Moeiteloos glijd ik over het Museumplein richting het Rijksmuseum. Mijn schaatsen snerpen over het ijs zodra ik de bocht neem. Ik blaas koude wolkjes uit terwijl ik me richting de warme glühwein begeef. Iedere winter kun je schaatsen op de ijsbaan op het Museumplein. Geschikt voor iedere liefhebber van winterse taferelen. Voor jong en oud!

Schaatsen Museumplein Amsterdam_006
Ik voel me net zoals Klaas Pander die in 1889 het WK schaatsen won op precies deze plek. Mannen met hoge hoeden en vrouwen in chique rokken moedigden hem vanaf de zijlijn aan tijdens zijn sprint naar de finish.

We hebben uitzicht op het Rijksmuseum en daartegenover is een romantisch verlicht bruggetje gebouwd.
“Kkkkg!” Mijn ijzers slijpen over het ijs. Vlak vóór mij zoeken twee Italiaanse tortelduifjes elkaar onverwachts op. Ik kan ze nog net ontwijken, evenals een jongetje die – zich nog vastklampend aan een stoel – onhandig onderuit gaat.

Schaatsen Amsterdam_019 Schaatsen Amsterdam_031

Ik moet erom lachen. Het is toch eigenlijk een rare sport, dat schaatsen: We proberen ons voort te bewegen op een glibberig oppervlak met twee instabiele ijzers. Toch is het een sport die al jaren in mijn familie zit (mijn opa was Fries en maakte zelf schaatsen) èn waarmee diverse veldslagen werden gewonnen. En dan niet te vergeten Rintje Ritsma en “zijn” Elfstedentocht! Ik kan me nog goed herinneren hoe ik als kind al vroeg werd gewekt om de schaatsers toe te juichen. Was het maar weer zover…

De lucht is helder en koud, maar ik heb het warm van de inspanning en dat is precies wat schaatsen zo leuk maakt. Na een flink aantal rondjes begeven we ons naar de welverdiende glühwein.

Schaatsen Amsterdam_029 Schaatsen Amsterdam_033

Meer artikelen over wintersport vind je hier.

Deze bestemming boeken?

Zoek goedkope vluchten
Hotels en Hostels
Auto huren
Leuke activiteiten
Handige reisgidsen
Author

Reisblogger | Avontuurlijke reizen en tropische bestemmingen | Blogger, vlogger, drone piloot | Reist met laptop, foto- en videocamera de hele wereld over

1 Comment

  1. Ha Mirre. Op de Berkel in Borculo. Ik heb met de jongens jaren geleden de “11 bruggen tocht” gereden. We kregen allemaal een medaille en een diploma. Die hebben we nog steeds. 🙂 .

Write A Comment