In Portugal, op slechts een uurtje afstand van Lissabon ligt de romantische stad Sintra. Het bestaat uit kastelen en paleizen vol met rijkdommen, geflankeerd door een kasteel hoog op de berg. In Sintra kun je dagenlang, zo niet wekenlang ronddwalen zonder je een moment te vervelen, want achter elke bocht schuilt weer een nieuwe sprookjesachtige verrassing.

Hoe kom je in Sintra, Portugal

Je kunt heel makkelijk een auto huren in Lissabon om naar Sintra te gaan, maar je kunt ook met het openbaar vervoer reizen. Vanuit het centrum van Lissabon neem ik de trein die me in drie kwartier naar Sintra, vlakbij het meest westelijke puntje van Portugal, brengt. De Portugese gids Sergio (mail mij voor de contactgegevens, hij is echt geweldig) staat me op te wachten op het station van Sintra en rijdt me voor een paar tientjes de hele dag rond langs alle bezienswaardigheden. Hij vertelt me dat ik minimaal vier dagen nodig heb om alles vluchtig te zien. Wil ik alles in Sintra goed bekijken, dan heb ik volgens hem wel twee weken nodig!

Het Morenkasteel

“Castelo dos Mouros” (het Morenkasteel) valt gelijk op als je naar Sintra komt, omdat het bovenop de hoogste berg staat. Het kasteel was de basis voor de plaats Sintra. Het werd gebouwd door de Moren uit Noord-Afrika toen zij dit gebied (dat later Portugal werd) veroverden. De berg – en daarmee ook het kasteel – was van strategisch belang.

Kastelen in Sintra Portugal
 

Edellieden in Sintra

Toen het hele gebied later werd terugveroverd door de Portugezen, bouwde de koning van Portugal er een paleis. Voor edelen en rijkelui uit de omgeving was dit een reden om naar Sintra toe te trekken en om er ook een mooi paleis neer te zetten. Puur voor de show en om te imponeren. Het ene kasteel in Sintra is nog mooier dan de andere en ze hebben allemaal status en allure.

Eén van de paleizen in Sintra heeft twee gigantische schoorstenen. Hiermee lieten de bewoners zien dat ze rijk genoeg waren om grote buffetten te organiseren. Dat was natuurlijk allemaal schijn. De schoorstenen rookten dag en nacht, maar ondertussen werd er maar ééns in de zoveel tijd een feest gegeven.

Paleizen in Sintra Portugal 003
Vroeger was de berg waarop het kasteel staat kaal, maar bij veel paleizen zijn adembenemende parken aangelegd. Er staan bomen die geïmporteerd zijn uit alle hoeken van de wereld.

Sintra, waar sprookjes werkelijkheid worden

Vanwege de magie van deze plek kwamen hier eeuwenlang dichters en kunstenaars op af. Hans Christian Anderson bijvoorbeeld, die sprookjes zoals De kleine Zeemeermin schreef, kwam naar Portugal en haalde onder andere hier zijn inspiratie vandaan. Hij zei over Sintra: “The most beautiful and celebrated part of Portugal is undoubtedly Sintra. Byron named it ‘The new paradise’. The Portuguese poet Garrett sings ‘Here Spring has its throne’. We were headed there now.”

Sergio brengt me met de auto naar het centrum van Sintra, naar het Moren kasteel, de Gate to the New World en zet me tot slot af in Quinta da Regaleira, de mooiste kasteeltuin van Sintra en misschien wel van heel Portugal. Ik ben hier maar één dag, maar het begint me langzaam te dagen dat dit niet genoeg is. Er is hier zoveel te zien, dat ik absoluut een keertje terug moet komen naar Sintra. Ik zou dan in de buurt van het centrum blijven slapen en zou me zeker wel dagenlang kunnen vermaken in alle omliggende kastelen en parken.

 

Sintra als werelderfgoed

In 1995 riep UNESCO Sintra uit tot werelderfgoed. Het centrum van Sintra is héél klein. Er zijn twee straatjes vol met winkeltjes en Portugese lekkernijen zoals Pastel de nata (Portugese gebakjes met vanilleroom) en ginjinha, kersenlikeur dat je hoort te drinken uit een kopje gemaakt van pure chocola. Er is ook een mini-café genaamd “Lord Byron”, waar ze groene wijn verkopen, ook een specialiteit uit de regio.

Gate to the New World

Hoe verder je uit het centrum van Sintra gaat, hoe mythologischer de bouwwerken worden. De Gate to the New World bijvoorbeeld, is een opgang naar een poort en als ik dichterbij kom strekt het land erachter zich wijd uit en zie ik daarachter de zee vanwaar de zeevaarders terugkwamen uit de ‘Nieuwe Wereld’. Amerika. Draai ik me om, dan zie ik een imposante poort waarachter een berg te zien is met daarop het opvallendste paleis van Sintra: het Palacio da Pena.

De wonderlijke tuinen van Sintra in Portugal: Quintana da Regaleira

Het mooiste stukje Sintra bewaar ik voor het laatst. Dat is één van de aangelegde kasteeltuinen genaamd Quintana da Regaleira.

