13
jul-2017

De wonderlijke tuinen van Sintra in Portugal

Het is een zonnige dag in Sintra. Op slechts een uurtje afstand van Lissabon ligt deze romantische Porugese stad, die vol staat met paleizen vol rijkdommen en die geflankeerd wordt door een kasteel hoog op de berg. In Sintra kun je dagenlang, zoniet wekenlang ronddolen zonder je een moment te vervelen, want achter elke bocht schuilt weer een nieuwe sprookjesachtige verrassing.

Het kasteel van Sintra, Portugal

Vanuit het centrum van Lissabon nemen we de trein die ons in drie kwartier naar Sintra in het westen brengt. Ik wilde het kasteel op de plattegrond weleens van dichtbij zien, maar dat blijkt bij nader inzien het minst interessant te zijn van de hele omgeving…
Het “Castelo dos Mouros” (Morenkasteel) bovenop de berg werd gebouwd door de Moren uit Noord-Afrika toen zij dit gebied (dat later Portugal werd) veroverden. De berg – en daarmee ook het kasteel – was van strategisch belang.
Toen het hele gebied later werd terugveroverd door de Portugezen, bouwde de koning van Portugal er een paleis. Voor edelen en rijkelui uit de omgeving was dit een reden om naar Sintra toe te trekken en om er ook een mooi paleis neer te zetten. Puur voor de show en om te imponeren. Het ene kasteel in Sintra is nog mooier dan de andere en ze hebben allemaal status en allure.

Eén van de paleizen in Sintra heeft twee gigantische schoorstenen. Hiermee lieten de bewoners zien dat ze rijk genoeg waren om grote buffetten te organiseren. Dat was natuurlijk allemaal schijn. De schoorstenen rookten dag en nacht, maar ondertussen werd er maar ééns in de zoveel tijd een feest gegeven.

Vroeger was de berg waarop het kasteel staat kaal, maar bij veel paleizen zijn adembenemende parken aangelegd. Er staan bomen die geïmporteerd zijn uit alle hoeken van de wereld.

Sintra, waar sprookjes tot leven komen

Vanwege de magie van deze plek kwamen hier eeuwenlang dichters en kunstenaars op af. Hans Christian Anderson bijvoorbeeld, die sprookjes zoals De kleine Zeemeermin schreef, kwam naar Portugal en haalde onder andere hier zijn inspiratie vandaan. Hij zei over Sintra: “The most beautiful and celebrated part of Portugal is undoubtedly Sintra. Byron named it ‘The new paradise’. The Portuguese poet Garrett sings ‘Here Spring has its throne’. We were headed there now.”

Ik ben hier maar één dag, maar het begint me langzaam te dagen dat dit niet genoeg is. De Portugese Sergio (mail mij voor de contactgegevens, hij is echt geweldig) stond me op te wachten op het station van Sintra en rijdt me voor een paar tientjes de hele dag rond. Hij vertelt me dat ik minimaal vier dagen nodig heb om alles vluchtig te zien. Wil ik alles in Sintra goed bekijken, dan heb ik wel twee weken nodig! Ik heb nu al in de gaten dat ik hier nog een keer terug moet komen…

Sergio brengt me met de auto naar het centrum van Sintra, het kasteel, de Gate to the New World en zet me tot slot af in Quinta da Regaleira, de mooiste kasteeltuin van Sintra en misschien wel van heel Portugal.

Sintra als werelderfgoed

In 1995 riep UNESCO Sintra uit tot werelderfgoed. Het centrum van Sintra is héél klein. Er zijn twee straatjes vol met winkeltjes en Portugese lekkernijen zoals Pastel de nata (Portugese gebakjes met vanilleroom) en ginjinha, kersenlikeur dat je hoort te drinken uit een kopje gemaakt van pure chocola. Er is ook een mini-café “Lord Byron”, waar ze groene wijn verkopen, ook een specialiteit uit de regio.

Gate to the New World

Hoe verder je uit het centrum van Sintra gaat, hoe mythologischer de bouwwerken worden. De Gate to the New World bijvoorbeeld, is een opgang naar een poort en als ik dichterbij kom strekt het land erachter zich wijd uit en zie ik daarachter de zee vanwaar de zeevaarders terugkwamen uit de ‘Nieuwe Wereld’. Amerika. Draai ik me om, dan zie ik een imposante poort waarachter een berg te zien is met daarop het opvallendste paleis van Sintra: het Palacio da Pena.

De wonderlijke tuinen van Sintra in Portugal: Quintana da Regaleira

Het mooiste stukje Sintra bewaar ik voor het laatst. Dat is één van de aangelegde kasteeltuinen genaamd Quintana da Regaleira.

Sergio gaat niet met me mee, maar hij tekent wel de hele route uit op een kaart die ik moet lopen om alle highlights te kunnen zien. Ik word al duizelig als ik ernaar kijk, want alle paadjes lijken in cirkels te lopen, maar zodra ik begin te lopen blijkt het een perfecte beschrijving te zijn.

Het hoogtepunt van de route is een put die een afdaling (of opgang, afhankelijk van hoe je hem betreedt) van de hemel naar de hel moet voorstellen. Onderaan aangekomen is er maar één uitweg: Die loopt door het grottenstelsel door naar achteren, waar hij splitst in een fictieve weg naar de hel (met een vagevuur aan het einde) òf door de poort naar het paradijs (Er staan overigens nergens bordjes met uitleg, dus neem bij voorkeur een gids mee). Ik kies voor het paradijs.

Ik slinger over prachtige paadjes, door poortjes, klim in torens, spring over stenen en loop over bruggetjes en ik ga via grotten gevuld met standbeelden van kapel naar theekoepel naar amfitheater. In dit eindeloze paradijs kan ik wel verdwalen, kan ik me verliezen en nooit weer terugkomen. Het is alsof ik in een droomwereld leef waar de tijd lijkt stil te staan.

Het is me wel duidelijk waar al die dichters en verhalenvertellers hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Sintra in Portugal is een ervaring om nog heel lang over na te dromen.

Ga je met kinderen naar Portugal? Bezoek dan ook eens de Algarve, Sella d’Arga of Ponte de Lima. Kijk op GezinOpReis voor meer informatie.

0

 likes / One comment
Share this post:
  1. Shirley /

    Ik ben vorige week in Sintra geweest en het is fijn om even na te genieten met jouw foto’s en verhaal. Ik had sowieso wel twee dagen willen gaan. Twee weken is me iets te fanatiek, maar mooi is het absoluut!

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec