In de week van Pasen veranderen de straten van Antigua Guatemala in een kleurrijk bloementapijt. Dagenlang zitten de mensen op hun knieën en versieren de straatstenen met bloemen. Het ene tapijt is nog mooier dan het andere. Kijk even mee.

Semana santa
semana santa6
semana santa4

Tijdens de paasdagen lopen ze in een processie over de bloemen heen. Daarna wordt alles opgeveegd en beginnen ze weer opnieuw met het leggen van bloementapijten voor de volgende processie:

Omdat heel Centraal Amerika katholiek is wordt de paasweek hier uitgebreid gevierd. Er is geen betere plaats om dit te vieren dan in Antigua. Het is een schattig stadje met keien in de straten, vrolijk gekleurde huizen en een gezellig park als centrum.

De hele week waren er optochten van mensen in het paars of zwart (afhankelijk van de dag), die heilige beelden en altaren droegen. De altaren zijn van hout en dus loodzwaar! Het is schijnbaar een hele eer om deze te mogen dragen en ze wisselen het gelukkig af. De optocht gaat namelijk door van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

semana santa5

Vlak voordat de stoet langskomt gaan vele mensen de straten op om de keien om te toveren in de meest prachtige tapijten van gekleurd zand en bloemen. Op Witte Donderdag was er vooraan de stoet een kort toneelspel van de Romeinen die Jezus gevangennamen en daarna de kruisiging bespraken. Daarna liepen ze in een processie over de bloementapijten heen. Iedere keer als de stoet eroverheen is geweest, staan de mensen langs de kant alweer klaar om alles op te vegen en een nieuwe te maken. Monnikenwerk!

semana santa7

Op donderdagavond was het druk op straat. Mensen hingen wat rond in een park of ging met vrienden of familie uit eten. Anderen werkten hard door aan nieuwe bloementapijten. De hele nacht werd er flink gefeest en hard gewerkt en om 5 uur ´s ochtends vertrok de stoet alweer uit de kerk “La Merced”.

Romeinen met speren zorgden ervoor dat de omstanders afstand hielden. Mannen in paarse kleding liepen langs met wierook en daarachter kwam het grote altaar met daarop Jezus die het kruis droeg. Tot slot nog een band met zware trommels en af en toe ingetogen muziek.

semana santa8

Om 6 uur ’s avonds was opeens alle paarse kleding verdwenen; Iedereen liep in het zwart.

Een nieuwe optocht vertrok; dit was de meest indrukwekkende optocht tot nu toe. Ik stond bij de Ark, een grote gele boog over de weg met klok en bel. Het was al donker toen eerst de vrouwen in zwart langs de stoepranden kwamen gelopen. Toen kwamen de mannen die de straat in een dichte mist van geurige wierook hulden. Daarachter de vrouwen die het altaar met daarop een rouwende Maria droegen..

De geur van wierook, de zware trommels en de bedrukte stemming van de menigte toen Maria onder de Ark doorkwam… Het was onbeschrijfelijk.

Semana santa2

Op zaterdag kwamen de beelden van de hemel en engelen, en veel trieste muziek. Tot slot was het op zondag Eerste Paasdag en ineens was het in de stad één groot feest! Vrolijke kleuren, mooie kleren, muziek, en dansende mensen in de straten…

Vrolijk Pasen!

Boek deze reis!

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Agoda – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar de mooiste natuurgebieden

(Visited 174 times, 14 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

11 Comments

Write A Comment