“Sintra

Sergio gaat niet met me mee, maar hij tekent wel de hele route uit op een kaart die ik moet lopen om alle highlights te kunnen zien. Ik word al duizelig als ik ernaar kijk, want alle paadjes lijken in cirkels te lopen, maar zodra ik begin te lopen blijkt het een perfecte beschrijving te zijn.

Het hoogtepunt van de route is een put die een afdaling (of opgang, afhankelijk van hoe je hem betreedt) van de hemel naar de hel moet voorstellen. Onderaan aangekomen is er maar één uitweg: Die loopt door het grottenstelsel door naar achteren, waar hij splitst in een fictieve weg naar de hel (met een vagevuur aan het einde) òf door de poort naar het paradijs (Er staan overigens nergens bordjes met uitleg, dus neem bij voorkeur een gids mee). Ik kies voor het paradijs.

Ik slinger over prachtige paadjes, door poortjes, klim in torens, spring over stenen en loop over bruggetjes en ik ga via grotten gevuld met standbeelden van kapel naar theekoepel naar amfitheater. In dit eindeloze paradijs kan ik wel verdwalen, kan ik me verliezen en nooit weer terugkomen. Het is alsof ik in een droomwereld leef waar de tijd lijkt stil te staan.

Terwijl ik in de trein terug zit naar Lissabon, droom ik na over al het moois dat ik gezien heb. Het is me wel duidelijk waar al die dichters en verhalenvertellers hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Een bezoek aan Sintra in Portugal is een ervaring om nog heel lang over na te dromen.

 

Meer beleven in Portugal

Maaike beschreef een camperroute langs de Douro, een rivier die uitmondt in de zee bij Porto. Ga je met kinderen naar Portugal? Bezoek dan ook eens de Algarve, Sella d’Arga of Ponte de Lima. Kijk op GezinOpReis voor meer informatie.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – vergelijk vluchten naar Lissabon
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler om naar Sintra te gaan
GetYourGuide – kastelen en andere attracties in Sintra
Bol.com / The Media Bay – bestel de reisgids voor Lissabon
Baja Bikes – een fiets huren in Lissabon

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

17 Comments

 1. Ik ben vorige week in Sintra geweest en het is fijn om even na te genieten met jouw foto’s en verhaal. Ik had sowieso wel twee dagen willen gaan. Twee weken is me iets te fanatiek, maar mooi is het absoluut!

 2. Sintra was prachtig! Ik heb 2 paleizen bezocht, helaas was er een dikke mist op mijn dag van bezoek. Maar de interieurs waren waanzinnig

 3. Het ziet er heel sprookjesachtig uit. Wij zijn van plan in december naar Lissabon te gaan, deze tip is echt perfect!

 4. Ik heb Sintra bezocht als dagtrip vanuit Lissabon. Het is inderdaad een magische plek!

  Een dag is te kort om alles te zien, leuk dat jij nét weer even andere dingen hebt gedaan dan ik.

 5. Hier droom ik al zo lang van om deze plek te bezoeken. Voelt als een klein sprookje om hier rond te mogen lopen. Die kastelen ook – wauw want dat zie je niet op veel plekken.

  Wel fijne tips dat je hier wat langer naar toe moet dan 1 dag. Ik wilde dit eigenlijk combineren met een weekendje Lissabon, wordt nu denk 1 week.

 6. tineke koning Reply

  sintra is echt een aanrader. wij zijn er maar 1 dag geweest, dat is veel te kort. je kunt er gerust een weekend naar toe om alles te bekijken. ik had daar echt een ‘alice in wonderland’gevoel, net een sprookje.

 7. In Sintra ben ik nog niet eerder geweest, maar ben wel van plan om dit bij een volgend bezoek aan portugal/lissabon te doen.

 8. Fijn artikel, ik vertrek maandag namelijk naar portugal. ook sintra staat op ons lijstje.

 9. Het ziet er inderdaad erg sprookjesachtig uit daar! Sintra is eigenlijk een van de beste redenen waarom ik Lissabon binnen nu en een jaar wel wil bezoeken haha ;p Vooral die laatste foto’s doen me een beetje aan de efteling denken 😉

 10. het is een prachtig gebied om doorheen te wandelen. De kastelen zijn super, wel een tikkeltje toeristisch maar zo te zien heb je ook nog dingen gezien die ik gemist heb. Jammergenoeg 😉 Het ziet er prachtig uit!

 11. Sintra lijkt me geweldig! Ik heb dit jaar zelfs nog gekeken naar een stedentrip Lissabon met een uitstapje naar Sintra. Het is uiteindelijk Berlijn geworden. Misschien volgend jaar 🙂

 12. Wij vonden Sintra ook echt zo mooi. Helaas hebben we Quintana da Regaleira gemist… geen idee precies waarom eigenlijk… als ik dit zo zie erg jammer, maar we gaan er vast ooit nog eens terug.

 13. Gaaf, Sintra! Ik heb hier al veel goeds over gelezen. Lijkt me gaaf om hier zelf eens rond te dwalen. Staat zeker op mijn wishlist!

 14. Dat ziet er heel mooi uit! ben nog nooit in portugal geweest maar ik hoop dat daar volgend jaar verandering in gaat komen. Ik ga dan ook zeker sintra bezoeken. waarschijnlijk contact ik je dan ivm sergio 🙂

Write A Comment