Santiago de Cuba is de tweede hoofdstad van Cuba. Het is er wat ruiger en viezer dan in Havana, maar het is een charmante stad met vrolijke mensen. Bovendien is dit de stad waar Fidel Castro woont.
Op een prikbord van een tweedehands-boekwinkeltje hangt een interview van een student met “El Comandante”. Het was hem duidelijk een eer dat hij Fidel mocht ontmoeten.

SantiagoDeCuba-header

De geluiden van Santiago de Cuba

In een prachtig oud koffiehuisje hangen schilderijen met afbeeldingen van koffieplantages. De regio is trots op de kwaliteit van het zwarte goedje dat hier in de bergen groeit. Achterin het café draait een man sigaren voor de verkoop. Een tandenloze man met bierdopjes op zijn kleding en een superblij gezicht staat op en zingt spontaan een lied.

Santiago de Cuba 352 Cuba 361 copy

Fietstour

Cuba 356 copy Cuba 367 copy

We lopen over straat op zoek naar onze volgende attractie, als een Cubaan ons met zijn fietstaxi oppikt. Hij kost maar 3 CUC per uur, zegt hij. Dat is niet duur voor een privétour, waarbij hij ons rondrijdt en van alles over de stad vertelt. Hij neemt ons mee naar de Malecón, het bekendste uitgaansgebied, de diverse sigaren- en rumfabrieken (Bacardí komt hiervandaan) en hij leidt ons rond over de begraafplaats waar diverse beroemdheden liggen zoals José Martí, de “vader van de educatie” binnen Cuba.

Cuba 373 copy
Standbeeld van José Martí

Er staat een enorm mausoleum waar continue wachters voor staan. Fidel Castro is vorige maand nog langs geweest om bloemen te plaatsen en om te kijken waar hij zelf later komt te liggen: Naast José Martí.
Onze gids spreekt bewonderend over “El Comandante” (Fidel). Hij weet precies welke rum Fidel lekker vindt en welke sigaren hij rookt. “Maar nu rookt en drinkt hij niet meer, want hij is ziek” zegt de gids alsof hij alles weet over zijn ‘beste vriend’.

Dansen op straat

Cuba 348 copy
We hebben een leuke Casa Particular (B&B) gevonden voor de overnachting.

’s Avonds eten we in onze Casa Particular en gaan we op stap. Voor het eerst sinds twee weken zien we een echt feest met dansende jongeren. De hele straat is gevuld met dans en muziek. Zelfs op de daken staan ze te dansen!

We zijn er wel de enige buitenlanders en omdat we met onze lengte en blanke huid opvallen, trekken we talloze zakkenrollers aan. Daarom keren we al op tijd terug naar onze Casa Particular. Morgen gaan we op weg naar Baracoa!

Santiago de Cuba Santiago de Cuba

Meer informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur in Cuba vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment