In ‘Groeten uit de natuur’ besteed ik aandacht aan natuurprojecten in het buitenland en zoek ik uit wat daarvan de impact is. Vandaag spreek ik met Nathasja, zij is schildpaddengids op het eiland Boa Vista in Kaapverdië (west Afrika).

Hi! Wie ben je en welke opleiding heb je gedaan?

Mijn naam is Nathasja Wüst en ik ben 25 jaar. In Nederland heb ik de opleiding kinderopvang niveau 3 en Sociaal Cultureel Werk niveau 4 gevolgd. In 2018 heb ik samen met mijn moeder de stap gezet om op het mooie Boa Vista Kaapverdië te gaan wonen, waar wij ons inzetten voor het eiland, de natuur en de bevolking.

Boa Vista Schildpadden 006 Nathasja2

Hoe ben je op Boa Vista terechtgekomen?

Door vele vakanties op Boa Vista en vele mensen ontmoet te hebben hier tijdens de vakanties heeft in 2017 de natuurorganisatie Naturalia mij een baan aangeboden als schildpaddengids. De organisatie werkt samen met een van de grootste organisaties BIOS.CV, waar ik mijzelf toen gelijk heb aangemeld als vrijwilliger. Ik heb toen een korte training gevolgd om op de juiste wijze met schildpadden om te gaan en deze zo min mogelijk te verstoren. Zo ben ik ook snorkelgids, walvissen gids en doen wij speciale beach cleaning days.

Kun je jouw project omschrijven?

Wij werken samen met schildpadden organisaties en natuur organisaties hier op Kaapverdië. Wij proberen door onze werkwijze toeristen op de juiste manier in contact te brengen met de natuur en de dieren, door de dieren op hun manier te laten nesten, paren et cetera, maar de gasten hier toch van te laten genieten.

Ook proberen we de baby schildpadden te helpen naar de zee, maar dit toch op een natuurlijke manier. 1 Op de 1000 baby schildpadjes overleeft het tot een volwassen schildpad, maar we moeten ook de natuur de natuur laten.

Boa Vista Schildpadden 001
Wij hebben kinderen meegenomen naar het schildpadden kamp om de lokale kinderen bewust te maken van de natuur en ons werk. Wij zijn nog met donker s ochtends vroeg vertrokken en net na de eerste zonnestralen hebben wij de baby schildpadden uitgezet en geholpen op weg naar de zee.

Boa Vista Schildpadden 002

Wij organiseren excursies die gasten kunnen boeken, van het geld dat de gasten betalen gaat een groot deel naar BIOS.CV, die van de donaties weer nieuwe hatcheries (broedplaatsen), nieuwe microchips (om te schildpadden te chippen), nieuwe technieken en nieuwe onderzoeken kan bekostigen. Wij laten de gasten zien hoe je de natuur kunt zien en bewonderen, zonder het ernstig te moeten verstoren.

Waarom is jouw project zo belangrijk?

Dit project is belangrijk omdat de (zee)schildpadden met uitsterven bedreigt worden, dit terwijl de schildpadden de opruimers van de zee zijn. Zie je al voor je hoe het zou zijn zonder schildpadden? Daarnaast kan iedereen een schildpadden tour met gasten organiseren, maar dit doen zij vaak niet op de juiste manier, waardoor de dieren verstoort worden in hun natuurlijk proces, wat weer problemen op kan leveren voor de gezondheid van de schildpadden. Daarom is het belangrijk dat dit niet om het geld draait, maar om de bescherming van de zeeschildpadden en het natuurlijke proces ervan.

Ook zijn niet alleen de schildpadden belangrijk maar ook hun nest en voedsel gebied. Daarom is het belangrijk dat mensen bewust omgaan met de natuur en de stranden schoonhouden, geen onnatuurlijke materialen achter laten, er geen mega hotels gebouwd worden op de beschermde gebieden en dat de schildpadden terug kunnen keren naar zowel het nestgebied als het voedselgebied zonder menselijke problemen.

