Santiago de Cuba is de tweede hoofdstad van Cuba. Het is er wat ruiger en viezer dan in Havana, maar het is een charmante stad met vrolijke mensen. Bovendien is dit de stad waar Fidel Castro woont.

Tip: Boek je vliegticket en bestel alvast een visum en een reisgids van Cuba. Ik heb ook een paklijst voor je samengesteld.

Santiago de Cuba 352

De geluiden van Santiago de Cuba

In een prachtig oud koffiehuisje hangen schilderijen met afbeeldingen van koffieplantages. De regio is trots op de kwaliteit van het zwarte goedje dat hier in de bergen groeit. Achterin het café draait een man sigaren voor de verkoop. Een tandenloze man met bierdopjes op zijn kleding en een superblij gezicht staat op en zingt spontaan een lied.

Cuba 361 copy

We zijn wakker geworden van de sterke bak koffie en besluiten een stadswandeling te maken. Overal in de straten zien we mooie Cubaanse tafereeltjes. Op een prikbord van een tweedehands-boekwinkeltje hangt een interview van een student met “El Comandante”. Het was hem duidelijk een eer dat hij Fidel mocht ontmoeten.

Santiago de Cuba

Fietstour

Een Cubaan spreekt ons aan en vraagt of wij een ritje willen maken met zijn fietstaxi. Hij zal ons de mooiste plekken van de stad laten zien. De tour kost maar 3 CUC per uur, zegt hij. Dat is niet duur voor een privétour, waarbij hij zich in het zweet werkt om ons rond te fietsen en ondertussen van alles over de stad vertelt.

Santiago de Cuba

De man neemt ons mee naar de Malecón, het bekendste uitgaansgebied, de diverse sigaren- en rumfabrieken (Bacardí komt hiervandaan) en hij leidt ons rond over de begraafplaats waar diverse beroemdheden liggen zoals José Martí, de “vader van de educatie” binnen Cuba.

Cuba 373 copy
Standbeeld van José Martí

Er staat een enorm mausoleum waar continue wachters voor staan. Fidel Castro is vorige maand nog langs geweest om bloemen te plaatsen en om te kijken waar hij zelf later komt te liggen: Naast José Martí.
Onze gids spreekt bewonderend over “El Comandante” (Fidel). Hij weet precies welke rum Fidel lekker vindt en welke sigaren hij rookt. “Maar nu rookt en drinkt hij niet meer, want hij is ziek” zegt de gids alsof hij alles weet over zijn ‘beste vriend’.

Dansen op straat

’s Avonds eten we in onze Casa Particular (B&B), want de eigenaren hebben ons gevraagd om mee te eten. Dit doen ze vaak in B&B’s, omdat ze dan wat kunnen bijverdienen.

Cuba 348 copy
We hebben een leuke Casa Particular (B&B) gevonden voor de overnachting.

Na het diner gaan we op stap. Voor het eerst sinds twee weken zien we een echt feest met dansende jongeren. De hele straat is gevuld met dans en muziek. Zelfs op de daken staan ze te dansen!

Cuba 356 copy

We zijn hier wel de enige buitenlanders en omdat we met onze lengte en blanke huid opvallen, trekken we talloze zakkenrollers aan. Daarom keren we al op tijd terug naar onze Casa Particular. Morgen reizen we verder naar Baracoa!

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Cuba
Bestel de reisgids van Cuba
Paklijst Cuba – wat neem je mee?
Baja Bikes – Havana fietstour boeken of huur een fiets in Havana

Lees ook de andere artikelen over Cuba
Lees al onze tips voor backpacken in Cuba.
(Visited 164 times, 4 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment