50.000 Kilo bladgoud schittert op de grootste Boeddhistische tempel van Myanmar. Volgens de Boeddhisten herbergt de Shwedagon Pagode acht haren van de laatste Boeddha en dit maakt het oogstrelende gebouw een bedevaartsoord. Ik bezocht de tempel in 2010, toen het land nog gebukt ging onder de dictatuur van Myanmar. Er waren nauwelijks toeristen, maar men keek er niet raar van op dat ik er rondliep. Ik mocht zelfs meedoen aan allerlei rituelen.

Shwedagon Pagode in Myanmar_008

De Shwedagon pagode is naar zeggen 2600 jaar oud en sinds koningin Shin Sawbu in de 15e eeuw haar gewicht in goud schonk, werd de tempel steeds verder bedekt met dit waardevolle edelmetaal. Vanuit de hele stad Yangon kun je de tempel in al zijn glorie zien schitteren:

Shwedagon Pagode in Myanmar_486 copy

Het beste is om de Shwedagon pagode in de namiddag te bezoeken, want dan zie je hem én bij daglicht én in het donker, wanneer hij mooi verlicht wordt.

Bijna alles wat je binnen de muren van deze tempel doet, is heilig. Zo staat er een enorm Boeddhabeeld van 20 meter hoog. Ernaast hangt een doek met een touwtje eraan. Als je aan het touwtje trekt, dan blaas je de Boeddha koele lucht toe en dat brengt geluk.

Shwedagon Pagode in Myanmar_017

Verderop in de Shwedagon pagode staat een kleinere Boeddha met een bak water ervoor in de vorm van een voetafdruk. Schijnbaar heeft hij hier gelopen en dus is ook deze plek heilig. Het is de bedoeling dat je een kopje met water vult. Je kunt vervolgens zelf kiezen wat je met dat water doet, want op ieder lichaamsdeel brengt hij ander geluk. Doe je het water op je hoofd, dan word je slimmer. Drink je het water op, dan is het goed voor de gezondheid.

Shwedagon Pagode in Myanmar_014

Het is de moeite waard om een gids te nemen die je rondleidt door de Shwedagon pagode, want er zijn zoveel verborgen pareltjes in deze tempel, die je in je eentje nooit allemaal kunt ontdekken. Eén ervan is bijvoorbeeld dat er gekleurde stippen op de grond staan. Ga je op de rode stip staan en je kijkt naar de top van de tempel, dan zie je dat er bovenin een edelsteen schittert. Vanaf deze hoek weerkaatst hij de kleur rood, maar als je verderop op de groene stip gaat staan, dan zie je de kleur groen!

Shwedagon Pagode in Myanmar_002

De Shwedagon pagode is de mooiste tempel die ik ooit in mijn leven heb gezien en ik hoop er op een dag nog eens heen te kunnen gaan.

Lees verder over backpacken in Myanmar.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar de mooiste natuurgebieden

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

2 Comments

  1. Een mooie pagode met ongelofelijk veel goud! Jammer dat het regende tijdens mijn bezoek aan het shwedagon wat het toch allemaal een beetje minder maakte!

Write A Comment