50.000 Kilo bladgoud schittert op de grootste Boeddhistische tempel van Myanmar. Volgens de Boeddhisten herbergt de Shwedagon Pagode acht haren van de laatste Boeddha en dit maakt het oogstrelende gebouw een bedevaartsoord. Ik bezocht de tempel in 2010, toen het land nog gebukt ging onder een dictatuur. Er waren weinig toeristen, maar men keek er niet raar van op dat ik er rondliep. Ik mocht zelfs meedoen aan allerlei rituelen.

Myanmar_008

De pagode is naar zeggen 2600 jaar oud en sinds koningin Shin Sawbu in de 15e eeuw haar gewicht in goud schonk, werd de tempel steeds verder bedekt met dit waardevolle edelmetaal. Vanuit de hele stad Yangon kun je de tempel in al zijn glorie zien schitteren:

Myanmar_486 copy

Het beste is om de tempel in de namiddag te bezoeken, want dan zie je hem èn bij daglicht èn in het donker, wanneer hij mooi verlicht wordt.

Bijna alles wat je binnen de muren van deze tempel doet, is heilig. Zo staat er een enorm Boeddhabeeld van 20 meter hoog. Ernaast hangt een doek met een touwtje eraan. Als je aan het touwtje trekt, dan blaas je de Boeddha koele lucht toe en dat brengt geluk.

Myanmar_017

Verderop staat een kleinere Boeddha met een bak water ervoor in de vorm van een voetafdruk. Schijnbaar heeft hij hier gelopen en dus is ook deze plek heilig. Het is de bedoeling dat je een kopje met water vult. Je kunt vervolgens zelf kiezen wat je met dat water doet, want op ieder lichaamsdeel brengt hij ander geluk. Doe je het water op je hoofd, dan word je slimmer. Drink je het water op, dan is het goed voor de gezondheid.

Myanmar_014

Het is de moeite waard om een gids te nemen, want er zijn zoveel verborgen pareltjes in deze tempel, die je in je eentje nooit allemaal kunt ontdekken. Eén ervan is bijvoorbeeld dat er gekleurde stippen op de grond staan. Ga je op de rode stip staan en je kijkt naar de top van de tempel, dan zie je dat er bovenin een edelsteen schittert. Vanaf deze hoek weerkaatst hij de kleur rood, maar als je verderop op de groene stip gaat staan, dan zie je de kleur groen!

Myanmar_002

Het is de mooiste tempel die ik ooit in mijn leven heb gezien en ik hoop er op een dag nog eens heen te kunnen gaan.

Meer informatie en tips naar aanleiding van mijn backpack-avontuur in Myanmar vind je hier.

Deze bestemming boeken?

Zoek goedkope vluchten
Hotels en Hostels
Auto huren
Leuke activiteiten
Handige reisgidsen
Author

Reisblogger | Avontuurlijke reizen en tropische bestemmingen | Blogger, vlogger, drone piloot | Reist met laptop, foto- en videocamera de hele wereld over

2 Comments

  1. Een mooie pagode met ongelofelijk veel goud! Jammer dat het regende tijdens mijn bezoek aan het shwedagon wat het toch allemaal een beetje minder maakte!

Write A Comment