Boa Vista Schildpadden 003 Boa Vista Schildpadden 004
Het is normaal niet toegestaan foto’s met flits te maken, het witte licht werkt tegenstrijdend voor de schildpadden, daarom gebruiken wij rood licht en maken wij geen foto’s van de voorkant van de schildpadden in bijzijn van gasten.

Wat fascineert jou persoonlijk aan het werken met de schildpadden?

Dat door de natuur te helpen en mensen op de juiste werkwijzen te wijzen, je de natuur toch de natuur kunt laten zijn. Dat gasten toch kunnen genieten van de natuur maar dit op een verantwoorde manier. Dat wij met ons verhaal en onze manier van werken andere mensen kan inspireren hetzelfde te doen of iets te doen om de natuur te helpen en te stimuleren.

Boa Vista Schildpadden 006 Nathasja

Hoe is het om op Boa Vista te wonen?

Naast het mooie weer, de lieve mensen zal ik ook echt wel zeggen dat het soms zwaar is. Het is echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar ik heb geen moment spijt van deze stap. Uiteraard roep ik ook soms: “Wat een fout, ik ga hier weg.” Maar hebben we niet allemaal onze zwakke momenten van heimwee naar ons oude leven. Het leven hier voor ons is heel divers, we proberen de natuur te helpen, maar ook de bevolking en het eiland. Wij proberen met onze tours vanuit Boa Vista Carefy samen te werken met de bevolking, waardoor onze dagen altijd anders zijn.

Kunnen toeristen dit project bezoeken?

Ja, gasten kunnen een tour boeken en zo dit project bezoeken en steunen op de juiste manier.

Kunnen mensen op een andere manier bijdragen aan dit project?

Ja zeker! Naast een tour te doen kunnen mensen ook een aantal nachten, weken of maanden bij ons in het schildpaddenkamp komen werken (dit is op vrijwillige basis), zij leren alles omtrent de schildpadden en natuur en ook over de werkwijze met schildpadden, vogels en de natuur. Zij krijgen een training van de specialisten en beschermen met ons de stranden en dieren.

Wat kunnen Nederlanders nog meer doen voor de natuur?

De stranden, wateren en natuur schoonhouden. Het is een kleine moeite om afval op te rapen, mee te nemen en op de juiste manier weg te gooien. Maar ook door bewust te kopen en te eten (denk bijvoorbeeld op vakantie, waar mensen veel geld verdienen met souvenirs gemaakt van schildpadden schilden, soep maken van de vinnen etc.) Daarom: Kies en koop bewust, overal ter wereld.

Boa Vista Schildpadden 005 CAREFY logo

Werk je zelf aan een natuurproject, of ken je iemand die ik zéker een keer moet interviewen voor deze rubriek? Stuur me dan een bericht en wie weet komt jouw verhaal binnenkort op deze site!

(Visited 91 times, 23 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

 1. Hoi Natasja,

  Ik ben Tamara Smit woon in Nederland met m’n twee kinderen van 9 en 11 jaar. Ik heb ook 3 jaar een SPW opleiding gevolgd en ben werkzaam geweest op basisscholen en kinderdagverblijven daarna 10 jaar in de gezondheidszorg gewerkt (verschillende tandartspraktijken en momenteel werkzaam als parttime zzp Pedicure.

  Ik heb je verhaal gelezen op internet. Mijn vraag aan jou; waar zijn jullie gevestigd? Ben nl afgelopen april 2019 en december 2018 op Boa vista geweest plaatsje sal rei. Ik heb wat speelgoed gebracht bij Solarcyber. Ook heb ik een ton met kleding staan die ik vul voor de kinderen in Sal Rei.

  Ik las jouw mooie verhaal dat je schildpadden- gids bent en op Boavista. Wat geweldig! Ik zou er meer van af willen weten en graag vrijwilligerswerk willen doen op BOA Vista. Zou je mij kunnen informeren hierover? Ik hoor graag een reactie van jullie.

  Groetjes Tamara uit Holland.

  Misschien kunnen we via WhatsApp contact houden. Ben nl verliefd op het eiland Boa😍
  Mobiel 06-51612541

Write A Comment