zijn nog helemaal niet zo rijp als we dachten…

Daarna zien we hoe de koffiebessen -met daarin de bonen- verwerkt worden. Veel gebeurt hier nog met de hand. Eerst worden de bonen van de bessen gescheiden door ze door een soort mangel te halen. Daarna liggen ze een tijdje te drogen in een kas, waarna ze gebrand en vervolgens gemalen worden. Daar zijn geen machines voor, het gebeurt allemaal met de hand. Zwaar werk! Je moet heel wat over hebben voor een lekker kopje koffie!

Don Elias koffie plantage Salento Colombia copy

Koffie mee naar huis

We mogen natuurlijk de koffie proeven die we zonet zelf gemalen hebben en we nemen een groot pak koffie mee terug naar huis. Met de rugzak vol koffie van de koffieplantage van Don Elias stappen we op onze paarden om terug te hobbelen naar Salento. Onderweg rijden we door de andere koffieplantages van de vele koffieboeren in deze regio. Ik adem diep de geur in van het mooie Salento in en kom volledig tot rust.

Lees verder over de eeuwenoude waspalmen in Salento of het artikel van Edith over de highlights van Salento.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Colombia
Bol.com – vind de ultieme reisgids voor Colombia
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – wat neem je mee?
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
Baja Bikes – een fiets huren of een fietstour in Bogotá

Lees verder over colombia
Lees al onze tips voor reizen in Colombia
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment